Rīga ZOO uzsāk programmas izstrādi par vecu un bioloģiski vērtīgu mežu saglabāšanas nozīmību un dod vārdus melnajiem stārķiem

Rīga ZOO uzsāk programmas izstrādi par vecu un bioloģiski vērtīgu mežu saglabāšanas nozīmību un dod vārdus melnajiem stārķiem

2024. gada 29. maijā Rīgas Zooloģiskajā dārzā dubultsvētki – parakstīta vienošanās ar mazumtirgotāju “Lidl Latvija” par sadarbību, kuras laikā uzņēmums, kļūstot par Rīga ZOO Krustvecāku programmas Platīna krustvecāku, trīs gadu garumā ar 15 000 EUR ik gadu atbalstot izglītības programmas izstrādi un ieviešanu. “Lidl” piešķirtie līdzekļi  ļaus Rīga ZOO izveidot programmu izglītības iestādēm par veciem un bioloģiski vērtīgiem mežiem. Programmu īstenos vienā no topošā Rīga ZOO Vides Izglītības centra mācību telpām – “Mežs”.

“Lidl”, sadarbību nekavējoties ietērpjot praktiskos darbos, kļuvis par Latvijā reto un aizsargājamo putnu – melno stārķu – krustvecākiem. Rīgas Zooloģiskajā dārzā dzīvojošais melno stārķu pāris šodien ir svinīgi  “kristīti” un turpmāk būs zināmi kā Švarcs un Melne.

“Lidl Latvija” darbinieki iekšējā balsojumā no daudziem vārdu variantiem ar lielu pārsvaru melno stārķu dāmai izvēlējās vārdu Melne, jo viņas izcelsmes valsts ir Latvija, savukārt kungam dots vāciskais Švarcs, kas saskan ar “Lidl” vāciskajām saknēm.

Melno stārķu jeb gandru mātīte Rīga ZOO ieradās 2019. gada novembra nogalē. Putns kopā ar pārējiem sugas brāļiem nebija aizlidojis pārziemot uz siltajām zemēm, bet vadījis dienas tepat Latvijā un barības trūkuma dēļ bija pamatīgi novājējis. Šādu – izvārgušu un nespēcīgu – viņu atrada gādīgi ļaudis un nogādāja Rīga ZOO. Nonākusi speciālistu aprūpē, Melne sekmīgi atkopās. Savukārt Švarcs ir krietni jaunāks – Olomoucas zoodārzā Čehijā viņš izšķīlās 2023. gadā un tikai pērnruden ieradās Rīgā.

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Jānis Rudzītis uzsver zoodārza lielo ieguldījumu Latvijas melno stārķu izpētē: “Sadarbībā ar vadošo gandru pētnieku Latvijā, Dr. Māri Strazdu, mūsu speciālisti ir papildinājuši zināšanu bagāžu ar šīs sugas pārstāvju novērojumiem Rīgas Zoodārzā. Augstu vērtējam “Lidl” izpratni par Latvijas dabas vērtībām, rūpēm par to saglabāšanu un aizrautību ilgtspējīgu risinājumu rašanā.”

Lidl Latvija valdes loceklis Nikolā Balabans pasākuma laikā atzīmēja: “Viena no sešām Lidl korporatīvās sociālās atbildības jomām, kam tiek pievērsta liela uzmanība, ir bioloģiskā daudzveidība. Tā ir ļoti svarīga mūsu produktu kvalitātes un pieejamības nodrošināšanā, tāpēc ārkārtīgi novērtējam Rīgas Zoodārza lielo darbu izglītojot sabiedrību un veicinot tās izpratni. Priecājamies, par šo pozitīvo sadarbību un novēlam Švarcam un Melnei daudz laimīgu dieniņu!”

Tiek lēsts, ka Latvijā savvaļā sastopami apmēram 500-700 melno stārķu jeb gandru pāri, taču pēdējo 30 gadu laikā to populācija samazinājusies par trešdaļu. Melnie stārķi ir vēstneši Latvijā novērojamajam veco un bioloģiski vērtīgo mežu sarukumam, tā rezultātā samazinoties šo dzīvnieku dabiski apdzīvotajai videi. Migrācijas un ziemošanas periodā tos apdraud medības, kā arī pārmērīga un nekontrolēta pesticīdu lietošana putnu uzturēšanās vietās. Nebrīves populācijas uzturēšanai EAZA zooloģiskajos dārzos jau vairāk nekā 30 gadus darbojas melno stārķu ciltsgrāmata, kurā iekļauti arī mūsu putni. Pēdējo 40 gadu laikā Rīgas Zooloģiskajā dārzā izšķīlušies 27 mazuļi, no savvaļas ar dažādām traumām rehabilitācijai saņemti vairāk nekā 40 putni, savukārt uz citām organizācijām Polijā, Vācijā, Šveicē, Spānijā, Itālijā, Slovākijā, Nīderlandē un Lielbritānijā nosūtīti vairāk nekā 30 melnie stārķi. Daļa no rehabilitācijā nonākušajiem gandriem izārstēti un reintroducēti savvaļā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk
Latvija
Ditas Lūses izstāde Mazajā Mežotnes pilī Bauskas TIC
Esi ielūgts apmeklēt Ditas Lūses izstādi "Saules laiks" Mazajā Mežotnes pilī no 21. jūnija līdz 1. augustam! Izstādes atklāšana 21. jūnijā, | Skatīt vairāk
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


1st-studio.com
,


Park Hotel Latgola semināru telpas
,


Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com