Slēdzene vien velosipēdu no zādzības nepasargās. Kā vēl parūpēties par drošību?

Slēdzene vien velosipēdu no zādzības nepasargās. Kā vēl parūpēties par drošību?

Siltajā sezonā pieaug velosipēdu skaits ielās, taču vienlaikus aktivizējas arī velo zagļi. Lai pasargātu savu braucamo no nozagšanas, jāizvēlas kvalitatīva un droša slēdzene, taču ar to vien nepietiek – tā ir arī pareizi jāpieslēdz, un jāizvēlas droša vieta, kur velosipēdu atstāt.

Apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmums Balcia kopā ar velosipēdu veikala Fans ekspertu ir apkopojuši ieteikumus, kā izvēlēties atbilstošu velosipēda slēdzeni, kā to pareizi un droši izmantot, un kas vēl jāņem vērā, lai pasargātu savu braucamo no zagļiem.

“Pavērojot ielās atstātos velosipēdus var redzēt, ka cilvēki bieži vien neprasmīgi pieslēdz savus braucamos vai atstāj pavisam nepieslēgtus, domājot, ka tie ir novietoti pietiekami drošā vietā. Tipiska kļūda ir pieslēgt velosipēdu pie rata, nevis pie rāmja – tādos gadījumos nepalīdz pat kvalitatīva un dārga slēdzene, jo ratu viegli var noskrūvēt un pārējo riteni aiznest. Diemžēl daudzas velonovietnes ir zemas un nekvalitatīvas – tā sauktie “šķīvju žāvētāji”, pie kuriem var pieslēgt tikai ratu. Pie tādiem velosipēdu nevajadzētu slēgt, kā arī ieteicams padomāt par citiem drošības aspektiem,” saka Fans pārstāvis Agnis Matisāns.

Viņš norāda, ka, izvēloties slēdzeni, jāņem vērā katra slēdzenes tipa stiprās un vājās puses, tāpēc piemērotāko variantu varēs noskaidrot, izvērtējot, kādās situācijās un apstākļos to plānots izmantot.

Troses tipa slēdzenes ir lētākās, bet nedrošākās, jo tās var pārkniebt arī ar plaukstas izmēra knaiblēm. Tāpēc šādas slēdzenes ieteicams izmantot tikai tad, ja velosipēdu plānots novietot skatiena attālumā, piemēram, pusdienojot kafejnīcas terasē, no kuras velosipēds ir redzams.

Ķēdes tipa slēdzenes ir nedaudz drošāks risinājums, taču arī tās būs samērā viegli pārkniebt, ja zaglim būs līdzi pietiekami lielas knaibles. Tāpēc arī ar ķēdi pieslēgtu velosipēdu nevajadzētu atstāt nepieskatītu uz ilgāku laiku.

U veida slēdzeni būs uzlauzt grūtāk, tāpēc ar to pieslēgts velosipēds būs labāk pasargāts. Vienlaikus jāņem vērā, ka U veida slēdzeni nav tik ērti transportēt un tai ir fiksēts izmērs, tāpēc braucamo varēs pieslēgt tikai pie šauriem objektiem, piemēram, pie kāpņutelpas margām, velo novietnes statīva vai pie ceļazīmes.

Salokāmā tipa slēdzenes ir starp drošākajām un ērtākajām lietošanā, līdz ar to ir kļuvušas par populārākajām tirgū. Šāda veida slēdzenes ir salokāmas mazā, ērti transportējamā izmērā, piestiprinātas pie velosipēda rāmja, tās negrab, ir salīdzinoši vieglas (700-1200 g) un, lai tās uzlauztu, zaglim būs nepieciešama leņķa slīpmašīna jeb fleksis, kuru darbinot ir grūti palikt nemanāmam.

Viedās slēdzenes ir augstākais drošības līmenis – tās ir savienojamas ar viedtālruni (izmantojot Bluetooth vai NFC tehnoloģijas) un aprīkotas ar signalizāciju, kas ziņo, ja kāds cenšas to uzlauzt.

Eksperts atgādina, ka ar drošu slēdzeni vien nepietiek – ja zaglis būs atbilstoši sagatavojies un tam tiks dots pietiekoši ilgs laiks, uzlauzt var praktiski jebkuru slēdzeni. Tāpēc jāizvēlas arī drošs objekts, pie kā velosipēdu pieslēgt, piemēram, margas, ceļazīmes, metāla konstrukcijas un tamlīdzīgi. Tāpat svarīgi slēdzeni stiprināt pie velosipēda rāmja, nevis pie ratiem, jo tos var viegli noņemt un pārējo velosipēdu aiznest prom.

Ja ir iespējams, jāizvēlas arī iespējami droša vieta, kur braucamo novietot – vislabāk, ja tā ir slēdzama telpa vai pagalms, vieta, kur ir liela gājēju plūsma un kur ir uzstādītas novērošanas kameras. Visi šie faktori samazina iespēju, ka kāds riskēs veikt zādzību, bet vienlaikus uz tiem nevar pilnībā paļauties, tāpēc dubultai drošībai velosipēdu vienmēr nepieciešams arī pieslēgt ar drošu slēdzeni, kā arī apdrošināt. Piemēram, Balcia City Combo apdrošināšana sedz ne tikai velosipēda zādzību, bet iekļauj arī nelaimes gadījumu un civiltiesisko apdrošināšanu gan tavam, gan visu ģimenes locekļu braucamajiem.

Ieteicams velosipēdu arī reģistrēt CSDD – to var izdarīt, elektroniski vai klātienē iesniedzot CSDD velosipēda marku, modeli, rāmja numuru un fotogrāfiju. Pēc tam var saņemt velosipēda reģistrācijas uzlīmi, kas ir vēl viens veids, kā pasargāt braucamo no zādzības, jo zaglis drīzāk izvēlēsies velosipēdu, kurš nav reģistrēts. Turklāt, ja velosipēds tomēr tiks nozagts un pēc tam atrasts, tad reģistrācija ļaus viegli atrast tā īsto īpašnieku, norāda Agnis Matisāns.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.06.2024 - 21.06.2024 21.jūnijā Vecpilsētas ielā tirdziņš Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
21.jūnijā no 12 līdz 19 ikviens aicināts uz Dzīvesziņas un arodu sētu, Vecpilsētas ielā 2, kur norisināsies Zāļu tirdziņš un radošās darbnīcas. | Skatīt vairāk
Latvija
Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 24.06.2024 Apskati Līgo pasākumus Bauskas novadā! Bauskas TIC
Apskati, cik daudzveidīgs Līgo pasākumu piedāvājums ir Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com