Muzeju nakts līderis ir Rotko muzejs Daugavpilī

Piedāvājot daudzveidīgas norises, vairāk nekā 230 kultūrvietas un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas 18. maijā, Eiropas Muzeju naktī, bez maksas uzņēma apmeklētājus. Divdesmitā gadadiena, kopš Latvijas muzeji un citas iestādes piedalās starptautiskajā muzeju nakts akcijā, iezīmējas ar nemainīgi noturīgu interesi apmeklēt un izzināt plašo un daudzveidīgo piedāvājumu.

Valsts akreditāciju guvušie muzeji* nakts norisēs sagaidījuši 180 769 apmeklētājus, tomēr kopējie visu Muzeju nakts dalībnieku un līdz ar to arī apmeklējuma rādītāji ir vismaz divtik lielāki, jo šogad Muzeju naktī īpaši plaši bija pārstāvēti citi sabiedriskās dzīves veidotāji – muižas, izstāžu zāles, bibliotēkas, valsts pārvaldes iestādes, uzņēmumi u.c. Tādējādi fiksētais apmeklējumu skaits attiecas vien uz muzejiem, tajā neietilpst citu institūciju viesi, kuru nebija mazums – daudz interesentu apmeklēja Valsts prezidenta pili, Saeimas namu, Ministru kabineta ēku u.c.

Visplašāk apmeklētas Rīgā un tās apkaimē esošajos akreditētajos muzejos organizētās norises, tās izbaudīja 65 141 cilvēks, Kurzemē – 39 843 cilvēki, Zemgalē – 15 462, Vidzemē – 27 813 apmeklētāji, savukārt Latgalē – 32 510 cilvēki. Visvairāk reģistrēto apmeklētāju – 13 525 – pulcējis Rotko muzejs Daugavpilī, tam seko Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs ar 12 820 ieinteresētajiem viesiem, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs (12 250) un Valmieras muzejs (12 126).

“Man ir ārkārtīgi liels prieks, ka Muzeju naktī cilvēki patiesi ir ieinteresēti apskatīt, ko piedāvā Latvijā esošās atmiņas institūcijas. Varam lepoties ar dažādu un bagātu muzeju skaitu ne vien galvaspilsētā, bet arī reģionos. Vēlos novēlēt, lai Muzeju nakts patīkamā pieredze iedvesmo atgriezties muzejos arī ikdienā!” uzsver kultūras ministre Agnese Logina.

Šā gada Muzeju nakts pasākumus vienoja tēma: izzināt un iegūt, pētīt un saprast, sasaistot to ar Starptautiskās Muzeju dienas tēmu “Muzeji izglītībai un pētniecībai”. Rīgā un tās apkaimē Muzeju naktī durvis apmeklētājiem vēra vairāk nekā 85 kultūrvietas, uzrādot skaita palielinājumu salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad šeit bija fiksētas 57 Muzeju nakts apskates vietas.

Savukārt reģionos 145 vietās interesantas aktivitātes rīkoja pašvaldību un privātie muzeji, kā arī uzņēmumi un nevalstiskās organizācijas. Vidzemnieki un reģiona viesi 18. maija vakarā un naktī varēja apmeklēt pasākumus 42 kultūrvietās, Kurzemē Muzeju naktī apmeklētājiem durvis tika vērtas 40 vietās, Latgalē – 38 vietās, savukārt Zemgalē – 25 kultūrvietās.

Šogad Muzeju nakts akcija tika īstenota tieši Starptautiskās Muzeju dienas noslēgumā, sniedzot apmeklētājiem vēl plašākas iespējas ieplānot muzeju apciemojumu bez steigas, jo, kā parasti Starptautiskajā Muzeju dienā, daudzi muzeji bija atvērti bezmaksas apmeklējumam visas dienas garumā.

*Datus par Muzeju nakts norišu apmeklējumu Kultūras ministrijai snieguši 136 akreditētie muzeji, kas bija iekļauti Muzeju nakts oficiālajā programmā.

Maijs Latvijā tiek uzskatīts par muzeju mēnesi, jo 18. maijā Eiropā tiek atzīmēta Starptautiskā muzeju diena, ko Starptautiskā muzeju padome (ICOM) pirmoreiz izsludināja 1977. gadā. Latvija šo dienu atzīmē kopš 1978. gada.
1999. gadā Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija aicināja Eiropas muzejus organizēt kopīgu starptautisku akciju “Muzeju pavasaris,” kas vēlāk pārtapa akcijā – Muzeju naktī – tās mērķis ir iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kuri ikdienā muzejus neapmeklē. Pēc dažiem gadiem Muzeju nakts kļuva par vienu no aktivitātēm, kas saistīta ar Starptautiskās muzeju dienas atzīmēšanu. Ar Eiropas Muzeju nakts atzīmēšanu saistītas norises Latvijā iesoļo jau trešajā gadu desmitā – Muzeju nakts 2024. gadā notika jau 20. reizi. 2024. gadā akciju “Muzeju nakts” finansiāli atbalstīja Apgāds Zvaigzne ABC.
Līdz šim ik gadu muzeju apmeklējumu veicinošajos nakts klātienes pasākumos iesaistījies arvien lielāks muzeju skaits, tāpat Muzeju nakts aktivitātēs piedalās arī citi sabiedriskās dzīves veidotāji - muižas, izstāžu zāles, bibliotēkas, valsts pārvaldes iestādes u.c. Dalībnieku pamatpiedāvājums ir par velti, bet atsevišķas aktivitātes var būt arī par maksu.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 23.06.2024 Līgo zaļumballe ar grupu "ZUŠI" Tukuma TIC
Lapmežciema parka estrādē 23.jūnijā pulksten 23:00 būs Līgo zaļumballe ar grupu "ZUŠI". | Skatīt vairāk
Latvija
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.05.2024 - 29.06.2024 ROKA DZIESMU SVĒTKI | Džūkstē Tukuma TIC
29. jūnijā pie Džūkstes Kultūras nama pirmie “ROKA DZIESMU SVĒTKI” sadarbībā ar Latvijas Rokmūzikas Asociāciju. | Skatīt vairāk
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com