10 lietas, ko desmitajā Sarunu festivālā LAMPA būs iespējams piedzīvot pirmo reizi

10 lietas, ko desmitajā Sarunu festivālā LAMPA būs iespējams piedzīvot pirmo reizi

2024. gada 5. un 6. jūlijā Cēsīs desmito reizi izskanēs Sarunu festivāls LAMPA, kā vienmēr, divu dienu garumā piedāvājot visplašāko programmu ar 363 pasākumiem ikviena gaumei un interesēm – par izglītību, mentālo veselību, finansēm un ekonomiku, drošību un tieslietām, mākslīgo intelektu un daudz ko citu, par ko nevar nerunāt. Desmit ir spēcīgs skaitlis, kas piestāv spēcīgai tradīcijai, tāpēc arī jubilejas svinības būs īpašas – ar spēcīgiem pārsteigumiem un jauniem notikumiem, kas līdz šim festivālā vēl nav bijuši. Ko LAMPĀ būs iespējams piedzīvot pirmo reizi?

1. Ļauties sarunām uz ūdens  

Pirmoreiz festivāla vēsturē taps vērienīga sarunu skatuve uz ūdens. To veidos Rīgas Tehniskās universitātes studenti sadarbībā ar partneriem. Apmēram 200 kvadrātmetru lielo skatuvi, ko studenti būvēs Cēsu pils dīķī, veidos īpaša piepūšama konstrukcija, vēstot par pārmaiņām, ko sabiedrība piedzīvos straujās tehnoloģiju attīstības un klimata izmaiņu dēļ. Šajā “Nākotnes salā” aicinās pievērsties inovācijām, planētas rītdienai un aizparītdienai un nākamo paaudžu izaicinājumiem.

2. …un arī gaisā!

Sarunas būs iespējams turpināt arī gaisā, proti, gaisa balonā, ko šajā jubilejas festivālā piedāvās LMT. Piedaloties interaktīvajā spēlē “Mīts vai patiesība?”, apmeklētāji varēs laimēt lidojumu ar gaisa balonu, dodoties piedzīvojumā jau festivāla laikā.

3. Apmainīties ar spēka vārdiem

Šāgada festivāla aicinājums ir ticēt savam un mūsu kopējam spēkam, un, ziedojot turpmākajai festivāla norisei, par piemiņu varēs saņemt LAMPAS SPĒKA nozīmīti. Darbosies arī spēka vārdu pasts, kurā abas dienas ikviens varēs uzrakstīt uz kartītes savus spēka vārdus, atstāt tos uz īpašas sienas un paņemt kāda cita spēka vārdus sev par uzmundrinājumu. Apmeklētājiem būs arī izcila iespēja sveikt LAMPU svētkos un piestiprināt apsveikumu pie stenda.

4. Vērot tiešraidē sporta spēles

Parīzes teltī būs iespēja noskaņoties olimpiskajai vasarai, Vācu teltī – skatīties Eiropas čempionāta futbolā ceturtdaļfināla spēles un pārspriest notikumus laukumā, savukārt #PrieksKopāBūt studijā – vērot tiešraidē FIBA Olimpiskās kvalifikācijas turnīra basketbolā pusfinālu, kā arī apspriest komandu sportu un to attīstības iespējas Latvijā.

5. Apspriest aktuālo laikmetīgās mākslas pasaulē

Pirmo reizi būs arī plašs sarunu piedāvājums par laikmetīgo mākslu. Laikmetīgās mākslas teltī varēs piedalīties diskusijās un sarunās par laikmetīgās mākslas izglītību, finansējumu un tās nozīmi reģionos, mākslas cenzūru, kā arī Latvijas galeriju lomu. Būs arī darbnīcas mākslinieku vadībā – gan bērniem, gan pieaugušajiem.

6. Sarunāties un piedzīvot “underground” jeb pagrīdes kultūru

Līdz šim vēl nav bijis tik daudz tehno mūzikas un tās kultūrai veltīto pasākumu. Underground Brūzī apmeklētājus gaidīs pieredzes stāsti par tehno mūzikas pirmsākumiem Latvijā, sarunas par pagrīdes kultūras nozīmi sabiedrībā, nakts kultūrvietām un naktsdzīves nākotni Latvijā, kā arī darbnīcas, kur būs iespējams iejusties DJ lomā un miksēt mūziku no platēm.

7. Dzirdēt un iemēģināt savu balsi apdraudētajās valodās

Šogad LAMPĀ pirmoreiz skanēs arī baltkrievu un lībiešu valoda. Līvõd jeb Lībiešu teltī aicinās uz sarunām par lībiešu vēsturi, kultūru, valodu un nākotnes izaicinājumiem, bet kopā ar lībiešu valodas skolotāju būs iespēja izmēģināt savu balsi lībiešu mēlē. Savukārt Slikto kaimiņu teltī, kuru rīko biedrība “FreeBelarus”, skanēs baltkrievu valoda, tostarp sarunās par apdraudētajām valodām un to izdzīvošanas stratēģijām, kam tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā.

8. Satikt Edgaru Bāliņu vienlaikus divās vietās

Tas nav joks. Pirmoreiz festivāla vēsturē viens dalībnieks piedalīsies divos pasākumos vienlaikus. 5. jūlija vakarā Edgaru Bāliņu būs iespējams satikt gan "FuckUp nights Riga" inovāciju un neražu stāstu vakarā, gan podkāsta “Bize Vaļā” ierakstā.

9. Baudīt gardu maltīti un dzērienus ilgtspējīgā veidā

Kā zināms, paēdis cilvēks ir laimīgs cilvēks – un tad arī sarunas raisās labāk. Arī šogad LAMPA priecēs ar visdažādāko ēdienu un dzērienu izvēles iespējām, taču, lai samazinātu festivāla radīto atkritumu apjomu, šoreiz gardu maltīti būs iespējams baudīt ilgtspējīgā veidā. Festivāla rīkotāji paplašinās depozīttrauku sistēmu, testa režīmā depozīta sistēmā iekļaujot arī ēdinātāju traukus. Arī dzērienus – gan aukstos, gan karstos – servēs depozītglāzēs.

10. Svinēt LAMPAS jubileju ar daudzām kūkām!

Festivāla atklāšanā 5. jūlijā plkst. 12.00 varēs atskatīties uz deviņiem festivāliem no LAMPAS tapšanas brīža un piedalīties kopīgās svinībās – būs gan īpašās LAMPAS kūkas, gan pārsteiguma sveiciens no cilvēka, kura vārdu vēl pagaidām patur noslēpumā.

Šī ir tikai maza daļiņa no plašās divu dienu programmas. Tiem, kas uz Cēsīm atbraukt nevarēs, daļu no festivāla diskusijām būs iespējams vērot arī tiešsaistē festivāla mājaslapā un LMT Viedtelevīzijā. Iepazīties ar pilnu festivāla programmu iespējams šeit (https://festivalslampa.lv/lv/programma), kā arī mobilajā lietotnē, kas bez maksas pieejama Google Play vai App Store. Izveidot savu festivāla programmu būs iespējams gan festivāla mājaslapā, gan mobilajā lietotnē, izmantojot rīku “Mana programma”.

Ieeja festivālā – bez maksas!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aizvadi vasaru "SAULI TVEROT" Cēsu novadā! Cēsu TIC
Jaunajā Cēsu novada vasaras ceļvedī ir apkopotas idejas neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jautrām aktivitātēm un daudz kā cita noderīga! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.06.2024 - 04.07.2024 Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 02.07.2024 "ILGA" & "ROCK SYMPHONY"  Jaunpilī  Tukuma TIC
5.jūlijā plkst. 19:00 Jaunpils pils iekšpagalmā uz skatuves kāps divas leģendāras apvienības: Dailes teātra dziedošie aktieri u.c. | Skatīt vairāk
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
no 150 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com