Nesabojā stāju – pacel galvu no telefona!

Nesabojā stāju – pacel galvu no telefona!

Mobilais telefons daļai no mums ir kļuvis teju par dabisku rokas pagarināju. Viedierīcēs “iegrimst” visi – gan bērnudārznieki un seniori, gan intelektuālā un fiziskā darba darītāji.

Tās cilvēkus aizrauj tik ļoti, ka viņiem pazūd laika izjūta. Savukārt tas negatīvi ietekmē gan bērnu, gan pieaugušo veselību, un mugura diemžēl nav izņēmums. Rīgas Stradiņa universitātes speciālistu veiktais pētījums liecina, ka 76% bērnu vecumā no 4 līdz 6 gadiem ir asimetriska stāja, un 50% ir stājas traucējumi. Līdz ar bērnu vecumu pieaug arī problēmas biežums un intensitāte. Kā mobilo ierīču lietošanas kultūra ietekmē stāju un ko var darīt, lai “glābtu” savu muguru, stāsta Latvijas medicīnisko elastīgo izstrādājumu ražotājs “TONUS ELAST” fizioterapeite Diāna Silantjeva.

Cilvēka stāja aug un veidojas mums līdzi, un to negatīvi ietekmē dažādi faktori, un viens no biežākajiem – viedierīces. Bērniem stāja vēl veidojas, bet pieaugušajiem un senioriem jau ir noformējusies – katram ar savām īpatnībām. Domājams, visi ir pamanījuši, kaut vai braucot sabiedriskajā transportā – skolnieku skaļās čalas un cilvēku sarunas dzirdamas arvien retāk. Visi klusi iegrimuši savos telefonos, nolaiduši galvas uz leju. Un ne tikai jaunieši – arī sirmie seniori arvien biežāk īsina ceļa laiku, skatoties kādu smieklīgu video telefonā.

Izkusties un “atpūtini” kaklu
Ilgstoši sēžot nepareizā pozā ar nolaistu galvu un saliektu muguru, veidojas stājas izmaiņas: noapaļoti pleci, uz priekšu izstiepts kakls, un fizioloģiskais kakla izliekums (lordoze) izlīdzinās vai pat pāriet uz kifozi, kad kakla pamatnes līmenī var veidoties kuprītis, un krūškurvis tiek saspiests, no sāniem izskatoties gandrīz vai plakans. Galvenais “āķis” ir tajā, ka, ilgstoši ieņemot “telefonā sēdētāja pozu”, tas kļūst par ieradumu. Pēc tam pārslēgties uz fizioloģisko stāju kļūst nepatīkami un grūti. Tādai stājai ir arī moderns (un ļoti precīzs!) apzīmējums – saziņas kakls. Vizuālās izmaiņas nebūt nav vienīgās, ko līdzi nes nepārtrauktās saziņas laiki. Tām pievienojas galvas sāpes un/vai reiboņi, roku tirpšana, redzes pasliktināšanās un koncentrēšanās grūtības. Izklausās pazīstami? Tad ir īstais laiks mainīt savus ikdienas paradumus. Ja nav iespējams izvairīties no ilgstošas viedierīču lietošanas, piemēram, darba dēļ, tad labāk to turēt acu augstumā, sēžot ar taisnu muguru un nesaliektu galvu.

Ne tikai intensīvajiem viedierīču lietotājiem, bet ikvienam, kura darba diena rit pie datora vai citiem ekrāniem, būtu vērts atcerēties par tā saukto 20-20-20 likumu. Tas nozīmē, ka pēc katrām 20 minūtēm, kas pavadītas koncentrējoties uz ekrānu, ir nepieciešams paņemt 20 sekunžu garu pauzi, paskatoties vismaz 20 pēdu jeb sešu metru attālumā no sevis.

Apmeklē speciālistu
Ja cilvēks ignorē stājas izmaiņas vai novirzes no fizioloģiskās stājas, sēž vai stāv asimetriskās pozās, pieaug asimetrisks muskuļu, locītavu, saišu noslogojums, kas ar laiku var radīt nepatīkamas sajūtas, sāpes, deformācijas un kustību ierobežojumus. Šādas izmaiņas veidojas lēni, tāpēc diemžēl bieži vien attopamies par vēlu. Tāpēc ir reizes, kad bez speciālista palīdzības neiztikt.
Ir ierasts, ka regulāri ejam pie zobārsta, lai pārbaudītu zobu stāvokli, vai uztaisām asins analīzes, lai pārliecinātos, vai nav iestājies vitamīnu deficīts un vai holesterīna līmenis ir atbilstošs. Diemžēl vajadzība pārbaudīt stāju nav nonākusi mūsu darāmo lietu plānā, kaut mūsdienās tas ir vajadzīgs vairāk nekā jebkad agrāk. Lai novērtētu, vai mugura mūs taisni tur, un kājas – pareizi nes, nepieciešams griezties pie fizioterapeita, rehabilitologa, vertebrologa vai ortopēda. Speciālists apskatīs, novērtēs stāju, gaitu, pārbaudīs muskuļu spēka un garuma balansu, kā arī dos vērtīgus ieteikumus stājas uzturēšanai. Līdztekus regulāriem vingrojumiem, dažkārt labi palīgi būs arī ortozes un stājas korektori.

Izmanto “palīgus”
Daudzi, padzirdot tādus jēdzienus kā ortozes un stājas korektori, uzreiz nodomā – tas noteikti ir domāts tikai cilvēkiem ar lūzumiem un pēcoperācijas laikam! Taču tas ir mīts. Kas tad ir ortozes? Ortozes izmanto, lai fiksētu vai stabilizētu konkrētu locītavu vai ķermeņa daļu. Tās ir dažādas: ir mīkstās ortozes, kas atbalsta konkrētu ķermeņa daļu pie fiziskām aktivitātēm vai pārslodzēm. Ir arī cietās ortozes, kas ierobežo kustību konkrētajā apvidū, tās savukārt lieto pēc traumām, lūzumiem vai citiem negadījumiem.

Stājas korektori, ko zinātnes valodā dēvē par reklinatoriem, ir domāti, lai palīdzētu koriģēt muguras krūšu daļu (starp lāpstiņām), neļaujot tai noapaļoties un slīdēt pleciem uz priekšu. Korektori ir ieteicami cilvēkiem, kuri vēlas izveidot fizioloģiski pareizu stāju, iemācīties viņu kontrolēt un veidot ieradumu, jo uzvelkot korektoru ir grūti un neērti noapaļot muguru. Tos var izmantot cilvēki, kam ilgstošs sēdošs darbs vai piespiedu poza ir izraisījuši muguras noslodzi.

Ja cilvēkam darba dienas otrajā pusē ir sajūta, ka viņš nevar noturēt muguru, ja sāp muskuļi plecu joslā un starp lāpstiņām, ieteicams uzvilkt korektoru uz 30- 40 minūtēm, lai atslogotu muskuļus. Bet atcerieties – pēc reklinatora noņemšanas jācenšas noturēt pareizā stāja! Tas palielina iespēju novērst sēdoša darba izraisīto negatīvo ietekmi.

Rezumējot ir jāuzsver, ka stāja nav tikai estētikas jautājums. Tā reprezentē ne tikai mūsu ķermeņa attīstību, bet liecina arī par veselību, pašsajūtu, mentālo un emocionālo stāvokli. Tāpēc ir vērts rūpēties par tās pareizu saglabāšanu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.06.2024 - 21.06.2024 21.jūnijā Vecpilsētas ielā tirdziņš Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
21.jūnijā no 12 līdz 19 ikviens aicināts uz Dzīvesziņas un arodu sētu, Vecpilsētas ielā 2, kur norisināsies Zāļu tirdziņš un radošās darbnīcas. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.06.2024 - 20.06.2024 Vasaras Saulgriežu svinības TUKUMĀ  Tukuma TIC
Ar dziesmām ieskandēsies pirmā vasaras nakts 20.jūnijā pulksten 21:00 Durbes estrādē. | Skatīt vairāk
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Neredzamā Pasaule- pārsteidzoša pieredze! Neredzamā Pasaule
Aicinām apmeklēt unikālu ekskursiju, kurā vari piedzīvot pasauli tumsā, vadoties pēc citām maņām, neredzīgu gida vadībā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com