Valmieras muzejā atvērs Ilzes Lībietes darbu izstādi «Ceļš uz jūru»

Valmieras muzejā atvērs Ilzes Lībietes darbu izstādi «Ceļš uz jūru»

No 2024. gada 8. jūnija līdz 7. augustam Valmieras muzeja Izstāžu namā būs skatāma grafiķes, litogrāfijas un praktiskās heraldikas meistares Ilzes Lībietes izstāde “Ceļš uz jūru”. Izstādes atklāšana norisināsies svētdien, 9. jūnijā, plkst. 13.00.

“Jūra. Kā neaprakstāms skaistums un varenums. Kā apskaidrība un glābiņš. Kā mūžīgi mainīgā un mainīgi mūžīgā,” tā Ilze Lībiete, kuras iecienītākā nodarbošanās bērnībā bijusi lielo akmeņu mazgāšana Skultes jūrmalā, mēģinot noturēt akmeņu patieso krāsu, piesaka savu izstādi. Lai arī kļuvusi par grafiķi, lielākoties darbojoties litogrāfijas tehnikā, viņai krāsa ir svarīga.

“Akmens ir mans iecienītākais materiāls. Es jūtu to, tas palīdz, atvēsina. Graudainā litogrāfijas kaļķakmens virsma ir skaista – ar faktūru, ar zilganpelēko toni, ar cietību un uzticību. Uzticību tādā nozīmē, ka tas tavu mākslinieces rokas radīto saglabās un nemēģinās diktēt savus noteikumus. Tas vislabāk, visprecīzāk tevis zīmēto pārnesīs uz papīra, kaut arī ķīmiskais process un roku darbs pie zīmējuma apstrādes, lai panāktu novilkumu, ir sarežģīts.”

Ilzes Lībietes darbi ir dzīves dienasgrāmata vizuālā formā. Asociatīvais tēls ir kā vispārinājums un tēlainas valodas formula – tā ir Ilzes Lībietes formula mākslā. Izstādē būs skatāmi grafikas darbi, kas tapuši ilgākā laika posmā, sākot no mākslinieces radošās darbības pirmsākumiem līdz mūsdienām: darbu izlase no 1979. līdz 2024. gadam.

Ilze Lībiete (1951) absolvējusi Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu (1969) un Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu (1976). Ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā (2002). Izstādēs piedalās kopš 1974. gada. Strādā kā vieslektore Latvijas Mākslas akadēmijā. Daudzu izstāžu kuratore. Vairāku Latvijas Bankas monētu dizaina autore. Ilgus gadus vadījusi biedrību “Grafikas kamera”. Aktīvi strādā praktiskās heraldikas nozarē, izveidojusi vairākus simtus dzimtu un pašvaldību ģerboņus (kopā ar Juri Ivanovu), tai skaitā Valmieras novada ģerboni (2022).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk
Latvija
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.06.2024 - 23.06.2024 JĀŅU NAKTS MISTĒRIJA Tukumā Tukuma TIC
Dziesmu cikls “Jāņu nakts mistērija” būs 22.jūnijā pulksten 23:00 Talsu ielā 4 Tu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.06.2024 - 22.06.2024 Jaunpils LĪGO KAUSS MOTOKROSĀ Tukuma TIC
22. jūnijā 6. Jaunpils "Līgo Kauss" Motokrosā, ar ļoti spēcīgu dalībnieku sastāvu un daudz vērtīgām balvām skatītājiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com