5 ieteikumi, kas palīdzēs radīt relaksējošu vidi mājās pēc saspringtas dienas

5 ieteikumi, kas palīdzēs radīt relaksējošu vidi mājās pēc saspringtas dienas

Iespēja atpūsties mājās ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ietekmē garīgo labsajūtu, – tā pētījumā apgalvojis katrs trešais Latvijas iedzīvotājs. Tomēr reizēm mums mājās ir grūti atpūsties. Jo īpaši var būt sarežģīti atslēgties no straujā pasaules ritma pēc rosīgas dienas. Eksperti dalās ar ieteikumiem, kā atpūtu mājās padarīt relaksētāku.

Ikgadējā pētījumā par dzīvi mājās noskaidrojies, ka šis tas no tā, kas ļauj mums mājās justies apmierinātiem un relaksētiem, ir kaut kas pavisam vienkāršs un daudziem pieejams. Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka justies labi un mierīgi mājās palīdz patīkams mājas aromāts (17 %), svaigs gaiss (17 %), mūzika (17 %), noskaņojumam atbilstošs apgaismojums (12 %) un iedegtas sveces (10 %). Tātad, lai labāk atpūstos, mums ir nepieciešama telpa, kas uzrunā vairākas maņas.

Estētiski pievilcīga vide ir būtiska mūsu labsajūtai

Daudziem mājoklis ir viņu drošais patvērums, vieta, kur var atslēgties no darba un ikdienas izaicinājumiem. Mājas ir vieta, kur mēs visvairāk spējam kontrolēt savu apkārtni un kur varam radīt vidi, kas labvēlīgi ietekmē mūsu fizisko un garīgo labsajūtu. Psiholoģe Kristīne Dūdiņa uzsver, ka ērtas mēbeles un patīkams mājokļa iekārtojums var ietekmēt gan fizisko komfortu, gan emocionālo apmierinātību. Ja mājās jūtamies labi, mēs sākam asociēt dažādus elementus ar labsajūtu. Mīļākais krēsls, omulīga sega – jau iedomājoties vien par šiem priekšmetiem, mēs atslābstam un sajūtamies apmierinātāki.

„Sava mājokļa iekārtošana ir ilgtermiņa projekts, un tas pastāvīgi mainās, pielāgojoties mūsu vajadzībām laika gaitā. Mēs visi esam aizņemti, tāpēc šķietami viegli pieciešam un ignorējam pāris mājokļa trūkumus, nepilnības un nekārtību. Tomēr estētiski pievilcīga, kārtīga dzīves vide ir ļoti svarīga, lai mēs varētu justies labi. Ilgstoši liedzot sev iespēju to piedzīvot, zaudējam dzīves kvalitāti,“ uzsver K. Dūdiņa.

Kā izveidot mājokli, kas uzrunā maņas?

Interjera dizainers pastāsta, kā ar vienkāršiem risinājumiem ir iespējams mājās radīt savu miera oāzi.

1.    Pieklusini ārpasaules troksni. Lai pa īstam atslēgtos no apkārtējā trokšņa un spētu ātrāk atslābināties, IKEA interjera dizainers Dariuss Rimkus iesaka: “Atpūtu var apgrūtināt trokšņi no ielas, kaimiņi vai pat ģimenes locekļu rosīšanās blakus istabā. Troksni palīdz slāpēt tekstils – paklāji, speciāli troksni slāpējoši aizkari, aizslietņi un paneļi. Tie palīdz mazināt arī ikdienas trokšņus, teiksim, trauku šķindoņu un krēslu krakstēšanu, un palīdz padarīt mājokli mierīgāku.

2.    Apgaismojums noskaņai. Tā kā daudziem cilvēkiem apgaismojums ir viens no elementiem, kas var palīdzēt atslābināties, interjera dizainers mudina izmantot dažādus apgaismojuma avotus. Griestu lampa noder, veicot mājas soli, tomēr tā nerada īsti mājīgu atmosfēru. “Maiga stāvlampas vai galda lampas gaisma padarīs telpu omulīgāku un vizuāli siltāku laikā, kad lasi vai pļāpā ar ģimeni. Gaismekļus var grupēt, lai panāktu dekoratīvu efektu, īpaši, ja gaisma un lampu forma kaut kādā veidā sasaucas.”

3.    Sveču burvība. Nekas nepārspēj sveces, ja ir jārada īstā noskaņa. Sveču gaisma palīdz arī nomierināt prātu. “Dažādu augstumu sveces var likt vienkopus uz stabila pamata, piemēram, speciāla sveču paliktņa. Galvenais, lai starp svecēm būtu drošs attālums. Dažādās telpas daļās var izveidot pat vairākas sveču kompozīcijas. Tā kā pētījumā pierādījies, ka atslābināties palīdz arī patīkama smarža, tad izraugies vienojošu aromātu, piemēram, koksnes vai vaniļas, un radi mierpilnu, maģisku noskaņu. Lai pilnībā izmainītu noskaņu, izslēdz elektroniskās ierīces un elektrisko apgaismojumu,” iesaka interjera dizainers.

4.    Svaigs gaiss mājās visos gadalaikos. Svaigs gaiss ir vēl viens elements, kuru pētījuma dalībnieki minējuši kā ļoti svarīgu apmierinātībai un atpūtai. Tomēr, ja logi pa dienu ir ciet, gaiss var kļūt piesmacis. Interjera dizainers iesaka lietot gaisa attīrītāju, lai uzlabotu gaisa kvalitāti telpās. Attīrītājs ir īpaši ērts, ja dzīvo tuvu ielām ar intensīvu satiksmi un ja mājsaimniecībā ir bērni vai dzīvnieki.

5.    Atrodi savu stūrīti pat rosīgā mājoklī. Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs saka, ka īstā privātuma deva palīdz justies mājās labi. Interjera dizainers uzsver, ka pat tad, ja istaba ir jādala ar citiem cilvēkiem, ir iespējams izveidot savu stūrīti, kur vari vismaz kādu laiku pabūt vienatnē. Šāds stūrītis var būt ērts atpūtas krēsls ar kājsoliņu un vienkāršs koka soliņš, kur nolikt atspirdzinošu dzērienu un grāmatu.

*Par pētījumu “Dzīve mājās”

Kvantitatīvo pētījumu IKEA Group uzdevumā veica starptautiskā pētījumu un datu analīzes grupa YouGov. Aptauja tika veikta no 2023. maija līdz 2023. gada jūnijam tiešsaistē. Latvijā aptaujā piedalījās 1005 respondenti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.06.2024 - 22.06.2024 Vasaras Saulgrieži Kocēnos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
21.jūnijā pl.21.00 Kokmuižas promenādē notiks “Vasaras Saulgrieži Kocēnos” kopā ar postfolkloras kopu “Rikši” un pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.06.2024 - 23.06.2024 Tiksimies Rožu laukumā! Liepājas reģiona TIB
Katru dienu plkst. 12:00 liepājniekiem un pilsētas viesiem ir dota iespēja kopā ar zinošu gidu doties divu stundu garā pastaigā, lai iepazītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.06.2024 - 25.06.2024 Tiekamies uz ūdens! Baltvilla
Piestātne jahtām un laivām Baltezerā pie viesnīcas Baltvilla ir brīnišķīga vieta, kur piestāt, ja vēlaties sajust vasaras pilnbriedu! Romantiski | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com