Turpmākās 10 nedēļas Ummja ezerā liegts peldēt un pārvietoties ar laivu

Turpmākās 10 nedēļas Ummja ezerā liegts peldēt un pārvietoties ar laivu

Aizsargājot un saudzējot reto un īpaši aizsargājamo ūdensaugu Dortmaņa lobēliju, Ummja ezerā no 2024. gada 1. jūnija līdz 15. augustam noteikts sezonāls uzturēšanās aizliegums. Ezera krastā ir atļauts pastaigāties, uzturēties un sauļoties, bet iebrišana ūdenī, peldēšanās vai pārvietošanās ar laivu un citiem peldlīdzekļiem ir noteikumu pārkāpums, par ko piemērojams naudassods. Noteikumu ievērošanu uzraudzīs Dabas aizsardzības pārvaldes (pārvalde) valsts vides inspektori un Ādažu novada pašvaldības policijas darbinieki, regulāri apsekojot ezera teritoriju.

Sezonas lieguma laikā cilvēkiem aizvien ir pieejamas alternatīvas ūdenstilpes tuvākajā apkārtnē – netālu esošā Rīgas jūras līča piekraste, līdzās esošais Lilastes ezers, Dzirnezers, Pulksteņezers, Kadagas ezers, Garezeri, Lielais un Mazais Baltezers, kā arī Gauja.

Lai atgādinātu par lieguma laiku, ezera teritorijā ir izvietoti stendi un informatīvās zīmes. Tāpat arī pārbaužu laikā atpūtnieki tiek informēti par lieguma laiku un mērķi un alternatīvajām atpūtas iespējām. Pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas Dabas aizsardzības daļas vadītājs Kārlis Lapiņš: “Šis liegums tika izveidots pirms teju 20 gadiem. Ik vasaru uzraugot noteikumu ievērošanu, redzams, ka sabiedrība izprot un lielākoties ievēro noteikumus ezera un Dortmaņa lobēlijas saglabāšanai. Pērn pārvaldes valsts vides inspektori lielākoties izteikuši mutiskus brīdinājumus, naudassodu izrakstot vien dažiem peldētājiem.”

Dortmaņa lobēlija ir īpaši aizsargājams ūdensaugs, kas sakņojas ezera dibenā pavisam nelielā dziļumā un virs ūdens paceļ 40 – 70 cm garu stublāju, kas uzzied ar baltiem ziediem un nobriedina sēklas virs ūdens. Augs pārsvarā sastopams ezera piekrastē, kā rezultātā to audzes var tikt izbradātas, tomēr vislielākais drauds šim trauslajam augam ir ezera ūdens piesārņošana ar biogēniem (sviedri, urīns, sauļošanās un roku krēmi u.c.), kuru pieplūde ūdenstilpēs lielākoties notiek lielā peldētāju skaita dēļ.

Pēdējo 100 gadu laikā ūdens piesārņojuma un ezeru aizaugšanas dēļ Dortmaņa lobēlija ir izzudusi jau vairāk nekā 20 Latvijas ezeros. Ummja ezers ir unikāls lobēliju-ezereņu ezers Latvijas un arī Baltijas mērogā. Tas ir viens no nedaudzajiem Latvijā vēl atlikušajiem oligotrofajiem jeb dzidra ūdens ezeriem, kurā sastopama vienīgā lobēliju dzimtas suga Latvijā – Dortmaņa lobēlija. Taču arī Ummja dzidrība 100 gadu laikā samazinājusies, 2017. gadā tā bijusi trīs metri, lai gan 1906. gadā seši metri.

Lai Ummja ezerā saglabātu Dortmaņa lobēliju, jau kopš 2006. gada spēkā ir Ministru kabineta noteikumi “Dabas parka “Piejūra” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”, kas aizliedz atrasties Ummja ezerā no 1. jūnija līdz 15. augustam. Aizlieguma neievērošanas gadījumā piemērojams sods no 30 līdz 1000 euro.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 23.06.2024 Jāņu nakts mistēriju jampadracis Engurē Tukuma TIC
Jāņu Jampadracis – Engurē! 23.06. Engurē svētku tirdziņš, teātra izrāde Auniņparkā, koncerts un balle! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.06.2024 - 27.06.2024 "Peoniju ziedu parāde 2024" Kalsnavā  Madonas TIC
LVM Kalsnavas arborētumā sācies peoniju ziedēšanas laiks, kolekcijā ap 300 peoniju dažādības. “Peoniju ziedu parāde 2024” šogad notiks visu | Skatīt vairāk
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com