Rīgas mākslas telpā atklāj izstādi "Karostas stāsti"

Saistībā ar to, ka Mākslas menedžmenta un informācijas centrs ir paziņojis par ungāru mākslinieku grupas „Mazā Varšava” izstādes atcelšanu, izstāžu zāle „Rīgas mākslas telpa” sadarbībā ar Liepājas laikmetīgās mākslas galeriju „K. Māksla?” piedāvā mākslas cienītājiem gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā atzinību guvušu projektu „Karostas stāsti”.

Izstāde ir atcelta no Rīgas Kultūras aģentūras un „Rīgas mākslas telpas” neatkarīgu iemeslu dēļ – izstādes organizētājs – Mākslas menedžmenta un informācijas centrs nav pildījis līgumā ar „Rīgas mākslas telpu” noteiktās saistības.

Izstāžu zāle „Rīgas mākslas telpa” savas darbošanās laikā izveidojusi veiksmīgu sadarbību ar Liepājas laikmetīgās mākslas galeriju „K. Māksla?”, kas ir radošs, profesionāls un strauji augošs laikmetīgās mākslas centrs, tādējādi projekta „Karostas stāsti” parādīšana „Rīgas mākslas telpā” ir tikai likumsakarīga.

„Karostas stāstu” atklāšana notiks pirmdien, 25. augustā, plkst. 18:00. „Rīgas mākslas telpas“ INTRO zālē „Karostas stāsti“ būs apskatāmi no š.g. 26. augusta līdz 14. septembrim.

Izstādē būs aplūkojamas fotogrāfijas un videodarbi, drīzumā iznāks grāmata „Karostas stāsti“. Šī izstāde „Rīgas mākslas telpā” ir rezultāts veiksmīgai, ilglaicīgai sadarbībai ar laikmetīgās mākslas galeriju „K. Māksla?”.

Nebēdnīgie Karostas stāsti aizved skatītāju uz kādu brīnišķīgu un krāsainu Latvijas vietu – kādreizējo slēgta tipa militāro bāzi Karostu, kas nu jau vairāk nekā gadsimtu slejas Baltijas jūras krastā Liepājas ziemeļu daļā.

Ar karostniekiem un Karostas viesiem skatītājus iepazīstinās fotogrāfijas vecmeistars Vasīlijs Borjajevs, kurš strādā Karostā jau kopš 1952. gada. Pēcpadomju gados Vasīlijs pievērsās salonfotogrāfijai. Šai laikā ir tapusi virkne amizantu, krāsainu lielportretu, kurus būs iespējams aplūkot izstāžu zālē „ Rīgas mākslas telpa“ .

„Kičs ar plusa zīmi,” Karostas stāstus novērtē mākslas zinātniece Santa Mazika – Kļaviņa, piebilstot, ka portreti, kas tapuši ar milzu sirsnību un mīlestību pret katru klientu, rafinētākā vērotājā varētu raisīt smaidu. Tai pašā laikā tie sniedz gluži vai sociālantropoloģisku pētījumu iespējas.

Izstādes „Karostas stāsti“ ietvaros māksliniece Kristīne Briede piedāvā videodarbus no sērijas „Eiropas vērošana“ („Eurowatching“). Šis projekts aizsākās 2003. gadā īsi pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā – laikā, kad Karostu sāka apmeklēt arvien vairāk viesu no Eiropas, kurus galvenokārt interesēja - kāda tad būs mūsu jaunā savienības dalībniece? Tā kā karostniekiem pašiem tolaik bija visai maz iespēju apceļot Eiropu un palūkoties, kādas būs viņu jaunās „biedrenes“ Eiropā, Kristīne organizēja vietējo Eiropas vērotāju grupu (pēc analoģijas ar putnu vērotājiem, kuri ar binokļiem rokās sēž krūmājā un vēro), lai savāktu pēc iespējas vairāk informācijas un dokumentētu Eiropas ienākšanu Karostā.

„Izstādes trešais elements ir grāmata „Karostas stāsti“. Tie ir personiski vēstījumi no robežzemes, ko apkopojuši mākslinieki, kas apmetās Karostā neilgi pirms 21. gs. sākuma, lai dzīvotu, vērotu un piedalītos reiz slēgtas vides izveidošanā par Atvērtu telpu. Kultūras Telpu. Mākslas Telpu. Stāsti aicina noticēt, ka dzīve ir kā māksla arī ikdienā, ja cilvēks laicīgi attopas, ka nonācis vietā un laikā, kur reizēm tikai plaši jāatver logs, jāizliecas laukā un ar baudu jāskatās tā nebeidzamā filma, kas aizrautīgi norisinās turpat acu priekšā. Labā lieta ir tā, ka, ja ir vēlēšanās, tad šajā filmā var arī piedalīties un virzīt tās dramaturģiju pēc savas gaumes. Un labās gribas,” stāsta māksliniece Kristīne Briede.

Grāmatas atvēršana un prezentācija notiks š.g. 11. septembrī „Rīgas mākslas telpā“.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Agrās rezervēšanas piedāvājumi! Estravel Latvia
Ieplānojiet atvaļinājumu eksotiskā galamērķī - uzsildiet ziemu! | Skatīt vairāk
no 619 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 03.07.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. Pasākums aptvers teritoriju no rallija pilsētas Liepājas līdz pat galvaspilsētai Rīgai. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2024 - 09.07.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Esi klātienē un vēro pasaules meistarīgākos rallija braucējus leģendārajos Kurzemes ātrumposmos cīņā par sekundēm un uzvaru! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com