Limbažu novadā uzsākta «Spēkozolu birzs» stādīšana

Šogad viensētai „Medņi”, Vidrižu pagastā, Limbažu novadā aprit 200. gadadiena, kopš tā pirmo reizi minēta arhīva materiālos. Par godu šai gadskārtai, viensētas saimnieki, Šmitu ģimene, aicināja savus radus un draugus uz „Spēkozola līgo nakts” svinībām Brīvdienu mājā „Medņi”, kas noslēdzās 24. jūnijā ar pirmo deviņu ozolu stādīšanu jaunajā „Spēkozolu birzī”.

Sen senos laikos, kad Latvijas teritorijā ienāca baltu ciltis un kļuva par latviešiem, visu Zemgali, Kurzemi, un daļēji Vidzemi esot klājuši nebeidzami ozolu mūžameži. Mūsu senči izplēsa līdumus, bet jauno tīrumu vidū atstāja atsevišķus kokus zemes skaistumam, dvēseles priekam un Dievam. Atstāja arī ozolu svētās birzis, kur Dievu daudzināt, kur veļus mielot, kur bērniņus kristīt, kur savus mirušos izvadīt. Viņi atstāja ozolus mājokļu tuvumā, kur Jāņu vainagus vīt un laiku zīlēt.

Turpinot mūsu senču tradīcijas, veidot harmonisku pasauli ap sevi, nolēmām savas viensētas divsimtajā gadskārtā, atstāt dabas mantojumu nākamajām paaudzēm un vienā no „Medņu” pļavām, mežmalā uzsākt stādīt jaunu ozolu audzi „Spēkozolu birzi” ar trejdeviņiem ozoliem. Pēc līgošanas, Jāņu dienas pusdienas laikā, krietnā radu un draugu pulkā devāmies stādīt pirmos deviņus ozolus. Īpašu jauno „Spēkozolu birzi” padara fakts, ka tā atrodas uz seno svētvietu Dienvidamerikas Titikakas ezera un Latvijas Pokaiņu savienojošās DR ass pagarinājuma, kas šķērso Vidrižu pagastu. Jaunās birzs ozolu izvietojums ir pieskaņots šai DR asij, kā arī D un DR debess pusēm staru veidā.

„Spēkozolu birzs” tiks iekļauta pagājušā pavasarī izveidotajā „Spēkozolu pārgājienā”, kurā Brīvdienu mājas „Medņi” viesi 2,9 km maršrutā var iepazīties ar astoņiem atšķirīgiem, gan laukā, gan neskartā dabā upmalā un mežā augošiem ozoliem, kuru vecums ir no 150 līdz 250 gadiem, kā arī izzināt ozolu enerģētiku un Baltu meditāciju.

Pielikumā faili ar foto attēliem no „Spēkozolu birzs” stādīšanas

Ivars Šmits

Brīvdienu māja „Medņi”

Vidrižu pagasts, Limbažu novads, LV-4013

26380555

[email protected]

http://www.spekozols.lv/

twitter: Spekozols

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk
Latvija
Tukuma novada piekrastes naktsmītnes Tukuma TIC
Te būs saraksts ar naktsmītnēm no Bērzciema līdz pašam Bigauņciemam! | Skatīt vairāk
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.06.2024 - 17.06.2024 Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Trakai TIC
,


Ventspils TIC
,


Jūrmalas TIC
,


Cēsu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com