Prasmju pārmantošana tautas mūzikas festivālā Dzīvā mūzika

Starp citiem rudens darbiem, atkal ir pienācis laiks pārskatīt instrumentālās muzicēšanas tradīcijas tautas mūzikas festivālā Dzīvā mūzika, kas 2011. gada 28. un 29. oktobrī norisināsies Rīgā un Gulbenes novada Lizumā.

Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra tautas instrumentu ansambļu eksperts Ilmārs Pumpurs par festivālu saka: „Šī gada pasākumos runāsim par Baltijas daudzstīgu instrumentu spēli. Šobrīd ir ieguldīts ievērojams darbs etnogrāfisko kokļu spēles tradīciju atjaunošanā, ar ko pamatoti varam lepoties. Daudz mazāk (lai neteiktu – nemaz) pazīstam jaunlaiku daudzstīgu instrumentu saimi, kas balstās senajā kokles spēlē un dzīvā tradīcijā saglabājušies līdz mūsdienām.”

Kopš 19. gs. vidus, daļēji izmantojot aizgūtus instrumentu paraugus, daļēji saglabājot senākos spēles paņēmienus un lietošanas praksi, veidojas unikāli vietējie instrumenti un spēles paņēmieni. Festivālā icinām iepazīties ar pusdūru koklēm jeb caurspēlējamajām cītarām, pogu un dūru cītarām, kā arī cimbolēm, to spēlmaņiem un vietu dzīvajās muzicēšanas tradīcijās.

Līdzīgi instrumentu spēles attīstības procesi notikuši arī pārējās Baltijas kokļu reģiona zemēs, bet atsevišķas lietas mums ir kopīgas. Par to stāstīs speciālisti no Lietuvas un Igaunijas.

28. oktobrī Rakstniecības un mūzikas muzejā (Pils laukums 2, Rīga) no plkst. 18.00 notiks meistarklases:

Ilmārs Pumpurs - No kokles līdz cītarai. Vienas tradīcijas aspekti.

Pille Karras, Tuule Kann (Igaunija) - Jaunā kokle (uuem kannel) Igaunijā.

Laura Lukenskienė (Lietuva) - Lietuviešu kankles spēles rekonstrukcijas pēc skaņu ierakstiem. Šajā meistarklasē interesenti varēs darboties līdzi, ja paņems savas kokles skaņotas Do mažorā.

Festivāla otrajā dienā - 29. oktobrī - Lizuma kultūras namā no plkst. 16.00 būs iespēja tikties ar instrumentu spēles vecmeistariem.

Plkst. 18.00 sāksies tautas mūzikas koncerts. Tajā piedalīsies Baltinavas kapela, Rencēnu kapela Rota, Lubānas kapela, Lizuma kapela, Dekšāres kapela Sovējī, Žīguru kapela, Viļakas folkloras kopas Atzele muzikanti, Salnavas muzikanti, LU folkloras kopas Dandari muzikanti; Laura Lukenskienė (Kauņa), Pille Karras, Tuule Kann, Andres un Mart Abro (Tallina).

Tautas mūzikas festivālu Dzīvā mūzika rīko Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs sadarbībā ar Pārdaugavas Tautas mūzikas biedrību un Lizuma pagastu.

Atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds un Rakstniecības un mūzikas muzejs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svētku centrālā skatuve BRĪVĪBAS LAUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma svētku skaļā atklāšana notiks piektdienas - 19.jūlija vakarā no pulksten 19:00 pašā pilsētas centrā - Brīvības laukumā, | Skatīt vairāk
Latvija
IGO Cepļa ceturtdienu koncerti jūlijā Bauskas TIC
Igo Mūzikas un mākslas Centrs CEPLIS ieskandina jūlija mēnesi ar ceturtdienu vakara koncertiem! | Skatīt vairāk
Pasaules rallija čempionāta KURZEMES POSMS Tukuma TIC
Piektdien, 19. jūlijā, ātrumposmi norisināsies Tukuma novadā, tai skaitā automašīnu parāde divreiz būs skatāma arī pašā pilsētā. | Skatīt vairāk
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com