Pētījums: Pieaug to autovadītāju skaits, kuri mēdz braukt reibumā

Pētījums: Pieaug to autovadītāju skaits, kuri mēdz braukt reibumā

Tuvojoties Līgo svētkiem, aktualizējas arī jautājums par to, ka braukšana pie stūres nav savienojama ar alkohola lietošanu – salīdzinot ar pērno gadu, nedaudz pieaudzis to autovadītāju skaits, kuri pie stūres mēdz lietot alkoholu. 33% autovadītāju atzinuši, ka mēdz sēsties pie stūres pēc alkohola lietošanas – 6% no tiem norāda, ka mēdz pārsniegt pieļaujamo 0,5 promiļu robežu, bet 27% piebilst, ka cenšas nepārsniegt pieļaujamo promiļu slieksni.

Pērn 30% autovadītāju atzina, ka ir braukuši reibumā – 24% no tiem norādīja, ka ievērojuši pieļaujamo 0,5 promiļu robežu, 5% atzina, ka vienu vai dažas reizes ir braukuši, pārsniedzot 0,5 promiļu robežu, bet 1% vairākas reizes gadā brauc pie stūres, pārsniedzot pieļaujamo promiļu robežu.

Arī šogad saglabājusies tendence, ka biežāk pie stūres reibumā sēžas tieši vīrieši – 32% vīriešu norāda, ka sēžas pie stūres pēc alkohola lietošana, tomēr nepārsniedzot 0,5 promiļu robežu (šādu atbildi sniedz 21% sieviešu), savukārt, 9% vīriešu atzīst, ka mēdz pārsniedz pieļaujamo promiļu robežu (šādu atbildi sniedz 3% sieviešu).

Arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati par ceļu satiksmes negadījumiem apliecina, ka alkohola lietošana nav savienojama ar braukšanu pie stūres – šī gada pirmajos mēnešos ceļu satiksmes negadījumos, kuros vismaz viens autovadītājs bijis reibumā, bojā gājuši jau četri cilvēki. Smagi ievainoti jau 8 cilvēki, bet kopējais ievainoto skaits ir 72. Jāpiezīmē, ka jūnijs kopumā ir viens no mēnešiem, kad ceļu satiksmes negadījumos cieš vairāk cilvēku – pērn jūnijā ceļu satiksmes negadījumos, kuros vismaz viens autovadītājs bijis reibumā, bojā gājuši 10 cilvēki, bet smagi ievainoti – 15. Kopumā pērn fiksēti 90 ceļu satiksmes negadījumi, kuros vismaz vienam autovadītājam konstatēts reibums.

“Ja kāds plāno braukt reibumā, noteikti jāmēģina atrunāt pārgalvīgo braucēju. Ja tas neizdodas, nepieciešams informēt atbildīgās iestādes. Lai gan normatīvais regulējums pieļauj nelielu alkohola daudzumu asinīs, aicinu autovadītājus pilnībā atturēties no alkohola lietošanas, kad jāsēžas pie stūres. Plānosim svētkus tā, lai nebūtu vajadzības kaut kur braukt, neraugoties uz to, kāds alkohola daudzums lietots. Arī līdzcilvēkiem svarīgi nepalikt vienaldzīgiem un apzināties, ka negatīvā statistika un negadījumi uz ceļiem ir mūsu visu atbildība,” norāda Drošas Braukšanas Skolas direktors Jānis Vanks.

“Mūsu uzņēmums jau vairākus gadus pēc kārtas īsteno pētījumu par autovadītāju paradumiem, kā arī organizē dažādas izglītojošas aktivitātes, lai atgādinātu, ka alkohola lietošana nav savienojama ar automašīnas vadīšanu. Turklāt, Līgo svētkus var svinēt arī ar bezalkoholiskajiem dzērieniem, īpaši, ja jāsēžas pie stūres,” uzsver “Carlsberg Baltic” izpilddirektors Rolandas Viršilas.

Visretāk pie stūres alkohola reibumā sēžas gados jaunākie autovadītāji – vecumā no 18 līdz 29 gadiem, 72% norāda, ka nekad nav sēdušies pie stūres reibumā. 29% autovadītāju vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem norādījuši, ka mēdz sēsties pie stūres reibumā, tomēr nepārsniedzot pieļaujamo promiļu slieksni, bet 9% autovadītāju vecumā no 50 līdz 59 gadiem mēdz pārsniegt 0,5 promiļu robežu.

“Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indekss” ir bezalkoholiskā alus “Carlsberg 0.0” pētījums, kas tapis sadarbībā ar Drošas Braukšanas Skolu un pētījumu centru Norstat. Pētījumā, kas veikts 2024. gada janvārī piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Pētījums veikts ar mērķi sekmēt atbildīgu braukšanu un izpratni par to, kas rada papildus riskus uz ceļiem, un kā tos novērst.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.06.2024 - 29.06.2024 Goran Gora koncerts Kalsnavas arborētumā Madonas TIC
29. un 30. jūnijā - "Peoniju ziedu parādē 2024" Goran Gora koncerts un bērnu programma | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.06.2024 - 30.06.2024 Koncerts ar Valdi Atālu un Zani Bērziņu Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29.jūnijā pl.19.00 ielūdzam uz Akustikas vasaras terases atklāšanu, kurā uzstāsies Valdis Atāls un Zane Bērziņa. | Skatīt vairāk
10 EUR
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com