Apbrīnojams skats uz sēņu pasauli cianotipiju izstādē «FUNGI»

Apbrīnojams skats uz sēņu pasauli cianotipiju izstādē «FUNGI»

Sestdien, 2024. gada 15. jūnijā kultūras un mākslas telpā "Siguldas devons" atklāta cianotipiju izstāde "FUNGI", kuras autores ir mākslinieces Šarlote Baškevica un Sabīne Beķere. Šī izstāde ir veltīta sēņu pasaulei, izpētot to unikālās formas, faktūras un lomas dabā un atspoguļojot tās mākslā.

Sēņu augļu ķermeņi un zemzemes micēlijs fascinē un aizrauj, atgādinot par dabas neparasto skaistumu un senajiem procesiem, kas veidojuši mūsu planētu. Izstāde piedāvā apmeklētājiem iespēju apstāties, vērot un pamanīt dabas brīnumus, kas bieži paliek nepamanīti ikdienas steigā.

Izstādes galvenais mērķis ir pievērst uzmanību sēņu nozīmīgumam mūsu dzīvē un dabā. Sēnes ir cilvēku senči, kas miljoniem gadu garumā strādāja, lai zeme kļūtu auglīga un apdzīvojama. Šajā izstādē aplūkosim, kā sēnes turpina iedvesmot un aizraut cilvēkus, piesaistot lielu interesentu loku gan dabā, gan digitālajā vidē.

Sēnes ir viens no dabas fenomeniem, kas pārņem lielas cilvēku masas savā varā. Kas ir tas, kas liek cilvēkam iet mežā, meklēt un vākt sēnes? Fotografēt tās, dalīties ar sēņu bildēm sociālajos tīklos? Vai sēnes paplašina savu izplatīšanās veidu, izmantojot jaunas vēja plūsmas - digitālo vidi? Sēnes ir mežā un facebookā, par sēnēm raksta žurnāls "Rīgas laiks" un interneta žurnāls "Satori". Lekciju par tēmu "Kā sēnes var mums palīdzēt domāt par vides pārmaiņām un cilvēka vietu tajās?" 2023. gada jūlija sākumā Cēsīs nolasīja LU vadošā pētniece filozofe Anne Sauka. Tā lokālā mērogā ievibrēja daudzus prātus. 2023. gadā sēņu vākšana un izmantošana tiek iekļauta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Izrādās, ka Latvijā attīstās sēņu vērošanas kustība (pēc analoģijas ar putnu vērošanu).

“Mūs, izstādes autores, sēnes ir pārņēmušas savā varā un mēs nepretojamies. Katra no mums citu iemeslu dēļ dodas pie sēnēm, lai pēcāk dalītos ar pieredzēto. Mēs noliecamies to majestātiskā skaistuma priekšā gan, lai apbrīnotu, gan fotofiksējot tās attēlos. Mēs esam kļuvušas par sēņu valsts aģentēm – arī tu šajā mirklī par tādu esi kļuvis, izstādes apmeklētāj,” saka mākslinieces.

Vizuālās mākslas darbu sērija FUNGI ir radošs pētījums un mākslinieciskās jaunrades darbs par autorēm aktuālu tēmu. 2023. gada 4. oktobrī Gaujas Nacionālā parka mežos sastaptās sēnes fotografēja grafiskā dizainere un fotogrāfe Sabīne Beķere. Izaicinot savu tehnisko varēšanu cianotipiju lielformātā, fotogrāfijas pārnesa uz auduma tekstilmāksliniece Šarlote Baškevica. Kopīgi atlasīja, kadrēja, drukāja un izstādi iekārtoja abas mākslinieces. Paldies Sēņu laboratorija Spora par eksotiskajām sugām un finansiālu atbalstu izstādes tapšanā.

Cianotipija ir fotogrāfijas drukas process, kurā izmanto dzelzs sāļu reakciju, lai radītu attēlus ar raksturīgu zilu nokrāsu. Šo procesu 1842. gadā izstrādāja sers Džons Heršels, britu zinātnieks un astronoms. Cianotipija ir pazīstama arī kā zilā druka (blueprint), jo tā ilgu laiku tika izmantota tehnisko rasējumu kopēšanai.

FUNGI  – sēnes ir atsevišķa organismu grupa jeb valsts. Sēnes nav ne augi, ne dzīvnieki.

Izstāde “Fungi” kultūras centrā “Siguldas devons” apskatāma līdz 3. augustam no otrdienas līdz piektdienai no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00 un sestdienās no plkst. 10.00 līdz plkst. 16.00. Ieeja izstādē bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ditas Lūses izstāde Mazajā Mežotnes pilī Bauskas TIC
Esi ielūgts apmeklēt Ditas Lūses izstādi "Saules laiks" Mazajā Mežotnes pilī no 21. jūnija līdz 1. augustam! Izstādes atklāšana 21. jūnijā, | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 30.06.2024 Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.06.2024 - 30.06.2024 Tukuma puses daiļdārzi gaida ciemos  Tukuma TIC
Tukuma puses daiļdārzi aicina ciemos jau tagad! Piedāvājam iepazīties ar skaistākajiem dārziem | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com