Kā pareizi braukt ar automašīnu kalnos?

Braukšana ar automašīnu augstos kalnos nav nemaz tik vienkārša un daudziem autotūristiem tas ir liels pārbaudījums un slodze. Nepieredzējuši šoferi kalnainos ceļos bieži nonāk stresa situācijās, kas var izraisīt nelaimes gadījumu. Tāpēc ir jāievēro daži braukšanas un uzvedības noteikumi, lai braukšana kalnos būtu patīkama. Kalnainos apstākļos ir jābūt pilnā tehniskā kārtībā bremzēm, bet arī jāizmanto motora bremzējošais spēks. Šoferim ir jāuzmanās, lai bremzes ļoti nesakarst, jo kaut kādā brīdi tās var zaudēt arī savu pildošo funkciju. Parasti no kalna jābrauc ar to ātruma pārnesumu, ar kādu šoferis brauktu kalnā augšā. Ja kalns ir stāvāks, tad ar trešo vai otro pārnesumu, bet ja lēzenāks, tad ar 4 vai 5. Automašīnām ar automātisko ātruma pārnesumu būtu jāpārriet uz manuālo režīmu un jāpārslēdz pārnesumi ar roku.

Pirms kalna ceļa būtu jāpiepilda pilna automašīna degvielas tvertne, jo automašīna kalnos patērē ievērojami vairāk degvielas nekā līdzenumos un degvielas stacijas ir retāk sastopamas. Kalnos ir speciālas autostāvvietas un skatu laukumi, kuros tad būtu kādu reizi jāpārbauda eļļas līmenis motorā un citi automašīnas tehniskie parametri.

Jāatceras, ka visām automašīnām, kas brauc kalnā ir priekšrocība. Sniegotos kalnu ceļos būtu jāievēro, ka no kalna braucošām automašīnām ir vajadzīgs daudz garāks bremzēšanas ceļš nekā tas būtu līdzenumā. Var gadīties, ka līdzenumā ir saulains laiks, bet augstu kalnos ir jau uzsnidzis sniegs, tāpēc vienmēr ir jāpadomā par riepu aprīkojumu un to stāvokli.

Kalnos ir jāievēro, ja jūsu automašīna aiz sevis veido rindu, tad pie pirmās iespējas ir jānobrauc no ceļa un jāpalaiž garām ātrāk braucošo automašīnu kolona. Policija par šādas rīcības neievērošanu var uzlikt sodu.

Automašīnām ar piekabēm kalnu apstākļos ir jāievēro īpaša uzmanība, piemēram, pie slīpuma 18% automašīnām ar piekabi nedrīkst braukt. Brauciena laikā būtu jāuzjautā par pasažieru labsajūtu, jo dažiem cilvēkiem var palikt ari slikti un tāpēc būtu jāsagatavo speciālie maisiņi. Vecākiem cilvēkiem sakarā ar skābekļa daudzumu gaisā var rasties arī veselības problēmas, tāpēc esiet uzmanīgi arī pret saviem līdzi braucošiem cilvēkiem.

Augstos kalnu ceļos automašīnām ar modernām elektroniskām degvielas iesmidzināšanas sistēmām var rasties problēmas ar automašīnas iedarbināšanu, jo kalnos ir retināts gaiss, tāpēc pirms došanās kalnos ir jāpakonsultējas ar automehāniķi vai jāpalasa instrukcijas grāmatiņa. Nepārvērtējiet savu braukšanas mākslu, jo kalnainais ceļš ir ļoti mānīgs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.07.2024 - 08.07.2024 Valsts prezidenta balva vieglatlētikā 2024 Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Jāņa Daliņa stadionā 6. un 7. jūlijā aicinām uz ikgadējām sacensībām – “Valsts prezidenta balva vieglatlētikā 2024”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.06.2024 - 10.07.2024 "Ragakrasts" holiday houses in Mersrags Tukuma TIC
Well-furnished cottages near the sea with fireplace, sauna in Mersrags. | Skatīt vairāk
Pludmales ballīte austrumu noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
12. jūlijā garda ēdiena un labas izklaides cienītājus aicinām uz “Beach Bar & Grill”, kur lieliem un maziem viesiem piedāvāsim aizraujošu garšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.07.2024 - 06.07.2024 Atpūtas un izklaides vietas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Ieplāno pasākumu kādā no Liepājas atpūtas un izklaides vietām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com