Seši fakti un iezīmes, ko der zināt par sakē

Kā izrādās, Japānas nacionālajam dzērienam ir ne tikai tradīcijām bagāta vēsture, bet arī visai plašs pielietojums. Citi tajā vannojas, bet japāņu geišas reiz to kopā ar rīsiem lietojušas sejas pīlingam, taču Otrā pasaules kara laikā lidotāji kamikadzes sakē dzēra pirms došanās misijā.

Dzeršanas kultūra

Pretēji citiem alkoholiskajiem dzērieniem, kuri tiek lieti glāzē, sakē dzeršanas nerakstītie likumi nosaka, ka to jāpasniedz tradicionālajā "masu" (koka krūzītē, kas atgādina nelielu kastīti) vai "ochoko" (arī "sakazuki" – neliela keramikas krūzīte). Speciālais trauciņš jātur abām rokām – viena no tām jānovieto zem trauka atbalstam, bet ar otru tas maigi jāsatver no sāna. Tradicionāli namatēvs ielej sakē viesa krūzītē, vai arī "zemāka statusa" persona (piemēram, darbinieks) ielej dzērienu "priekšniekam". Mūsdienās sakē dzeršanas kultūras pamatā ir noteikums nekad neatstāt drauga trauciņu tukšu.

Pārāk daudz informācijas

Pieejams neaptverams informācijas daudzums par sakē vēsturi, dzēriena izcelsmi, ar to saistītiem rituāliem, ražošanu, izplatīšanu un patēriņu. Pamatā sakē tiek gatavots no rīsiem, un izmantotā fermentācijas metode šo procesu ļauj vairāk pielīdzināt alus nevis vīna darīšanai, tomēr gatavā dzēriena garša vairāk līdzīga vīnam. Sakē gatavošana ir ļoti smalks process – katrs solis ir stingri noteikts. Pavisam vienkārši raksturojot procesu, noteikti jāmin, ka sakē tiek gatavots no četrām sastāvdaļām: ūdens, rīsiem, rauga un "koji" (pelējums, kurš rīsos esošo cieti sadala cukuros).

Sakē patērētāji

Lai gan sakē tirgus pētījumi tiek publicēti reti, informācija liecina, ka pēdējo četru gadu laikā sakē pārdošanas apjomi palielinājušies par aptuveni 20 procentiem. Kā minēts uzņēmumu "SakeOne" un "Gomberg, Fredrickson & Associates" veiktajā pētījumā, kopš 2007. gada augstas kvalitātes sakē ASV pārdots lielākos apjomos nekā tā dēvētie "futshu-shu" dzērieni jeb pakaļdarinājumi. Pašā Uzlecošās saules zemē gados jaunākie cilvēki gan pamatā izvēlas alu, vīnu vai citus alkoholiskos dzērienus, atstājot sakē savu vecāku ziņā.

Ģimenes sirdsdarbs

Vīnziņi atzīst, ka pirmās šķiras sakē pielīdzināms parastam sakē tāpat, kā viena iesala viskijs vai agaves tekila to lētākajiem līdziniekiem. Augstākās kvalitātes japāņu sakē darītāji, pretēji industriālajām ražotnēm, ir amatnieku ģimenes, un augstās klases dzērieni (dēvēti par "ginjo") ir roku darbs, kuru ražošana pārsvarā nenorit automatizēti. Šāds sakē nesatur augu lipekli un sulfītus, turklāt to gatavo no speciālām rīsu šķirnēm un raugiem. Pat mūsdienās pirmās šķiras sakē darīšanas process ietver īpaši intensīvu darbu.

Sakē atlase

Lai noteiktu sakē kvalitāti, netiek ņemta vērā rīsu šķirne vai reģions, kur dzēriens pagatavots. Tā vietā svarīgi zināt rīsu pulēšanas pakāpi. Sakē ražotājs nosaka, vai produkts būs rupji filtrēts, nepasterizēts un tiks pildīts pudelēs svaigā veidā, vai tas tiks atstāts neatšķaidīts un nefiltrēts – šādā gadījumā dzēriens vizuāli izskatās duļķains.

Sakē pasaules atklāšana

Lai gan viesošanās Japānā ļautu pilnībā nodoties tradicionālā dzēriena sakē jeb, kā to pazīst paši japāņi, "nihonshu" baudīšanai, nelielu ieskatu tā dzeršanas kultūrā var sniegt arī sakē vakars ģimenes vai draugu lokā. Lai atrastu piemērotāko dzērienu tirdzniecības vietā vai restorāna ēdienkartē, noteikti jautājiet vīnzinim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.06.2025 - 11.07.2025 Vaidavas vasarā – “Rīgas modes” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
10.jūlijā plkst. 19.00 Vaidavā ierodas grupa “Rīgas modes”! Svinēsim vasaru kopā Vaidavā! | Skatīt vairāk
no 15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2025 - 14.07.2025 Pieejamas cenas, laba kvalitāte un atpūta! Latvia Tours - Berga bazārs
Vidusjūras pērle Maljorka piedāvā neaizmirstamas brīvdienas – zeltainas pludmales, dzīvīga atmosfēra, gardas vakariņas ar jūras skatu un | Skatīt vairāk
no 729.00 EUR
Bebrenes muižas parks TAKA
Bebrenes muižas parks ir izcils dārzu un parku mākslas piemineklis, viens no vizuāli izteiksmīgākajiem ainavu parkiem Latvijā, tā platība 7,9 hektāri. | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com