Foto: BalticTravelnews.com
Autors: Aivars Mackevičs
Avots: BalticTravelnews.com/fid-gesundheitswissen.de
Latvijā tiek sagādātas, vārītas un krāsotas Lieldienu olas,
taču cik ilgi drīkst turēt un lietot Lieldienu olas. Olām vajadzētu būt
svaigām, nonākot uz galda, lai pasargātu mūs no inficēšanās ar salmonellām un
baktērijām. Veikalos tirgotām olām ir uzspiests olu izdēšanas datums un vēsumā tās drīkst glabāt līdz 28 dienām pēc
izdēšanas.
Tests ar glāzi ūdens palīdz noteikt olas svaigumu. Svaiga ola
noslīkst glāzē ar ūdeni un paliek guļam sāniski pašā glāzes apakšā, bet dažas
dienas veca ola mazliet paceļ smailo virsmas daļu uz augšu. Ja ola turas
gandrīz vertikāli glāzei pa vidu, tā ir aptuveni 14 līdz 21 dienu veca un to
vajadzētu drīzumā apēst un ja ola peld, pacēlusi smailo galu virs ūdens, tā ir
tieši divus mēnešus veca un vairs nav ieteicama ēšanai.
Reklāma

Cik ilgi drīkst turēt cieti novārītas olas?
Svarīgi, lai cieti novārītu Lieldienu olu čaula ir vesela, jo pretējā
gadījumā to jātur ledusskapī un jāapēd dažu dienu laikā. Istabas temperatūrā
cieti novārīta ola, kura pēc novārīšanas nav atdzesēta aukstā ūdenī, var tikt uzglabāta līdz 2 nedēļām, bet ledusskapī līdz 4
nedēļām. Veikalos novārītās un nokrāsotās olas var turēt vēl ilgāk, jo tās ir
nolakotas ar speciālu laku.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.