Apēd nevis izmet: padomi pārtikas uzglabāšanai svētku laikā

Apēd nevis izmet: padomi pārtikas uzglabāšanai svētku laikā

Ikvienas mājsaimniecības aizņemto ikdienu padarīs vienkāršāku pareiza pārtikas uzglabāšana, lai produkti ilgāk saglabātos svaigi, ēdienreižu plānošana un ledusskapja organizēšana tā, lai viss būtu pārskatāms un ērti pa rokai. Tas ļaus mazināt arī pārtikas izšķērdēšanu, ēšanu pārāk bieži ārpus mājām un neveselīgāku opciju izvēlēšanos. Svētku laikā jo īpaši rūpējamies par to, lai galdā celtu pēc iespējas daudzveidīgākus ēdienus. Taču pēc svētkiem saskaramies ar izaicinājumu, kā un cik ilgi uzglabāt pāri palikušo ēdienu. Ieteikumos, kā pareizāk uzglabāt svētku laikā neapēsto pārtiku, šašliku, kas izcepts, bet palicis neapēsts, dalās Samsung zīmola vēstnese un uztura trenere Madara Meiere.

Šašliku apēd uzreiz vai ieliec ledusskapī 2 stundas pēc izcepšanas
“Svētkos iesaku plānot ēdienreizes tā, lai nebūtu pārtikas pārpalikumi, kurus izmetīsi pēc svētkiem ārā ātrāk vai vēlāk. Tomēr, ja pārtika palikusi pāri, piemēram grilēta gaļa, to uzglabā ledusskapja apakšējos plauktos. Gaļu jāatdala no pārējiem produktiem vai jāievieto stikla pārtikas uzglabāšanas kārbās ar vāku, lai izvairītos no šķidrumu notecēšanas virsū citiem produktiem,” uzsver M. Meiere.

Lai arī varam uzglabāt jau pagatavotu gaļu ledusskapī, piemēram, šašliku 3-4 dienas, svarīgi neturēt to siltumā pēc pagatavošanas ilgāk par 2 stundām. Tādējādi gaļā veidosies baktērijas un gaļa nebūs vairs piemērota lietošanai. “Iesaku rūpīgi plānot nepieciešamo pārtikas, t.sk. gaļas daudzumu. Tomēr, ja pārtika palikusi pāri, liec pāri palikušo ēdienu pēc maltītes ieturēšanas ledusskapī, ja iespējams – aukstuma somā, līdz iespējai to ievietot ledusskapī,” stāsta M. Meiere.

Dārzeņus un gaļu neuzglabā blakus, lai neveidotos baktērijas
Neuzglabā gaļu un dārzeņus blakus, bet gan atsevišķi dažādos plauktos vai atvilktnēs. Tā pasargāsi tos no bojāšanās un nevēlamo baktēriju veidošanās. Salātus un zaļumus ilgāk uzturēsi svaigus, ja ieliksi tos ūdenī vai ietīsi mitrā salvetē. Dārzeņus un augļus labāk uzglabāt atsevišķi, lai neveicinātu to pārlieku ātru nogatavošanos. Lai arī esam pieraduši nogriezt sabojāto augļa vai dārzeņa daļu un ēst to vai nu svaigā veidā vai pagatavot, to iesaku nedarīt, jo produkts jau ir sācis bojāties un, apēdot uzņemsi organismam nevēlamas vielas, kas ilgtermiņā nopietni var kaitēt veselībai.

“Īpaši parocīgi, ja ledusskapī ir iebūvēta atvilktne, kas sadalīta, veidojot divus atsevišķus uzglabāšanas nodalījumus. Tā būs ideāls palīgs produktu nošķiršanā un palīdzēs tos ilgāk uzglabāt. Turklāt nereti šāda tipa atvilktnēs, kurās iestrādāta Optimal Fresh+ funkcija var individuāli iestatīt un regulēt katras zonas temperatūru. Piemēram, vienā pusē var uzglabāt gaļu vai zivis, bet otrā dārzeņus,” stāsta M. Meiere.

Ja siers ir sācis pelēt, produktā jau ir vielas, kas nav vēlamas tavam ķermenim
Ieteicamā temperatūra ledusskapī ir +4 līdz +5 grādu robežās. Tā ir arī optimālā temperatūra siera un piena produktu uzglabāšanai, lai tajos neveidotos pelējums. Pēc iegādes ieteicams iztīt sieru no plēves un ietīt cepamajā papīrā vai ievietot stikla uzglabāšanas traukā ar vāku. Tā to pasargāsi no pelēšanas. Ja siers ir iepelējis, tā pat kā dārzeņiem un augļiem, tā derīguma termiņš ir “beidzies”. “Neiesaku izgriezt pelējumu un izmantot šķietami labu atlikušo produkta daļu. Produktā jau ir sākušas veidoties vielas, kas nav vēlamas ķermenim,” saka M. Meiere.

Saldējot produktus, vitamīni “nepazūd”
Vasaras sezonā sasaldē pilnu saldētavu ar vasaras labumiem un droši tos izmanto visu gadu. Saldēšanas procesā tie zaudē nenozīmīgu vitamīnu devu, tāpēc arī ziemā saldētas dillītes, piparmētras, zemenes atgādinās ne tikai vasaras garšu, bet sniegs ķermenim vajadzīgos vitamīnus.

Uzglabā produktus stikla, metāla vai silikona uzglabāšanas traukos. Tomēr atceries, ka ir svarīgi, lai viss, kas atrodas traukos, ir pārredzams. Izmanto marķēšanas zīmītes vai caurspīdīgus traukus vai vāciņus, savādāk aizmirsīsi par produktiem un tos nāksies izmest.

Uzņem pietiekamu daudzumu ūdens
Ne tikai pārtika, bet arī ūdens ir vitāli vajadzīgs mūsu ķermenim. It īpaši vasaras laikā jāparūpējas, lai ķermenis dienas laikā uzņemtu nepieciešamo ūdens daudzumu. Arī uz ūdens uzglabāšanu attiecas daži noteikumi, ko būtu vērts ņem vērā. “Atceries, ka pirmkārt dzeramajam ūdeni jābūt tīram. Ūdenī veidojas baktērijas un pelējums, tāpēc atstāt to ilgi siltā temperatūrā nevajadzētu. Svarīgi arī tā uzglabājamo trauku katru dienu izmazgāt,” uzsver Samsung zīmola vēstnese un uztura trenere Madara Meiere.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tukuma novada piekrastes naktsmītnes Tukuma TIC
Te būs saraksts ar naktsmītnēm no Bērzciema līdz pašam Bigauņciemam! | Skatīt vairāk
Latvija
Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
no 150 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.06.2024 - 29.06.2024 Disku golfa sacensības Bauska Open 2024 Bauskas TIC
29. jūnijā Bornsmindes parkā norisināsies Disku golfa sacensības Bauska Open 2024. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com