Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī skatāma Mārča Stumbra izstāde

Līdz 2015.gada 1.jūlijam Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma jelgavnieka Mārča Stumbra gleznu izstāde “Mana Zemgale”.

No saviem mūža turpat 72 nodzīvotiem gadiem Mārcis Stumbris (1942-2014) 42 gadus pavadīja Jelgavā. Būdams īstens Rīgas puika, mākslinieks Jelgavā iesakņojās un kļuva patiess zemgalietis, kurš sajūt īpašo gaisotni, kas raksturīga tikai un vienīgi Zemgalei un Jelgavai. Jelgavas Mākslinieku biedrības priekšsēdētājs Māris Brancis atklāj, ka Jelgavas pilsētas 750 gadu jubileja ir piemērots laiks, kad gleznotāju pieminēt tieši kā Zemgales dižuma atklājēju. Izstādē apkopoti darbi, kas Mārci Stumbri atklāj kā Jelgavas puses daudzinātāju.

Sākotnēji mākslinieks gleznoja Jelgavas visdažādākos nostūrus, atrazdams ko ievērības un gleznošanas cienīgu pat visai neizteiksmīgos kvartālos. Ar laiku viņš guva iedvesmu un iekšēju gandarījumu Zemgales laukos -  plašajās ārēs un līdzenumos, kas stiepjas līdz horizontam, labības klātos dižajos tīrumos, zilajās debesīs, kurās lēni slīd mākoņu gubas, koku skupsnās un māju puduros. Visbiežāk Zemgale gleznota vasarā un rudens pusē, bet netika aizmirsta arīdzan ziema un pavasara palu laiks. Katrā gleznā Mārcis Stumbris Zemgali rādīja ar lepnumu, ar plašu vērienu un monumentāli spēcīgi.

Savā glezniecībā, izmantojot gan eļļas, gan pasteļa tehniku, Mārcis Stumbris strādāja visos žanros – portretā, klusajā dabā, akta, figurālajā un sadzīves žanra glezniecībā, bet jo īpaši ainavā. Kā reālistiskās mākslas sekotājam viņam bija nepieciešams ieaugt vidē, kura tika iemūžināta krāsās, sajust tās gaisotni, atmosfēru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tūrisma karte "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" Bauskas TIC
“Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!” – tūrisma maršruts un karte ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Latvija
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Tukuma novada svētki TIEKAMIES TUKUMĀ! Tukuma TIC
Šovasar no 18. līdz 21. jūlijam Tukumā svinēsim Novada svētkus “Tiekamies Tukumā!” Svētku laikā tiksimies Brīvības laukumā un vairākās citās | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2024 - 07.07.2024  Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra",” Vitalite”, "Relax". Zvaniet | Skatīt vairāk
no 145 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com