Starptautiskā latviešu pīlīšu pūšanas diena

Jau no iepriekšēja gada zinām, ka 1. aprīlis ir nodēvēts par Starptautisko latviešu pīlīšu pūšanas dienu. Vairāku gadu garumā rūpīgi apsekojot latviešu pīlīšu pūšanas spējas, tika noskaidrots, ka tieši 1. aprīlī latviešiem piemīt vislielākās spējas izpūst pīlītes. Kā jau tas zināms no sendienām, latviešu pīlīšu pūšanai ir senas un gadsimtiem koptas tradīcijas. Lūk, ko mums stāsta Latviešu mīta 18. stāsts: „Reiz sirmā senatnē bijis tā, ka latvietis varējis izpūst, ko vien sirds vēlējusies. Ja sirds iekārojusi kādu sēnīti, tad viņš izpūtis mākoņus, mākoņi izlaistījuši lietu, lietus izaudzējis sēni un pēc brīža kārotā sēne jau bijusi rokā. Ja latvietis gribējis, viņš varējis izpūst otru latvieti, bet izpūst pašu parastāko koku bijusi gatavā smiekla lieta. Reiz pūšanas karstumā latvietis nez ko iedomājies un sadomājies, sapūties un pārpūties. Viņš savā pūšanas kārē solījies pasauli piepūst lielāku, sak, lai vairāk vietas kokiem, sēnēm un citiem latviešiem. Pasaules izmērus mainīt latvietim tā arī neesot izdevies, turpretim latvieša pūšanas spējas dīvainā kārtā gājušas mazumā, un drīz viņš pat pašu parastāko mākoni nav spējis izpūst. Taču no tiem tālajiem laikiem, kad latvietis bijis visvarenais pūtējs, kaut kas palicis vēl šobaltdien. Tagad latvietis var izpūst pīlītes, kas arī nav tik maz, jo pīlīte ir daiļš putniņš un balstiņa tai nemaz nav peļama. Tā nu cauru dienu un nakti latvietis pūš pīlītes, pats sevi iepriecina un citus neaizmirst. Pat mucā sēdot, viņš dažkārt pamanās izpūst pa kādai pīlītei. Tāda nu ir latvieša ikdiena – viena vienīga pīlīšu pūšana.”

Latviešu sapnis šajā dienā piedāvā speciālu Pīlīšu pūšanas kolekciju, kas atrodama Latviešu sapnī Baznīcas ielā 20/22 un galerijā Istaba, Kr. Barona ielā 31a.

Starptautiskā pīlīšu pūšanas diena un pīlīšu pūšanas mēnesis šogad nāk ar jaunu tradīciju, proti, Latviešu sapnis izsludina konkursu „Pīlīšu pūtējs 2011”. Konkursa gaitā ir paredzēts izvirzīt personu – lielāko un labāko pīlīšu pūtēju Latvijā, kas ar godu un pārliecību nēsās šo titulu līdz pat 2012. gadam, kad tiks nosaukts Pīlīšu pūtējs 2012. Papildus norisināsies arī rakstu darbu konkurss, kur var piedalīties visi, kas var sapūst pīlītes.

Jūsuprāt, spožāko pīlīšu pūtēju ieteikumus šai nominācijai un savus darbus, lūdzam sūtīt uz [email protected] vai nogādāt uz Latviešu sapni Baznīcas ielā 20/22 līdz 2011. gada 15. aprīlim. Rezultāti tiks apkopoti un paziņoti 30. aprīlī.

Lai labāk domātos un rastos iedvesma jaunām pīlīšu pūšanas idejām, Latviešu sapnis piedāvā ekskursijas, kur mākslas, mītu un simbolu valodās būs iespējams izzināt latviešu folkloras, mītrades un pīlīšu pūšanas tradīcijas. Ekskursijas laikā var piedalīties konkursā, radot savus unikālus Latviešu sapņa tēlus, mītus un pastāstus par latvieša varēšanu/nevarēšanu 21. gadsimtā. Ekskursijas piesakāmas pa tālr. 67278686 vai elektroniski – [email protected]. Ekskursantiem būs iespējas iegādāties īstenas Latviešu sapņa mantas un baudīt karstu tēju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.06.2024 - 04.07.2024 Ditas Lūses izstāde Mazajā Mežotnes pilī Bauskas TIC
Esi ielūgts apmeklēt Ditas Lūses izstādi "Saules laiks" Mazajā Mežotnes pilī no 21. jūnija līdz 1. augustam! Izstādes atklāšana 21. jūnijā, | Skatīt vairāk
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
no 150 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com