Itālijā noteikti jānobauda autentisks risoto

Risoto, mazie rīsi, ir izsmalcināta Ziemeļitālijas virtuves specialitāte. Risoto pagatavošana pavāru vidū tiek uzskatīta par īstu meistardarbu, kurā jāiegulda daudz laika un tikai augstvērtīgi produkti.

Svarīgākais ir rīsi - tikai dažas rīsu šķirnes vārīšanās laikā uzņem tieši tik šķidruma, lai ēdienam piešķirtu krēmīgumu, tomēr paliktu pietiekoši graudaini. Parastie apaļgraudu vai tvaicētie rīsi neuzņem tik daudz šķidruma un tāpēc neder risoto pagatavošanai.

Iecienītākās risoto rīsu šķirnes Arborio, Vialone Nano un Carnaroli, bet augstas klases pavāri mēdz izmantot arī Acquarello - rīsus, kas novākšanas un apstrādes procesā tiek pārlasīti ar rokām. Šīs rīsu šķirnes lielākoties tiek sagatavotas Pjemontas, Veneto un Lombardijas reģionos - tieši tur, kur meklējama risoto izcelsme.

Rīsi katlā jāliek nemazgāti, lai nezustu ciete. Risoto pamatreceptē teikts, ka no sākuma apcep smalki sagrieztus mazos sīpoliņus, tiem pievieno rīsus, ko piesardzīgi zemā temperatūrā apcep. Pakāpeniski pievieno buljonu un rīsus tajā vāra 17 līdz 21 minūti, līdz tie ir gandrīz gatavi. Lai rīsi nepiedegtu, tos pastāvīgi jāapmaisa ar koka karoti.

Akcentu risoto piešķir tā saucamā mantecatura, kad rīsiem pievieno sviestu un rīvētu parmezāna, pekorini vai gorgonzola sieru, kas risoto padara īpaši gardu un krēmīgu. Risoto, kas nāk no pamatīgās ziemeļu virtuves, Itālijā tradicionāli tiek servēts lēzenos šķīvjos ļoti karsts.

Risoto garšu ļoti ietekmē buljons, kurā rīsus vāra. Blakus tradicionālajiem dārzeņu, gaļas vai vistas buljonam iespējams izmantot arī baraviku vai scampi buljonu.

Pārējās risoto sastāvdaļas ir bezgalīgu iespēju dažādība. It viss, ko tirgū var atrast, iederas risoto, piemēram, zirņi, sparģeļi, cukīni, tomāti, dažādas sēnes, tomāti, virziņkāposti.

Risoto tradicionāli pasniedz bez citām piedevām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Silts ēdiens, auksts dzēriens un skats! Burzma
Garšu un notikumu telpa Burzma-ēdienu halle Rīgā ar terasi. Brokastis, pusdienu piedāvājums, kafija, dzērieni, vakariņas baudīšanai restorānā vai . | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.06.2025 - 22.06.2025 Vasaras saulgrieži Kocēnos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
21. jūnijā no plkst. 21.00 Kokmuižas promenādē notiks “Vasaras saulgrieži Kocēnos”. Dziesmas, lustes, danči kopā ar amatiermākslas kolektīviem. | Skatīt vairāk
CHADA viesnīcas - Krabi un Ko Lanta Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, brokastis, 7 naktis viesnīcā un atpūtas piedāvājums // Piemērotas ģimenēm un pāriem mierpilnai atpūtai! | Skatīt vairāk
no 1330 EUR
Uzņēmumi


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Jūrmalas TIC
,


Novatours
,


Riga Islande Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com