Limbažu novadā svin Peoniju svētkus

Limbažu novadā svin Peoniju svētkus

Limbažu vecpilsētā, Burtnieku kvartālā jau ceturto gadu notiks Peoniju svētki. Agrajam pavasarim steidzoties, agrāk nekā ierasts dobēs priecē atkal modē nākušie vecmāmiņu peoniju dārgumi, kas ik gadu pārsteidz ar aizvien jaunām šķirnēm. Limbažu novadā peonijām šoreiz atvēlēta ne tikai viena izstāde, novada peoniju saimnieces rosījušās, lai pieņemtu jaunus izaicinājumus un parādītu šo ziedu krāšņumu un bagātību gan dārzos, gan izstādēs.

Jūnija sākumā limbažnieku un pilsētas viesu skatam atklājas ziedu krāšņums Peoniju dobē, ko pirms gada skvēriņā aiz Latvijas Valsts himnas autora Baumaņu Kārļa “Dievs, svētī Latviju!” pieminekļa izveidoja Limbažu pilsēta ciešā sadarbībā ar peoniju audzētājām. Dažādas šķirnes dāvāja septiņas peoniju kolekcionāres no Limbažu novada un Vidzemes. Pērn jubilejas gadā pie savas peonijas, pateicoties kolekcijas dārzam “Madaras”, tika arī Limbaži. Pilsētas senajam vārdam par godu tai deva “Lemisele 800” vārdu.

Jau tagad ikviens peoniju cienītājs (pēc iepriekšējas laika saskaņošanas) aicināts ieskatīties kādā no Limbažu novada peoniju dārziem:

-    "Dīriķos", Limbažu pagasts, tālr. 26324569;

-    "Kalnbudēs", Vidrižu pagasts, tālr. 29129056;

-     "Zaļumniekos", Limbažu pagasts, tālr. 26296067.

Iesaistoties Limbažu draudzei un peoniju dārzu saimniecēm, peoniju ziedu krāšņums nelielā skaitā apskatāms arī Limbažu evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kas ik dienu atvērta apmeklētājiem.

10.jūnijā plkst. 17.30 Limbažu kultūras namā durvis ver Marijas Vītolas un Innas Riekstiņas Peoniju izstāde, kas būs apskatāma līdz 14. jūnijam, aicinot izbaudīt ne tikai skaistos ziedus vāzēs, bet arī sadzīves priekšmetos un kleitās. Marijas ziedu izstādes tradicionāli jau ik gadu apskatāmas dažādās novada vietās, pirms gada interesentus priecēja Puikules muižā.

15.jūnijā no plkst. 15 līdz 22 peoniju audzētāja Silvija Jaundžeikare, kuras kolekcijā ir vairāk nekā 700 šo ziedu šķirnes, pirmo reizi aicina uz Peoniju svētkiem Vidrižu pagasta “Kalnbudēs”. Pasākumā varēs noklausīties arī homeopātes Daces Gailes lekciju "Peonijas ārstniecībā". Būs pārsteigumu koncerts ar Elizabeti Gaili, Saulkrastu līnijdeju grupu "Sunbeach", folkloras kopu "Delve" un citiem. Svētku laikā spēlēs Ainārs Ašaks un DJ Edvards Rubezis. Būs pieejama zupa un uzkodas par ziedojumiem, kā arī darbosies mājražotāju un amatnieku tirdziņš. Aicinām ņemt līdzi plediņus un krēsliņus. Ieeja par ziedojumiem.

Peoniju svētku kulminācijas pasākums notiks 22. jūnijā Burtnieku kvartālā, kad dienas garums ir 17 stundas un 52 minūtes. Šajā dienā būs vēlo un izturīgāko peoniju ziedu izstāde. Tajā savus lolojumus izstādīt aicinātas ikviena to audzētāja. No plkst. 15 būs iespēja tikties ar pieredzējušām peoniju audzētājām un rast atbildes uz jautājumiem par peoniju kopšanu, audzēšanu un to vēsturi. Plkst. 18 koncertā “Peoniju virpulī” klātesošos priecēs virtuozais akordeonists Kaspars Gulbis.  Pasākumu organizē Limbažu novada pašvaldības aģentūra "LAUTA" sadarbībā ar peoniju audzētājām un vietējiem uzņēmējiem.

Viņa Majestāte Peonija ne velti tiek saukta par mīlestības ziedu. Tā ir tik daudzveidīga pēc krāsas, tik reibinoši smaržīga un tik grezna, ka pilnībā attaisno gan savu nosaukumu, gan vietu dārzā. Peonijas simbolizē mīlestību, laimi un labklājību, padarot tās par vienu no iecienītākajiem ziediem dārzos un pušķos.

Aicinām jūnija garākajās dienās nesteidzīgi izbaudīt Limbažu novada peoniju parādi. Limbaži ne tikai izceļas ar savu vēsturi un kultūras mantojumu, bet arī kļūst par peoniju mīļotāju galamērķi. Nāciet un piedalieties šajos krāšņajos svētkos, atklājot peoniju daudzveidību un piedzīvojot neaizmirstamus mirkļus kopā ar ģimeni un draugiem!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.06.2024 - 22.06.2024 Apmeklē zāļu dienas tirdziņus Bauskā! Bauskas TIC
Gatavojies Līgo svētiem apmeklē zāļu dienas tirdziņus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 23.06.2024 Jāņu nakts mistēriju jampadracis Engurē Tukuma TIC
Jāņu Jampadracis – Engurē! 23.06. Engurē svētku tirdziņš, teātra izrāde Auniņparkā, koncerts un balle! | Skatīt vairāk
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com