Pareiza sejas ādas kopšana vasarā – iesaka speciālisti

Pareiza sejas ādas kopšana vasarā – iesaka speciālisti

Mainoties sezonai, mainās arī ādas vajadzības, tāpēc būtiska ir piemērotu līdzekļu izvēle. Kādēļ ir svarīgi pielāgot savu ādas kopšanas līdzekļu klāstu un ar kādiem līdzekļiem vasarā palutināt savu sejas ādu, stāsta BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, dermatoloģe Elīza Sālījuma un BENU Aptiekas farmaceite Liene Graudiņa!

Lai parūpētos par sejas ādu vasarā, jāatceras trīs galvenie soļi – saules aizsardzība, mitrināšana un attīrīšana! Karstā laikā āda izdala vairāk sebuma jeb tauku un sviedru, līdz ar to vēlams piedomāt pie sejas ādas attīrīšanas un izvēlēties vieglākas konsistences mitrinošos līdzekļus nekā ziemā, uzsver dermatoloģe. Tieši vasarā ultravioletais starojums ir visspēcīgākais, turklāt zināms, ka šis starojums ir saistīts ar ļaundabīgu ādas audzēju attīstības risku un veicina fotonovecošanu (pigmentācijas plankumi, smalkas krunciņas), tāpēc saules aizsargkrēms kļūst par svarīgāko ādas kopšanas līdzekli šajā sezonā.

Revīzija kosmētikas plauktiņā

Sākoties vasaras sezonai, svarīgi pārskatīt savu kosmētikas plauktiņu, lai pārliecinātos par tajā esošo līdzekļu derīguma termiņu, kvalitāti un daudzumu. Lietojot ādas kopšanas līdzekļus, kuriem beidzies derīguma termiņš vai arī pieļaujamais lietošanas laiks pēc pirmās atvēršanas, tie var vairs nebūt efektīvi un nepildīt savu funkciju, kā arī var būt kaitīgi un radīt kairinājumu, norāda speciāliste. Nevajadzētu lietot arī ādas kopšanas līdzekli, kurš ir mainījis krāsu, tekstūru vai smaržu.

Īpaši svarīgi ik sezonu atjaunot saules aizsargkosmētikas līdzekļus, lai to iedarbība saglabātos pēc iespējas efektīvāka. Saules aizsargkrēmu ieteicams izvēlēties plaša spektra (UVB + UVA), ūdensizturīgu un ar SPF 30 vai augstāku. Līdzekļa konsistence jāpiemēro savam ādas tipam. Sausākai ādai būs piemērots krēms, bet kombinētai, taukainai – fluīds, gels. Vairumam aizsargkrēmu ir norāde, ka tie jāuzklāj 15–20 minūtes pirms došanās ārā un ik 2 stundas jāatjauno, atgādina speciāliste.

Pavasarī un vasarā, lietojot ādas kopšanas līdzekļus ar aktīvām sastāvdaļām, kas var padarīt ādu jutīgāku pret sauli un palielināt ādas apdeguma risku (glikolskābe, salicilskābe, retinoīdi, benzoilperoksīds), jāpievērš īpaša uzmanība saules aizsardzībai. Turklāt arī līdzekļi, kas satur ēteriskās eļļas, piemēram, citrusa eļļu, var būt fotosensibilizējoši un ultravioletā starojuma ietekmē var novest pie ādas apdeguma.

Dermatoloģe E. Sālījuma stāsta, ka vasarā savam kosmētikas plauktiņam var pievienot:  

●    mitrinošu, hialuronskābi saturošu serumu;

●    termālo ūdeni, ar kuru atsvaidzināties dienas laikā;

●    C vitamīnu saturošu serumu, kas, uzklāts no rīta pirms saules aizsargkrēma, ne vien piešķirs ādai mirdzumu, bet arī nodrošinās papildu aizsardzību pret ultravioleto starojumu;

●    izvēloties dekoratīvo kosmētiku, ieteicams sedzošos tonālos krēmus nomainīt pret vieglas konsistences BB vai CC krēmiem. Kā alternatīvu iespējams izmantot arī tonētus saules aizsargkrēmus.

Farmaceita padoms

BENU Aptiekas farmaceite Liene Graudiņa skaidro, ka vasaras karstajā laikā āda var kļūt taukaināka, jo pastiprinās svīšanas procesi ādā, tauku dziedzeros, kā arī āda var kļūt dehidratēta, jo saule ādu, tāpat kā jebko citu, žāvē, tādēļ āda zaudē vajadzīgo mitruma daudzumu. Skatoties uz šiem faktoriem, ir svarīgi izvērtēt, kāds ir ādas stāvoklis gada siltajā periodā, un uzmanību pievērst ādas attīrīšanai, mitrināšanai un pasargāšanai no saules kaitīgās iedarbības. Kosmētikas maciņā būtu jābūt ādas stāvoklim atbilstošam:

●    attīrošam līdzeklim;

●    mitrinošam krēmam;

●    saules aizsargkrēmam gan sejai, gan ķermenim – gaišas ādas īpašniekiem ir vēlams izvēlēties saules aizsargkrēmu ar SPF50+, taču tiem, kam dabīgi ir tumšākas ādas tips, arī vasaras laikā SPF30 var būt pietiekams aizsargfaktors. Bērnu ādas aizsardzībai būtu jāizvēlas aizsarglīdzekļi, kas satur SPF50+;

●    papildus var izvēlēties mitrinošus serumus un/vai maskas;

●    nevajadzētu aizmirst arī par īpašu aprūpi acu zonai un lūpām, jo tās ir zonas, kur āda uz sejas ir visplānākā, līdz ar to šīm zonām vajadzētu izvēlēties līdzekļus, ka satur SPF.

Farmaceite atgādina, ka jāatceras arī par pietiekama ūdens daudzuma uzņemšanu, turklāt pie fiziskām slodzēm un pastiprinātas svīšanas būtu vēlams ūdenim pievienot elektrolītus, lai atgūtu svīšanas procesā zaudētos sāļus. Ādas skaistumam svarīgs ir arī sabalansēts uzturs – vasaras sezona lutina ar svaigiem augļiem un dārzeņiem, kas ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un vajadzīgajām šķiedrvielām, tāpēc iekļaujiet tos uzturā ik dienas! Savukārt par piemērotāko ādas kopšanas līdzekļu izvēli BENU Aptiekās konsultējieties ar savu ārstu vai farmaceitu!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Latvija
Aizvadi vasaru "SAULI TVEROT" Cēsu novadā! Cēsu TIC
Jaunajā Cēsu novada vasaras ceļvedī ir apkopotas idejas neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jautrām aktivitātēm un daudz kā cita noderīga! | Skatīt vairāk
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Ditas Lūses izstāde Mazajā Mežotnes pilī Bauskas TIC
Esi ielūgts apmeklēt Ditas Lūses izstādi "Saules laiks" Mazajā Mežotnes pilī no 21. jūnija līdz 1. augustam! Izstādes atklāšana 21. jūnijā, | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com