Peldēties aizliedz vēl četrās peldvietās

Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) tika paņēmusi peldūdens paraugus 81 Zemgales un Vidzemes reģiona peldvietā. To rezultāti liecina, ka peldēties aizliegts šādās peldvietās: Lielupes peldvietas kreisajā krastā (Rundāles novadā), Lielupes peldvietā (Bauskas novadā), Mēmeles upes peldvietā Bauskā un Daugavas upes peldvietā pie salas Kokneses novadā.

Vēl joprojām pastāv aizliegums peldēties Daugavā – Salaspilī un Saulkalnē (Rīgas rajonā), divās Balvu ezera peldvietās („Ezermala 1” un „Ezermala 2”), bet peldēties nav ieteicams Lielās Juglas upes peldvietā Ropažos, ūdenskrātuvē Tīraines – Olaines autoceļa 16.kilometrā (Olaines novadā), Daugavā pie Salu tilta, Gaiļezera un Ķīšezera peldvietās, kā arī Sēkļu ezera peldvietā Tumes pagastā, kurās ūdens paraugi tika ņemti jūnijā.

Savukārt pēc atkārtotas pārbaudes Vecāķu pludmalē, kur pagājušajā nedēļā tika konstatēts paaugstināts mikrobioloģiskais piesārņojums, šobrīd aizliegums peldēties ir atcelts.

SVA atgādina, ka aizliegums vai ieteikums nepeldēties pastāv līdz atkārtotām analīzēm, kas šogad tiek veiktas vienu reizi mēnesī. Aizlieguma atcelšana pēc atkārtotām analīzēm nozīmē, ka peldvietā bijis epizodisks jeb īslaicīgs piesārņojums. Ja aizliegums saglabāšana ilgāku laika periodu liecina par pastāvīgu piesārņojuma avotu, piemēram, neattīrītu notekūdeņu ieplūšanu peldvietā.

Aizliegums peldēties noteikts peldvietās, kurās konstatēts liels mikrobioloģiskais piesārņojums, kas liecina par paaugstinātu ūdens fekālo piesārņojumu. Peldūdens kvalitāti var ietekmēt gan nepietiekami attīrītu notekūdeņu novadīšana ūdens tilpnē, gan piesārņojuma noplūdes no lauksaimniecībā izmantojamām zemēm, kā arī nehigiēniska atpūtnieku uzvedība peldvietā. Pārbaudīto peldvietu saraksts un atrašanās vieta kartē atrodama (SVA) mājas lapā www.sva.gov.lv sadaļā Vides veselība.

SVA vides veselības speciālisti atgādina, ka vietās, kur „Peldēties nav ieteicams”, ūdens priekus nevajadzētu baudīt maziem bērniem un vecāka gadagājuma cilvēkiem, kā arī cilvēkiem, kuri atveseļojas pēc slimošanas vai slimo ar hroniskām kaitēm. Tāpat cilvēkiem, kuriem ir jutīga āda vai ir raksturīgas alerģiskas reakcijas. Apzīmējums „Peldēties aizliegts” liecina par to, ka peldvietas ūdenī konstatētas baktērijas, kas var izraisīt dažādas saslimšanas, piemēram, dizentēriju un salmonelozi.

Simptomi, kas liecina par inficēšanos ar kādu zarnu infekciju, ir caureja, slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā, galvassāpes un drudzis. Dažas stundas pēc peldēšanās sliktas kvalitātes ūdenī uz ādas var parādīties izsitumi, nieze vai dedzināšanas sajūta. Retāk sastopamas auss infekcijas, acu iekaisumi un elpošanas ceļu infekcijas. Jāatzīmē, ka pēdējos gados par peldūdens izraisītām saslimšanām oficiāli apstiprināta informācija nav saņemta.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svētku centrālā skatuve BRĪVĪBAS LAUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma svētku skaļā atklāšana notiks piektdienas - 19.jūlija vakarā no pulksten 19:00 pašā pilsētas centrā - Brīvības laukumā, | Skatīt vairāk
Latvija
Tūrisma karte "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" Bauskas TIC
“Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!” – tūrisma maršruts un karte ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
CHRIS NOAH akustiskais koncerts Jaunpilī Tukuma TIC
Koncerts uz ezera! 13. jūlijā, plkst. 05:00 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com