10 ieteikumi, kā izvēlēties un uzstādīt piemērotāko elektroauto lādētāju

10 ieteikumi, kā izvēlēties un uzstādīt piemērotāko elektroauto lādētāju

Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas datiem 2024. gada 1. aprīlī Latvijā reģistrēti 7104 elektromobiļi, tas ir par 8% vairāk, nekā gada sākumā. Jau šobrīd teju katra simtā automašīna uz Latvijas ceļiem ir pilnībā elektriska, bet prognozes liecina, ka jau 20230. gadā katrs septītais spēkrats būs tieši elektroauto. Pieaugot elektroauto skaitam, pieaug pieprasījums arī pēc to uzlādes iespējām. Lai gan Latvijā elektromobiļu uzlādes tīklā “e-mobi” darbojas 141 ātrās uzlādes stacijas, tendences liecina, ka pieaug interese arī par auto uzlādes iespējām mājās, tāpēc jaunuzņēmums “VOOL” izstrādājis vairākus ieteikumus, kas jāņem vērā, izvēloties, iegādājoties un uzstādot elektroauto uzlādes iekārtas.

Uzstādīšanas vieta

Izvēloties elektroauto uzlādes staciju un domājot par tās uzstādīšanas vietu, svarīgi ņemt vērā, ka stacijai nepieciešama gan elektrība, gan internets pieslēgums (Wi-Fi, kabeļa internets vai 4G pārklājums). Uzlādes staciju var novietot gan pie sienas, gan uz staba, taču svarīgi saprast, vai attiecīgajai vietai būs ērti piebraukt ar auto – tātad jāsaprot, kur atrodas automašīnas uzlādes spraudnis un kā vajadzēs novietot automašīnu, lai kabelis aizsniegtos līdz auto. Iespējams, jau savlaicīgi vērts padomāt par garāku kabeli, lai lietošanas laikā būtu ērti novietot auto jebkurā virzienā.

Strāvas stiprums

Mājas uzlādes stacijām visbiežāk derēs privātmājās izplatītais trīsfāžu 16 apmēru pieslēgums, ar kuru varēs darbināt 11 kW mājas lādētāju. Protams, auto var uzlādēt arī ar vienfāzes savienojumu vai ar mazāku strāvas stiprumu, taču tad uzlāde prasīs ilgāku laiku. Jo vairāk ampēru, jo ātrāka uzlāde. Mājas uzlādes staciju jauda visbiežāk ir līdz 22 kW - šādā gadījumā labāk, ja mājai ir trīsfāžu 32 ampēru savienojums.

Maiņstrāvas un līdzstrāvas lādētāji

Līdzstrāvas uzlādes stacijas ir lielākas un dārgākas, nekā maiņstrāvas lādētāji, tāpēc tās visbiežāk tiek izmantotas publiskajos uzlādes punktos, kuros ir daudz lietotāju un svarīga ir ātra uzlāde. Mājās piemērotāks ir kompaktais maiņstrāvas lādētājs, kas ir maciņam draudzīgāks, bet tik un tā ļauj veikt salīdzinoši ātru uzlādi. Pilnībā tukša akumulatora uzlāde mājās vidēji aizņem 4-6 stundas.

Jauda

Mājas lādētāju jauda ir no 3,6 līdz 22 kW. Mūsdienās lielākā daļa automašīnu spēj akumulēt maiņstrāvu ar jaudu līdz 11 kW, tomēr ieteicams iepazīties ar auto tehniskajiem parametriem un rokasgrāmatu, lai uzzinātu, cik fāžu pieslēgums un kāda jauda ir nepieciešama, lai uzlādētu auto. 22 kW lādētāji ir ilgtermiņa izvēle, jo tendences liecina, ka jaunākās automašīnas ir ar lielāku uzlādes jaudu, turklāt, 22 kW uzlādes staciju var izmantot arī automašīnai, kas pieņem tikai 11 kW. Jāpiezīmē, ka 11 kW lādētājam ir nepieciešami 16 ampēri, bet 22 kW lādētājam - 32 ampēri.

Kabeļa un spraudņa veids

Iepazīšanās ar savas automašīnas tehniskajiem parametriem, palīdzēs arī saprast, kāds kabelis un spraudņa veids būs piemērotākais. Mūsdienās lielākajai daļai elektroauto ir CCS2 tipa ligzda, kas ir saderīga ar mājas uzlādes staciju ierasto Type 2 spraudni (7 kontakti), gan ātro CCS uzlādes staciju. Hibrīdautomašīnām parasti ir Type 2 spraudnis, kas labi darbojas arī ar mājas uzlādes stacijām, bet ne ar publisko CCS tipa uzlādes staciju.

Izvēloties uzlādes staciju, iespējams iegādāties staciju bez kabeļa un pievienot to atsevišķi. No vienas puses, lādētājs ar ligzdu piedāvā elastību – ar to var uzlādēt automašīnas ar Type 1 vai Type 2 spraudni, tajā pašā laikā kabelis katru reizi, kad vēlaties uzlādēt auto, būs jāpievieno pašam. Uzlādes stacija ar kabeli vienmēr ir gatava darbam, turklāt, nav jādomā, kur likt kabeli – pēc uzlādes tas paliek pie pievienots pie uzlādes stacijas līdz nākamajai reizei. Dažām uzlādes stacijām ir iespējams arī nomainīt vadu ar pievienotu (piesietu) kabeli (piemēram, no Type 2 uz Type 1), taču tas prasīs nelielu piepūli.

Dizains

Uzlādes stacijas pie mājas būs redzams katru dienu, tāpēc tā dizainam ir vērts pievērst tikpat lielu uzmanību, kā izvēloties mēbeles un citus interjera priekšmetus. Izvēlieties uzlādes staciju, kas labi iederas apkārtējā vidē.

Slodzes vadības kontrole

Uzlādēt elektromobili ar jaudu 11 kW ir līdzvērtīgi kā vienlaicīgi darbināt desmit trauku mazgājamās mašīnas. Tā ir liela slodze un kontaktligzdai un elektrības vadiem ir jābūt spējīgiem šo slodzi izturēt. Mājas lādētājos parasti ir iestrādāts vadības bloks, kas kontrolē temperatūru un, ja vadi pārkarst, uzlādi automātiski atslēdz. Vadības bloks arī mēra, cik daudz enerģijas mājoklis patērē, un nosūta signālu lādētājam par to, cik daudz strāvas ir pieejams uzlādēšanai. Daži vadības bloki arī nolasa, kura no trim fāzēm ir visvairāk noslogota, un pārslēdz patēriņu uz mazāk noslogoto fāzi – tā ir automātiska fāzes maiņa. Tas ļauj izvairīties no drošinātāju nostrādāšanas un auto var uzlādēt tik ātri, cik to atļauj tīkla savienojums.

Viedā uzlāde

Vairumā gadījumu viedā uzlāde nozīmē pielāgošanos elektroenerģijas tirgus cenai, taču patiesībā šis termins aptver vairāk. Viedais lādētājs ir savienots ar internetu un palīdz kontrolēt, cik daudz un kad automašīna tiek uzlādēta. Savienojumā ar slodzes vadības bloku, viedā uzlāde uzrauga mājsaimniecības enerģijas patēriņu, un novirza pieejamo enerģiju uzlādei. Turklāt viedais lādētājs un slodzes kontroles bloks ļauj uzlādēt automašīnu bez maksas, ja mājās ir saules paneļi un attiecīgajā brīdī ir saražota saules enerģija. Viedais lādētājs piedāvā plašākas iespējas nekā parastā uzlāde ar vadu no kontaktligzdas, un ilgtermiņā ieguldījums atmaksājas gan finansiāli, gan ērtības ziņā.

Uzstādīšana

Lai uzstādītu uzlādes staciju, ieteicams izmantot profesionāļa pakalpojumus. Profesionāls elektriķis apseko mājas elektrības pieslēgumu un novērtē, vai tas spēj uzlādēt elektromobili. Turklāt profesionālis parūpēsies par kabeļiem, drošu uzstādīšanu un sistēmas iestatīšanu, kā arī var sniegt konsultācijas par dokumentāciju, lai nodrošinātu, ka jūsu mājas uzlādes stacija atbilst normatīvā regulējuma prasībām.

Uzlādes izmaksas

Ar elektromobili, kas uzlādēts mājās, vidēji var nobraukt 100 kilometrus iztērējot 2-3 eiro. Protams, cenu ietekmē daudzi faktori, piemēram, automašīnas modelis, elektrības cena, sezona, braukšanas ātrums utt.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Latvija
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com