Vējstikli miljona vērtībā: ceļu remontdarbu apstākļos tiek bojāti tūkstošiem vējstiklu

Vējstikli miljona vērtībā: ceļu remontdarbu apstākļos tiek bojāti tūkstošiem vējstiklu

Kā ierasts, vasarā visā Latvijā notiek intensīvi remontdarbi uz ceļiem, kas nozīmē nekvalitatīvu ceļa segumu, daudz sīku šķembu un olīšu – un arī daudz sasistu automašīnu vējstiklu. Apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) šogad atlīdzībās izmaksājusi jau 1,1 miljonu eiro, bet īstā “vējstiklu sezona” vēl tikai sākas.

Pietiek ar sīka olīša trāpījumu auto vējstiklā, lai radītu nopietnus bojājumus, jo pat vismazākā plaisa gaisa temperatūras izmaiņu, auto vibrācijas un deformācijas ietekmē var izplesties. Gadu no gada vasaras sezonā, sākoties ceļu remontiem, strauji aug par sasistiem vējstikliem pieteikto atlīdzību skaits; tāpat vasarā daudzi regulāri mēro ceļu uz lauku mājām, nereti braucot pa grants segumu, kur “noķert” vējstiklā kādu olīti ir pavisam vienkārši.

BALTA šogad atlīdzībās par vējstiklu bojājumiem izmaksājusi jau 1,1 miljonu eiro, vidējai atlīdzībai sasniedzot 544 eiro, bet, ja mašīna ir jaunāka par trim gadiem, – pat 735 eiro.

“Vējstiklu bojājumiem ir izteikti sezonāls raksturs – tiklīdz sākas vasara un remontdarbi, tā arī pieteikumu skaits strauji pieaug. Šogad maijā BALTA izmaksājusi 550 atlīdzību, un tas ir apmēram tikpat daudz kā pērn šajā laikā. Tātad varam secināt, ka tā ir problēma, ar kuru saskaramies katru gadu, un nav paredzams, ka nākotnē kaut kas varētu mainīties. Vienīgais veids, kā autobraucēji var pasargāt savu auto, ir maksimāli izvairīties no ceļiem, uz kuriem notiek remontdarbi, izvēlēties atbilstošu distanci un braukšanas ātrumu, kā arī parūpēties par finansiālu drošības vairogu – apdrošināšanu,” saka BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks.

Ar bojātu vējstiklu piedalīties satiksmē ir bīstami, jo pat šķietami kosmētiski bojājumi var ietekmēt redzamību un liegt iespēju iziet ikgadējo tehnisko apskati. Vējstiklus var veiksmīgi remontēt, tomēr būtiska ietekme uz kvalitatīvu rezultātu ir tam, cik drīz pēc negadījuma tiek veikts remonts – tas jāpaspēj uzreiz pēc bojājuma rašanās. Tādējādi tiek samazināta iespēja, ka bojājums izpletīsies vai piepildīsies ar netīrumiem, kas traucē veikt remonta procesu: pirms īpaša polimēra iepildīšanas bojājuma vietā tā ir rūpīgi jāattīra no smiltīm, gružiem un sīkām stikla lauskām; jo senāks bojājums, jo sarežģītāk šo procesu īstenot.

Kā rīkoties, lai pasargātu sava auto vējstiklu?

Lai pasargātu savu auto no nepatīkama bojājuma, BALTA iesaka rūpīgi izvēlēties braukšanas ātrumu ceļu posmos, kur notiek remontdarbi, – ātruma ierobežojumi paredzēti tam, lai pasargātu auto no šķembu radītiem bojājumiem. Braucot pa grants un zemes ceļiem, kā arī ceļa posmos, kur notiek remontdarbi, auto būs labāk pasargāts, ja:

-    izvēlēsies ceļa segumam un laika apstākļiem atbilstošu distanci ar priekšā braucošajiem auto;

-    samazināsi braukšanas ātrumu, īpaši brīdī, kad tuvojas pretimbraucoša automašīna;

-    zinot, ka noteiktā ceļa posmā notiek remontdarbi, iespēju robežās pārplānosi braucienu, lai izvairītos no nonākšanas sīku akmeņu un šķembu krustugunīs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.06.2024 - 24.06.2024 Darba laiks tūrisma objektos Līgo un Jāņos Bauskas TIC
Jūsu ērtībai, esam apkopojuši galveno apskates objektu darba laiku 2024.gada Līgo svētkos un Jāņos! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.06.2024 - 23.06.2024 JĀŅU NAKTS MISTĒRIJA Tukumā Tukuma TIC
Dziesmu cikls “Jāņu nakts mistērija” būs 22.jūnijā pulksten 23:00 Talsu ielā 4 Tu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 23.06.2024 Jāņu nakts mistēriju jampadracis Engurē Tukuma TIC
Jāņu Jampadracis – Engurē! 23.06. Engurē svētku tirdziņš, teātra izrāde Auniņparkā, koncerts un balle! | Skatīt vairāk
Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com