Vai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums drīkst veikt ēdienu piegādes?

Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas mājaslapā teikts, ka uzņēmumi, kas nodarbojas ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu un minēto darbību ir reģistrējuši PVD, drīkst veikt arī gatavo ēdienu piegādes galapatērētājiem bez papildu reģistrācijas PVD.

Latvijas restorānu biedrība un Pārtikas un Veterinārais Dienests pašlaik izstrādā detalizētas vadlīnijas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem par ēdiena piegādi uz mājām, bet līdz tam aicina visus ievērot esošās! Ēdiena pasūtīšana un piegāde uz mājām ir droša un pat vēlama, jo vienlakus nodrošina sociālo distancēšanos un kvalitatīva uztura saņemšanu.

Uzņēmumam, izvēloties veikt ēdienu piegādi, jāveic papildus kontroles pasākumi pārtikas piesārņojuma novēršanai ēdienu piegādes laikā, tostarp jānosaka prasības personām, kas veic ēdienu piegādi.

Iesaiņošana un iepakošana

Lai izvairītos no iespējamā pārtikas piesārņojuma, galapatērētājiem piegādā  tikai iepakotus produktus. Iepakojamajiem materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtiku, jāatbilst prasībām, kas noteiktas materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku.

Marķēšana

Piegādājot gatavos ēdienus patērētājiem, rakstiskā veidā jānorāda ēdiena  nosaukums un ēdiena sastāvā esošās vielas vai produkti, kas izraisa alerģiju vai nepanesamību. Pārējo Regulā Nr.1169/2011 noteikto obligāto informāciju par produktu patērētājiem var sniegt mutiskā veidā. Fasētiem pārtikas produktiem informācijai uz primārā iepakojuma jāatbilst Regulā Nr.1169/2011 un citos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Pārvadāšana

Pārtikas transportēšanai, pat īsos attālumos, jānotiek veidā, kas aizsargā pārtiku no iespējamā piesārņojuma un bojāšanās. Produktu pārvadāšanai ieteicams izmantot konteinerus, kas ir ne tikai izturīgi un viegli tīrāmi, bet arī saglabā aukstajiem vai karstajiem ēdieniem nepieciešamo uzglabāšanas temperatūru.

Lai aizkavētu nevēlamo mikroorganismu attīstību, transportlīdzekļu un/vai pārtikas pārvadāšanai paredzēto trauku konstrukcijai jānodrošina sekojoša temperatūra:

  • karstajiem ēdieniem  -  vismaz 60°C;

  • atdzesētiem ēdieniem - 4 °C, bet īsu brīdi pārvadāšanas laikā tā var paaugstināties līdz 7 °C.

Transporta līdzeklim un/vai pārtikas pārvadāšanai paredzētajiem traukiem, jābūt tīriem labā kārtībā. Uzņēmumā jābūt izstrādātai pārvadāšanas līdzekļu tīrīšanas-dezinfekcijas programmai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ieelpo pavasari Galēnu muižas parkā Preiļu novada TIC
Galēnu muižas parks pavasarī aicina apmeklētājus iegrimt mierpilnā dabas un mākslas saspēlē. | Skatīt vairāk
Latvija
Vasaras saulgriežu pasākumi Gaujas Nacionā EnterGauja
Apvienojot senču tradīcijas ar Latvijas pirmatnīgās dabas burvību, arī šogad Gaujas Nacionālais parks piedāvā daudzveidīgus pasākumus. | Skatīt vairāk
Ieelpo pavasari Preiļos Preiļu novada TIC
Preiļu muižas komplekss un parks– lielākais pilsētvides ainavu parks Latvijā, kurš apbur ne vien ar savu romantisko veidolu, bet arī arhitektūras | Skatīt vairāk
Izstādes jūnijā Tukuma novadā Tukuma TIC
Izstāžu košums visā novadā vienā apkopojumā. | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com