Sporta ārste Laila Ušacka: soļošana ir nenovērtēta

Sporta ārste Laila Ušacka: soļošana ir nenovērtēta

Cenšoties uzlabot savu veselības stāvokli, nav jāpārspīlē ar treniņu intensitāti un apjomu. Tā vietā lieti noderēs tāda nenovērtēta aktivitāte kā soļošana, kas nodarbina visas muskuļu grupas, piemērotā intensitātē stiprina sirds-asinsvadu sistēmu un veicina vielmaiņu.  Turklāt, nodarbojoties ar sportu patīkamā vidē, labā kompānijā un ar azartu, izvirzītos mērķos sasniegt būs vieglāk.

Sporta ārste Laila Ušacka, kuras darba dienas tiek pavadītas, rūpējoties par karavīru un sportistu veselību un fizisko sagatavotību, iesaka piedalīties Walk15 izaicinājumā “Soļo par savu skolu”. Tajā ar viedierīču palīdzību tiek fiksēti dienā veiktie soļi, un var ne tikai gūt azartu un prieku par sportošanu, bet arī pārstāvēt savas skolas komandu — čaklākie soļotāji no aktīvākās skolas tiks arī pie Samsung Galaxy Fit3 sporta aprocēm.

Nenovērtētie soļi

Laila Ušacka stāsta par soļošanas piemērotību fizisko spēju un veselības attīstīšanai: “Kā sporta ārstei man bieži jāpalīdz cilvēkiem, kas sākuši aktīvi sportot un saskārušies ar veselības problēmām nepiemērotas treniņu intensitātes dēļ. Šiem ļaudīm bieži vien mans ieteikums ir nevis sākt uzreiz ar skriešanas, bet gan soļošanas treniņiem, ar kuriem lielākā daļa sasniegs vēlamo — mēreno intensitāti. ”

Soļošana ir vērtīga aktivitāte ne tikai tāpēc, ka mērenā slodzē tiek attīstīta sirds-asinsvadu sistēma un veicināta vielmaiņa, bet arī tiek harmoniski iesaistītas visas muskuļu grupas.

Regularitāte ir svarīgākā

Liekas, ka  soļošana ir tik vienkārša un necila aktivitāte, ar ko papildināt savu ikdienu, taču arī ar maziem soļiem var veikt lielus attālumus. Rekomendācijās bieži atrodamais apaļais 10 000 soļu skaits nav gluži pamatots. Pētījumi parāda, ka veselības ieguvumi sākas jau no pat no aptuveni 3000 soļiem un — jo vairāk, jo labāk.

Sporta ārste uzskata, ka “ir nepareizi domāt — ja nevar sasniegt 10 000 soļus dienā, tad nav jēgas censties. Lieli, grūti sasniedzami skaitļi mēdz atbaidīt, bet, piemēram, regulāri izpildīti 3000 soļi dienā vai 8000 soļi katru otro dienu  noteikti ir labāk par neko.”

Ikdienas sportam nav jābūt kārtējam pienākumam

Tie, kuri pievēršas fiziskām aktivitātēm un sportam, mēdz sevi motivēt ar ambicioziem mērķiem. Tāda pieeja var nest augļus, taču arī traucēt, it īpaši gadījumā, ja sanāk novirzīties no plānotā un mocīties ar pašpārmetumiem.

Sporta ārste iesaka citu pieeju mērķus sasniegšanai: “Soļošana var būt ne tikai pienākums un kārtējais uzdevums darāmo darbu sarakstā, bet arī patīkami pavadīts laiks labā kompānijā kādā jaukā vietā.

Nelielu sacensību azarta garšu var gūt arī sacenšoties ar draugiem un svešiniekiem ne tikai sacensībās, bet arī dažādos izaicinājumos neklātienē. Iesaistoties tādā izaicinājumā kā “Soļo par savu skolu” Walk15 lietotnē, var gūt arī azartiskas emocijas, sacenšoties sakrāto soļu daudzumā ar citām skolām un saviem skolas biedriem.

Ja sporto ar prieku, ne tikai koncentrējoties uz iznākumu, tad rezultāti atnāks paši – būs gandarījums, iespējams, mainīsies ķermeņa svars un aprises un laika gaitā treniņos arī varēs paveikt vairāk.”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Peoniju ziedu parāde 2024" Kalsnavā  Madonas TIC
LVM Kalsnavas arborētumā sācies peoniju ziedēšanas laiks, kolekcijā ap 300 peoniju dažādības. “Peoniju ziedu parāde 2024” šogad notiks visu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.06.2024 - 21.06.2024 Līgo svētki Kandavas Ozolāju estrādē Tukuma TIC
Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" 21.jūnijā būs skatāma Līgo lielizrāde "Zvēru dīdītājas". Pēc izrādes - balle! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 23.06.2024 Jāņu nakts mistēriju jampadracis Engurē Tukuma TIC
Jāņu Jampadracis – Engurē! 23.06. Engurē svētku tirdziņš, teātra izrāde Auniņparkā, koncerts un balle! | Skatīt vairāk
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com