Špikeris slinkiem līgotājiem: ko celt galdā svētkos, ja negribas gatavot, bet ar sieru vien ir par maz?

Špikeris slinkiem līgotājiem: ko celt galdā svētkos, ja negribas gatavot, bet ar sieru vien ir par maz?

Līgo svētki lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju ieņem īpašu vietu gan sirdī, gan kalendārā. Pošoties svētkiem, īpaši tiek domāts par to, ko celt galdā viesos sanākušajiem līgotājiem. Ar ko mielot viesus, ja laika un patikas gatavot nav, bet ar sieru un šašliku vien šķiet par maz? Uztura speciāliste un “Narvesen” eksperte Lizete Puga dalās padomos, kā papildināt svētku galdu gudri un veselīgi.

Siers – gardums ar mēru

Lai gan siers ir teju vai Līgo svētku simbols, “Narvesen” eksperte Lizete Puga norāda – tam noteikti nevajadzētu būt svētku galda vienīgajam ēdienam: “Sieru var salīdzināt ar šokolādi. Tā ir delikatese, jo, gluži kā šokolādes, arī siera sastāvā diemžēl ir daudz piesātināto tauku. Jā, tas ir gards un vērtīgs produkts – viens no bagātīgākajiem kalcija un olbaltumvielu avotiem, taču jāēd ar mēru.” Kā uzsver uztura speciāliste, siera uzturvērtība ir atkarīga no siera cietības pakāpes: cietajos sieros būs vairāk kalcija, bet mazāk laktozes, savukārt mīkstajos sieros – otrādi.

“Domājot par Līgo svētku galdu, jāņem vērā, ka sieru būtu ieteicams kombinēt ar citiem produktiem, piemēram, dārzeņiem. Izvēloties sieru, jāpievērš uzmanība sāls un taukvielu daudzumam. Jāņusieros gan parasti ir mazāk piesātināto tauku un arī sāls, tomēr lieku reizi pārliecināties par siera sastāvu nenāks par ļaunu. Kāpēc tas ir būtiski? Taukvielām bagātākā sierā būs ne tikai vairāk kaloriju, bet tas būs arī “smagāks”, jo taukvielas organismā tiek ilgāk  sagremotas,” skaidro eksperte.

Alternatīvas čipsiem un rasolam – ko izvēlēties no veikalu plauktiem

Gādājot par Līgo svētku mielastu, aizņemtie līgotāji lielākoties izvēlas jau gatavus produktus un ēdienus, kas safasēti gaida veikalu plauktos – čipsus, speķa pīrādziņus, iecienīto rasolu vai cita veida salātus bagātīgā majonēzes mērcē u. c. Lai ātri sarūpētā maltīte būtu veselīgāka un daudzveidīgāka, uztura speciāliste iesaka iepriekšminēto produktu vietā izvēlēties dārzeņu plates vai svaigos salātus dažādās variācijās un ar daudzveidīgām piedevām. “Teju ikvienā veikalā var nopirkt gatavus svaigos salātus (piemēram, Grieķu salātus, Cēzara salātus), bet ir atrodamas arī savdabīgākas salātu kombinācijas, piemēram, salāti ar vistu, ķirbi un kvinoju vai salāti ar humosu, sieru un spinātiem, kas nopērkami “Narvesen” un ir gan gardi, gan veselīgi. Šādus salātus var izmantot par bāzi svētku maltītei, papildināt ar svaigām salātlapām, olīveļļu, un lieta darīta,” padomu dod “Narvesen” eksperte.

Lietas, par ko neaizmirst – veselīgs deserts un atspirdzinājumi

Neviena svētku maltīte nav iedomājama bez deserta, un Līgo svētki nav izņēmums. Smagnēju un treknu kūku vietā uztura speciāliste iesaka galdā celt sezonālos svaigos augļus un ogas, kas šobrīd plašā klāstā pieejami gan veikalos, gan tirdziņos. “Ja tomēr ir apņemšanās gatavot kādu desertu, piemēram, svaigo siera kūku, ierasto cepumu vietā par pamatni var izmantot superfood batoniņus. Tas būs gan oriģināli, gan uzturvielu ziņā daudz vērtīgāk,” piebilst “Narvesen” eksperte Lizete Puga.

Ņemot vērā, ka Līgo svētkos sinoptiķi prognozē karstu laiku, uztura speciāliste atgādina – uz svētku galda noteikti jāliek arī dažādi atspirdzinājumi. “Saldinātas limonādes un citi dzērieni, kas daudziem varbūt labāk iet pie sirds, neaizstāj ūdeni. Tāpēc, klājot svētku galdu, noteikti nedrīkst aizmirst par ūdeni. To var papildināt ar dažādiem augļiem, ogām, garšaugiem, lai dzēriens vairāk vilinātu bērnus un pieaugušos, kuri ūdeni ikdienā lieto nelabprāt. Ikdienā cilvēkam ir jāuzņem 35 ml ūdens uz katru ķermeņa svara kilogramu, bet karstākā laikā – vēl vairāk, jo siltuma ietekmē svīstam. Lai, svinot svētkus, nenodarītu pāri savai veselībai, ūdens pietiekamā daudzumā ir ļoti svarīgs,” noslēdz Lizete Puga.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.06.2024 - 27.06.2024 "Peoniju ziedu parāde 2024" Kalsnavā  Madonas TIC
LVM Kalsnavas arborētumā sācies peoniju ziedēšanas laiks, kolekcijā ap 300 peoniju dažādības. “Peoniju ziedu parāde 2024” šogad notiks visu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 02.07.2024 "ILGA" & "ROCK SYMPHONY"  Jaunpilī  Tukuma TIC
5.jūlijā plkst. 19:00 Jaunpils pils iekšpagalmā uz skatuves kāps divas leģendāras apvienības: Dailes teātra dziedošie aktieri u.c. | Skatīt vairāk
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com