Restaurēto vēsturisko ērģeļu atklāšanas koncerti Vijciema un Drustu baznīcās

Restaurēto vēsturisko ērģeļu atklāšanas koncerti Vijciema un Drustu baznīcās

2024. gada 5. jūlijā Drustu luterāņu baznīcā ar restaurēto ērģeļu atklāšanas koncertu sāksies jau VIII Vēsturisko ērģeļu svētki „Latvija – ērģeļu zeme”. Ilonas Birģeles izlolotais un mūzikas mīļotāju gaidītais projekts priecēs klausītājus no Ugāles Kurzemē, Vijciema Vidzemē līdz pat Viļakas staltajam dievnamam Latgalē. Izcilu mākslinieku sniegumā piedzīvosim vēsturisko ērģeļu skanējumu kopā ar solistu balsīm, kā arī ļausimies flautas un elektriskās ģitāras saspēlēm.

Šovasar ir plānota krāšņa un daudzveidīga festivāla programma. Centrālo vietu Vēsturisko ērģeļu svētkos ieņems 2023. gadā restaurētās vienīgās Radziņa ērģeles Vijciemā, atjaunotā instrumenta atklāšanas koncerts Drustos, tostarp unikālais Hammond vēsturiskais instruments Liepājā. Svētki norisināsies arī Kandavā, Ugālē, Valmierā, Preiļos un Viļakā. Nozīmīga vieta tiks atvēlēta latviešu komponistu radītajai ērģeļmūzikai, jaundarbiem un komponistiem - jubilāriem - Rihardam Dubram, Jānim Lūsēnam. Izskanēs astoņi koncerti, muzicēs seši izcili ērģelnieki - Aigars Reinis, Ligita Sneibe, Ilona Birģele, Atis Andersons, Diāna Jaunzeme - Portnaja. Atbalstot Ukrainas mūziķus, koncertā Ugālē piedalīsies Ļvivas filharmonijas ērģelniece Nadija Veļičko.

Vēsturisko ērģeļu svētku instrumenti ir izvēlēti apzināti, rūpīgi izvērtējot to unikalitāti un nozīmīgumu Latvijas Valsts kultūrvēsturiskajā aspektā. Katras ērģeles ir īpašas, katrām ir sava vēsture un stāsts, kuru pirms koncertiem ievadsarunā vai pēc koncertiem pie ērģelēm izstāstīs ērģelnieki un ērģeļmeistars Jānis Kalniņš. Ērģeles ir būvētas dažādos laika posmos, un katrā norises vietā tās ir radījusi cita ērģeļbūves firma vai ērģeļmeistars. Ir izraudzīti vadošo ērģeļbūves firmu un meistaru instrumenti – Kornēlijs Rāneuss, Frīgrihs Ladegasts (Vācija), brāļi Blombergi (Polija), Emils Martins (Latvia), P.C.O Hermann (Liepāja), Heriberts Kolbe (Latvija), Radziņš (Latvija), VEF Hammonds. Pat, ja instrumenti ir būvēti vienā laika periodā, tomēr meistaru rokraksti ērģeļu būvē ļoti atšķiras.

Katrai koncertprogrammai būs savs stāsts – tiks atskaņots ļoti bagātīgs un daudzveidīgs un, kā ierasts - pat mazliet eksperimentāls repertuārs. Katrā norises vietā instrumentu karalieni būs iespēja dzirdēt dialogā ar dažādiem sastāviem, tostarp VEF Hamonda vēsturisko instrumentu duelī ar stabuļu ērģelēm.

Vēsturisko ērģeļu svētki „Latvija – ērģeļu zeme” ir vienīgais notikums, kas tik plaši atspoguļo ērģeļmākslu reģionos, kā arī guvis ievērojamu atzinību un kļuvis par iemīļotu pasākumu, kuru ik gadu apmeklē plašs klausītāju loks.

Latvija ir ne tikai skaistas dabas un izcilu personību, bet arī ērģeļu zeme. Mums ir izcilās Rīgas Doma baznīcas ērģeles, bet Latvija ir bagāta ar vēl vismaz 300 nozīmīgiem, vērtīgiem instrumentiem, kas ir milzīgs skaitlis mūsu nelielajai tautai. Ir nepieciešams izzināt un parādīt vēsturisko ērģeļu daudzveidību, krāšņumu un katra instrumenta īpašo skanējumu. Dažās baznīcās augstvērtīgs ērģeļmūzikas koncerts ir jaunums un liels notikums, tādēļ liela nozīme ir izglītošanai par ērģeļmākslu, izvēlēto repertuāru, tā atbilstību atskaņošanai dievnamā, kā arī instrumenta kopšanu un uzturēšanu. Tas ir misijas darbs vairāku gadu garumā.

Vēsturisko ērģeļu svētku „Latvija – ērģeļu zeme” programmā būs dzirdami dažādi koncerti:

5. jūlijs plkst. 19:00 Drustu luterāņu baznīca

Ērģeļu atklāšanas koncerts pēc restaurācijas - Aigars Reinis /ērģeles/, Mārtiņš Zvīgulis /tenors/

6. jūlijs plkst. 18:00 Kandavas luterāņu baznīca

“Concerto barocco” - Diāna Jaunzeme-Portnaja /ērģeles/, Nora Kalniņa /soprāns/

14. jūlijs plkst. 19:00 Vijciema luterāņu baznīca

“Ģitāra un ērģeles. Dialogi“- Ilona Birģele /ērģeles/, Armands Alksnis /elektriskā ģitāra/

28. jūlijs plkst. 13:00 Valmieras Svētā Sīmaņa baznīca

“Dziesmas sirdij un priekam” - Ligita Sneibe, (Zviedrija/Latvija) /ērģeles/, Hokans Sundīns (Håkan Sundin, Zviedrija) / flauta/

3. augusts plkst. 16:00 Viļakas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīca

“Mūzika debesīm. CD prezentācijas koncerts” - Ilona Birģele /ērģeles/, Ilze Grēvele-Skaraine /soprāns/

9. augusts plkst. 19:00 Liepājas Lutera baznīca

“Laikmetu saskarsme. Duelis” - Atis Andersons /HAMMOND ērģeles/, Ilona Birģele /ērģeles/

Sadarbībā ar Kultūras biedrību SPEKTRS

16. augusts plkst. 19:00 Ugāles luterāņu baznīca

“Saucot uz mieru” - Nadija Veļičko (НАДІЯ ВЕЛИЧКО, Ukraina) /ērģeles/

Ziedojumi no koncerta tiks virzīti profesionālo mūziķu atbalstam Ukrainā.

23. augusts plkst. 19:00 Preiļu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas katoļu baznīca

Noslēguma koncerts  - ērģeļu duets “RIGA ORGANUM DUO”  - Ilona Birģele /ērģeles/, Diāna Jaunzeme – Portnaja /ērģeles/

Ieeja koncertos par ziedojumiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.05.2024 - 29.06.2024 ROKA DZIESMU SVĒTKI | Džūkstē Tukuma TIC
29. jūnijā pie Džūkstes Kultūras nama pirmie “ROKA DZIESMU SVĒTKI” sadarbībā ar Latvijas Rokmūzikas Asociāciju. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 02.07.2024 "ILGA" & "ROCK SYMPHONY"  Jaunpilī  Tukuma TIC
5.jūlijā plkst. 19:00 Jaunpils pils iekšpagalmā uz skatuves kāps divas leģendāras apvienības: Dailes teātra dziedošie aktieri u.c. | Skatīt vairāk
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
no 150 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com