Turaida rīko Arheologu dienu

Arheoloģija ir sarežģīts process, kas pētniekiem prasa asu prātu, trenētu loģisko domāšanu un lielas darba spējas. Jau izsenis arheologi ir bijuši īpaši ļaudis, kas, sekojot savas dzīves aicinājumam, ar savu nesavtīgo darbu nodrošinājuši iespēju sabiedrībai apzināt savas tautas vēsturi un kultūras mantojumu.

Profesionālos svētkus „Latvijas Arheologu dienu” organizē LU Latvijas vēstures institūts, Latvijas Arheologu biedrība un Turaidas muzejrezervāts. Latvijas Arheologu biedrībā šobrīd apvienojušies arheologi no dažādām institūcijām. Arheologi strādā LU Latvijas vēstures institūtā, Latvijas Universitātē, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā, Turaidas muzejrezervātā, Bauskas pils muzejā, SIA "AIG" un citās institūcijās. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija nodarbojas ar pieminekļu aizsardzību; muzeju arheologi galvenokārt nodarbojas ar arheoloģiskā materiāla apstrādi, glabāšanu un eksponēšanu; Latvijas vēstures institūta arheologu pamatuzdevums ir zinātnes attīstība; LU arheologi audzina jauno vēsturnieku un arheologu paaudzi; muzeju arheologi strādā savu novadu teritorijās.

Šogad par pulcēšanās vietu 30.augustā izvēlēta Turaida, kur arheoloģiskie pētījumi Latvijā veikti ilgu gadu garumā. Arheologu aroda pratējiem un viņu atbalstītājiem pulcēties senajā līvu zemē ir pašsaprotami, lai, atcerētos habilitēto vēstures zinātņu doktoru, Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda locekli, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri, izcilo latviešu arheologu un daudzu šā brīža Latvijas arheologu skolotāju Jāni Graudoni viņa 95.dzimšanas gadā, kopīgi dalītos pieredzē par šīs sezonas darbiem, pakavētos atmiņās un, kopā esot, gūtu prieku, smeļot spēku un iedvesmu jauniem darbiem un pētījumiem.

Arheologu dienas programmā iekļauts Siguldas Krusta kalna arheoloģisko izrakumu noslēguma pasākums, kurā ikvienam būs iespēja iepazīties ar pašiem Krusta kalna pētniekiem un šogad atrasto senlietu izstādi.

Turaidas muzejrezervāta Pārvaldnieka mājā notiks arheologa Jāņa Graudoņa grāmatas „Mana dzīve atmiņu gaismā. Arheologa dzīvesstāsts” atvēršanas svētki, kuru laikā Latvijas ievērojamākie arheologi dalīsies atmiņās par kolēģi un skolotāju.

Pēc Jāņa Graudoņa takas, kas ved apkārt Turaidas pilij, un piemiņas zīmes atklāšanas, arheologi pulcēsies Dziesmu dārzā, lai mielotos ar sātīgu miežu putru un omulīgā gaisotnē pārrunātu arheoloģijas pētniecības procesu mūsdienu Latvijā. Tā kā arheologi ir vitāli un dzīvespriecīgi ļaudis, dienas izskaņā pie ugunskura skanēs arī kopīgas dziesmas un interesanti stāsti par arheologu ikdienas notikumiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Reklāmas rakstu publicēšana Travelnews.lv TurismaBizness.lv
Reklāmas rakstu publicēšana tūrisma ziņu portālā Travelnews.lv (LV / ENG) | Skatīt vairāk
130 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.06.2024 - 29.06.2024 Koncertstāsts “DEBISĪ. Ir Jāpiedzīvo..” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
28.jūnijā pl.19.00 AKUSTIKA aicina uz kopīgu muzikālu mākslas darbu, kolāžu, stāstu ar mūziķiem Etīnu Emīliju SAULĪTI, Daniilu MICKEVIČU un Arti | Skatīt vairāk
15 EUR
Grand Voyage - Garie kruīzi rudenī Estravel Latvia
Eiropas ostas - Salas - Brazīlijas pilsētas - Maiami... Garo kruīzu piemēri šim rudenim. // no 14 naktīm | Skatīt vairāk
no 847 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com