Stounhendža, iespējams, senatnē bijusi uzdzīves vieta

Britu pētnieki nākuši klajā ar jaunu teoriju par Stounhendžas izcelšanos – viņuprāt, senais akmens krāvums pildījis kapsētas un masveida svinību norises vietas funkcijas.

Tiesa gan, šādi atzinumi ir pretrunā ar līdzšinējo uzskatu, ka Stounhendža, kas atrodas Salisburijas līdzenumā Anglijas dienvidrietumos, reiz bijusi akmens laikmeta astronomiskais kalendārs vai observatorija.

Pētnieku komanda, kuru vadījis profesors Maiks Pārkers Pīrsons no Londonas Universitātes koledžas, atzinusi, ka UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā minētais objekts ir ne vien vecāks, bet arī kalpojis citiem nolūkiem, nekā uzskatīts līdz šim.

"Mūsu atradumi ļāvuši pārrakstīt Stounhendžas vēsturi," 2013. gada 9. martā atzinis Pārkers Pīrsons.

Pētījuma ietvaros arheologi desmit gadu garumā veica izrakumus un strādāja laboratorijās, lai analizētu 63 cilvēku mirstīgās atliekas.

Sākotnēji viņi atzina, ka Stounhendža bijusi elitāru ģimeņu kapsēta, un tā celta ap 3000. gadu pirms mūsu ēras, kas ir par 500 gadiem agrāk, nekā ticis uzskatīts līdz šim.

Savukārt liellopu zobu, kuri iegūti no aptuveni 80 000 dzīvnieku kaulu, kas atrasti Stounhendžas apkārtnē, analīze liecina, ka akmens krāvums celts ap 2500. gadu pirms mūsu ēras, turklāt tā bijusi sabiedrisku svētku norises vieta.

"Stounhendža bija piemineklis, kas kalpoja par sanāksmes vietu senajiem Britu salu iedzīvotājiem," atzinis Pārkers Pīrsons. "Esam noskaidrojuši, ka ļaudis uz šejieni ieradās no visiem apkārtējiem reģioniem – pat no Skotijas."

Kā zināms, UNESCO Stounhendžu apraksta kā vismodernāko aizvēsturisko akmens krāvumu pasaulē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2024 - 08.07.2024 Austeru vakars ar dzīvo mūziku plkst.18:00 Jurmala Golf Club & Hotel
Padari savu vasaru vēl krāšņāku 6. jūlijā būsi sirsnīgi gaidīts Jurmala Golf Club & Hotel nogaršot izsmalcinātas austeres un gardu vīnu dzīvās | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 03.07.2024 Grila & vīna vakars 28. jūnijā Jurmala Golf Club & Hotel
Grila un vīna vakars pie mums - Jurmala Golf Club & Hotel! 📆Kad? 28. jūnijā ⏰Cikos? no plkst. 18:00 Tālrunis rezervācijai:+371 23280303. | Skatīt vairāk
Jaunmoku pils aicina uz Dārza svētkiem Jaunmoku pils
21. jūlijā Jaunmoku pilī tradicionāli, pašā vasaras plaukumā, norisināsies viens no gada gaidītākajiem notikumiem – Dārza svētki. Šogad, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 04.07.2024 airBaltic pop-up lidojumi Liepājas reģiona TIB
Latvijas lidsabiedrība airBaltic paziņo, ka nodrošinās pop-up lidojumus no Rīgas uz Liepāju. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com