Festivāls «Liepājas Mākslas forums» šogad svinēs desmitgadi

Festivāls «Liepājas Mākslas forums» šogad svinēs desmitgadi

Mūsdienu mākslas festivāls “Liepājas Mākslas forums” 2024. gadā no 27. līdz 29. septembrim atzīmēs desmitgadi ar tēmu “Pēctecība”. Apmeklētājiem būs iespēja piedzīvot īpašu pieredzes ceļu septiņos mūzikas, mākslas un laikmetīgās dejas notikumos, kas iedrošinās apzināties gan pašiem sevi, gan apkārtējo un pārlaicīgo pasauli.

“Šogad par kopējo festivāla tēmu esam izvēlējušies “Pēctecība” un ne tikai, lai reflektētu par festivāla nākošajiem dzīves gadiem, bet arī apzināti padomātu par mūsu sabiedrības un katra indivīda tālāk būšanu. Dzīvojam saspringtā laikā, kas ieskauj mūs arvien lielākas neziņas un skumju krāsās. Un tieši tā tiek raksturoti slavenā mākslinieka Marka Rotko milzīgie tumši violetie audekli Rotko kapelā Hjūstonā, kas aicina ieskatīties sevī, padomāt un rast spēku. “Rotko kapelas” nosaukumu nes vēl viens iespaidīgs mākslas darbs – amerikāņu komponista Mortona Feldmena kompozīcija, kas kļuvusi par mūsu festivāla desmitgades centrālo darbu. Rotko kapelas misija ir izgaismot mūsu kopīgo cilvēcību, veidojot pasauli, kurā katram ir vieta. Tā kļūst par mūsu festivāla iedvesmas avotu un Liepājas koncertzāle – par sava veida Rotko kapelu,” kopējo vēstījumu skaidro festivāla mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

“Liepājas Mākslas foruma” pirmajā dienā koncertzāles mākslas telpā “Civita Nova” tiks atklāta kuratores Ineses Rozentāles veidota vizuālās mākslas izstāde “Izaugsmes stāsti”, kur būs skatāmi SEB glezniecības stipendijas laureātu – Neonillas Medvedevas, Ata Jākobsona, Zanes Tučas, Elzas Sīles, Laimdotas Steķes, Klāva Lora, Madaras Neikenas, Zīles Ziemeles, Sandras Strēles, Kristapa Priedes, Annas Pommeres, Krišjāņa Elvika, Madaras Kvēpas, Alises Builevicas un Katrīnas Biksones – darbi. Izstāde atspoguļo ideju par izaugsmi un pēctecību, par talanta attīstību mākslā.

Desmitgades pirmais mūzikas notikums būs Lielajai Mūzikas balvai 2023 nominētā Krista Auznieka monoopera “Apzināšanās”, kas Latvijā izskanēs vien otro reizi. To veido ne tikai mūzika, bet arī senajā budistu tekstu Pāli valodā izteikts cilvēka apzināšanās ceļš, kur Evijas Vēberes ēteriskā balss kļūst par garīgu telpu. Māksliniece Katrīna Neiburga zāli būs pārvērtusi nepieredzētā telpā, kurā solistei un ansamblim Trio “Art-i-Shock” būs pavisam īpaša vieta. Oriģinālas videoprojekcijas papildinās operas libreta vēstījumu ne tikai skaniskā, bet arī vizuālā dimensijā.

Katru gadu festivālu atklāj ar ballīti, kas ir unikāla un neaizmirstama pieredze apmeklētājam. Šoreiz neierastu sajūtu buķeti un meditatīvu atmosfēru koncertzāles sestajā stāvā veidos daudzpusīgās mākslinieces Evija Vēbere un Elīna Silova. Ballītē “Pulss” ikviens jebkurā brīdī varēs pieslēgt savu uzmanību un baudīt performanci, bet reizē – justies brīvs sarunām un dejām. Ar nepieradinātiem skaņu dizainiem, elektronikas radītiem sulīgiem deju ritmiem un balsi mākslinieces veidos dzīvas skaņu ainavas vienreizīgā atmosfērā.

Ik dienas liepājnieki dodas iegādāties svaigu pārtiku Liepājas Pētertirgū. Pavisam citādāk uz šo vietu aicinās paskatīties norvēģu un japāņu horeogrāfi Haine Avdāls un Jukiko Šinozaki, kuri radošā sinerģijā ar Latvijas mākslinieku apvienību “IevaKrish” un citiem dejotājiem uzburs īpaši šai vietai adaptētu laikmetīgās dejas izrādi “Aizņemtā ainava” (Borrowed landscape), kas caur atjautīgām intervencēm, domātvedinošiem jautājumiem, absurdām un teatrālām darbībām, skatītājam liek izvērtēt savus ieradumus un pārliecības. Performance būs skatāma arī festivāla trešajā dienā.

Festivāla centrālais notikums būs atskaņojums Mortona Feldmena meistardarbam “Rotko kapela”  kopā ar Latvijas Radio kori Kaspara Putniņa vadībā un pašmāju izcilākajiem instrumentālistiem. Tāpat kā Marka Rotko kapela Hjūstonā, šis skaņdarbs klausītājiem kalpos kā mierinājuma meklējoša pārdomu vieta. Pirms šī meistardarba uz iekšējām pārdomām vedinās Karolīnas Šo, Džona Keidža, Stīva Reiha un Tosjio Hosokava skaņdarbi.

Svētdienas rītā bērni no 3 līdz 6 gadu vecumam un vecāki aicināti uz Lienas Šmukstes radīto sajūtu izrādi “Gadalaiki”, kur skatītāji kopā ar aktrisēm Rūtu Dišleri un Ilzi Bloku caur spēli, mūziku un kustību varēs izdzīvot mainīgos gadalaikus – atrast jaunu draudzību, radīt katram gadalaikam atbilstošu atmosfēru, emociju, ieraudzīt jaunu pasauli no nekā caur rotaļāšanās prieku.

Festivāla noslēgumā tiks pirmatskaņots īpaši festivālam veidots jaundarbs, vedot pārdomās par to, kas notiek pēc tam – pēc dzīves. Nedēļas garumā vasaras rezidencē PAiR, Pāvilostā izcila mākslinieku komanda – pianisti Roberts Flaics, Rihards Plešanovs un dzejniece Madara Gruntmane – radīs Rekviēmu nezināmajai pēcnāves dzīvei. Divas klavieres simbolizēs eņģeļus, sargus, pieminekļus šīm nezināmajām pēcnāves dzīvēm, centrā būs indivīds, kas piešķir jēgu un palīdz mums atrast mūsu pašu garīgo apziņu. Katrs skaņdarbs atspoguļos versiju par to, kas notiek, kad kaut kas vai kāds nomirst.

“Liepājas Mākslas forumu” organizē SIA “Lielais Dzintars”. Biļetes uz festivāla maksas notikumiem pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv. Plašāka informācija par festivālu: www.lielaisdzintars.lv. Pasākumu norisi atbalsta: Liepājas pašvaldība, Valsts kultūrkapitāla fonds, “Valmiermuiža”, “Kokmuiža” un “Gardu muti”, SEB, Latvijas Mākslas akadēmija, “VV Foundation” un Liepājas Pētertirgus.

VIDEO: “Liepājas Mākslas forums'23” atskats: https://bit.ly/LMF2023_atskats

LIEPĀJAS MĀKSLAS FORUMS 2024 | PROGRAMMA:

27. SEPTEMBRIS | PIEKTDIENA

18.00 Izstādes “IZAUGSMES STĀSTI. SEB STIPENDIJA GLEZNIECĪBĀ 15 GADI” atklāšana (Mākslas telpa “Civita Nova”, koncertzāle “Lielais dzintars”)

19.00 KRISTA AUZNIEKA MONOOPERA “APZINĀŠANĀS” (Lielā zāle, koncertzāle “Lielais dzintars”)

21.00 LMF ATKLĀŠANAS BALLĪTE AR EVIJU VĒBERI UN ELĪNU SILOVU (“Civita Nova 6”, koncertzāle “Lielais dzintars”)

28. SEPTEMBRIS | SESTDIENA

11.00–13.00 CITS PĒTERTIRGUS. PERFORMANCE “AIZŅEMTĀ AINAVA” (Liepājas Pētertirgus, Kuršu iela 5-7/9)

18.00 ROTKO KAPELA. LATVIJAS RADIO KORIS (Lielā zāle, koncertzāle “Lielais dzintars”)

29. SEPTEMBRIS | SVĒTDIENA

11.00–13.00 CITS PĒTERTIRGUS. PERFORMANCE “AIZŅEMTĀ AINAVA” (Liepājas Pētertirgus, Kuršu iela 5-7/9)

11.00 | 14.00 IZRĀDE BĒRNIEM. GADALAIKI (“Civita Nova 6”, koncertzāle “Lielais dzintars”)

17.00 REKVIĒMS PĒCNĀVES DZĪVEI. LMF NOSLĒGUMS (Kamerzāle, koncertzāle “Lielais dzintars”)

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.06.2024 - 27.06.2024 "Peoniju ziedu parāde 2024" Kalsnavā  Madonas TIC
LVM Kalsnavas arborētumā sācies peoniju ziedēšanas laiks, kolekcijā ap 300 peoniju dažādības. “Peoniju ziedu parāde 2024” šogad notiks visu | Skatīt vairāk
Latvija
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.06.2024 - 25.06.2024 Jelgavas objektu darba laiks svētkos Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Vasaras saulgriežu svētku laikā Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornim, Jelgavas Vecpilsētas mājai un Dzīvesziņas un arodu sētai mainīts darba | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com