Ērces, odi, dunduri: Kā izvēlēties piemērotāko aizsardzības līdzekli?

Ērces, odi, dunduri: Kā izvēlēties piemērotāko aizsardzības līdzekli?

Siltie vasaras vakari ir lieliska iespēja vairāk laika pavadīt dabā – pastaigāties pa mežu, atpūsties piemājas pagalmā vai pie kādas ūdenstilpes. Diemžēl prieku par silto laiku var aizēnot dažādi asinssūcēji, kas pilnvērtīgi neļauj izbaudīt atpūtu un var kaitēt kā veselībai, tā pašsajūtai. Turklāt kukaiņu pētnieki jeb entomologi norāda, ka šogad ir bijis īpaši silts un mitrs pavasaris, kas veicinājis pastiprinātu insektu vairošanos. Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane skaidro, kā izvēlēties piemērotāko aizsardzības līdzekli pret vasaras nelūgtajiem viesiem.

„Ir jāpiesargās no odiem, dunduriem un knišļiem, jo to radītie kodumi rada diskomfortu, niezi un pietūkumu, bet īpaši svarīgi parūpēties par maziem bērniem, jo viņiem alerģiskas reakcijas no dažādu insektu kodumiem mēdz būt izteiktākas. Savukārt ērces ir tās, no kurām ir jāuzmanās pilnīgi visiem, jo to kodums var būt bīstams arī tiem, kuri ir vakcinēti pret ērču encefalītu. Kā zināms, ērces izplata arī citas bīstamas slimības, piemēram, Laimas slimību un ērlihiozi, pret ko vakcīnu nav. Parasti aptiekās pieejamie līdzekļi ir piemēroti pret visu veidu asinssūcējiem – ērcēm, odiem, dunduriem, knišļiem –, tomēr ir pieejama arī specifiski ērcēm paredzēta aizsardzība,” stāsta farmaceite.

Produktu veidi un piemērotība

Līdzīgi kā ar medikamentiem arī līdzekļiem pret insektiem ir dažādi veidi un variācijas, tāpēc svarīgi izvēlēties sev piemērotāko. Zīdaiņiem līdz sešu mēnešu vecumam farmaceite iesaka nelietot nekādus aizsardzības līdzekļus, kas saskaras ar ādu, jo tik maziem bērniem āda ir ļoti jutīga un šie preparāti var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Dabiskie preparāti. Tie vislabāk ir piemēroti bērniem no sešu mēnešu vecuma, grūtniecēm, māmiņām, kuras zīda bērniņu, vecāka gadagājuma cilvēkiem un alerģiskākiem cilvēkiem. Šie preparāti ir veidoti uz dabisko eļļu bāzes, parasti tā ir citroneikaliptu eļļa. Tomēr arī dabisko līdzekļu gadījumā jāatceras, ka tie var izraisīt alerģiskas reakcijas, tāpēc pirms jebkura līdzekļa lietošanas ir ieteicams pārbaudīt tā ietekmi uz neliela ādas laukuma. Ja alerģiska reakcija neparādās, tad līdzekli var droši lietot. Tā kā parasti šie līdzekļi izdala dažādus aromātus, jāpavēro, vai konkrētā smarža ir pieņemama un ilgstoši varēsi to izturēt. Aptiekās ir pieejami dažādu veidu pūšamie līdzekļi ar atšķirīgu intensitāti, parasti to uzklāšana ir jāveic atkārtoti ik pēc četrām, sešām vai deviņām stundām, un aizsardzību regulāri atjaunot ir ļoti būtiski Šī tipa preparāti ir veidoti uz gaistošu vielu bāzes, kuru efektivitāte ar laiku būtiski samazinās, tāpēc ir ļoti rūpīgi jāizlasa līdzekļa darbības laiks, un pēc tam tas jāuzklāj atkārtoti. Lai sasniegtu labāku rezultātu, dabiskos preparātus ir ieteicams lietot tieši uz ādas un viegli ieberzēt.

Ķīmiskie aerosoli. Pēc bērna trīs gadu vecuma sasniegšanas var lietot arī dažādus ķīmiskos līdzekļus, kas parasti ir veidoti uz ķīmisko vielu DEET un permetrīna bāzes, ar tilpumu no 50 līdz 200 mililitriem. Šie ir populārākie aizsardzības līdzekļi pret insektiem, ko var uzklāt gan tieši uz ādas, gan izpūst uz drēbēm. Grūtniecēm un jaunajām māmiņām ir jāiepazīstas ar lietošanas instrukciju par konkrētā līdzekļa piemērotību, jo ne visi preparāti šajā situācijā var būt atbilstoši.

Aproce. Jau pāris gadus aptiekās var iegādāties arī pretodu-ērču aproci, ko var lietot arī bērni no divarpus gadu vecuma un grūtnieces. Tās iekšējā daļā ir iestrādāta lentīte, kas aizsargā ādu no tiešas saskares ar aktīvo vielu, un tai ir ērti pielāgojams izmērs. Aproci var likt ap roku vai ap potīti, un tā būs derīga vienu mēnesi. Tikai jāatceras to noņemt roku mazgāšanas laikā un pēc lietošanas ievietot atpakaļ noslēgtā maisiņā. Aproces lietošanas gadījumā nebūs regulāri jāatceras par līdzekļa atjaunošanu, kas ir būtiska priekšrocība.  

Ultraskaņas ierīces. Šīs ierīces ērču atbaidīšanai ir bez ķimikālijām vai aromatizētājiem, tāpēc tās ir drošas lietošanai ikvienam. Ierīce izstaro ultraskaņas impulsus, ko cilvēks vai dzīvnieks nejūt, bet tie traucē ērču spējām orientēties telpā, piespiežot tās doties prom. Šīs ierīces var ērti novietot pie mazu bērnu ratiņiem, tā mazuli pasargājot no insektu kodumiem. Tās var piestiprināt arī pie virsēja apģērba vai pie apaviem vai somām. Ultraskaņas ierīču darbības diapazons ir no pusotra līdz divarpus metriem (atkarībā no ierīces modeļa),  un tās ir piemērotas arī ļoti alerģiskiem cilvēkiem.

Kā un kad uzklāt?

Farmaceite Alīna Fleišmane iesaka ar dabisko vai ķīmisko līdzekli nopūst visas atklātās ādas vietas, izņemot seju, lai izvairītos no līdzekļa iekļūšanas acīs un elpceļos. To ieteicams darīt tieši pirms došanās dabā un visefektīvāk būs līdzekli uzklāt tieši uz ādas. Lai pasargātu pret insektu kodumiem arī seju , no sākuma līdzeklis jāuzklāj uz plaukstām un pēc tam to uzmanīgi var uzklāt arī uz sejas. Pūšot līdzekli uz drēbēm, no sākuma vajadzētu pārbaudīt, vai tas neatstāj plankumus.

Ir jāpievērš uzmanība līdzekļa derīguma termiņam, īpaši, ja tas ir iegādāts pirms vairākiem gadiem. Parasti derīguma termiņi šiem preparātiem ir salīdzinoši ilgi, tomēr pēc to beigām darbības efektivitāte var būtiski samazināties.

Ja dodies uz vietu, kur zāles garums pārsniedz 10 centimetrus, pat ja tas ir piemājas dārziņš, līdzekļa lietošana ir ļoti ieteicama. Piesardzība pret ērcēm ir jāievēro ne tikai tajos Latvijas reģionos, kur to daudzums ir īpaši liels, bet visā Latvijā, tajā skaitā pilsētu parkos.

Ja tomēr esi sakosts

Ja no insektu kodumiem tomēr nav izdevies pasargāties, ir jālieto kāds iekšķīgi lietojams vai uz ādas uzziežams pretalerģijas līdzeklis.

„Īpaši nepatīkama reakcija var rasties tad, ja nelielā ādas laukumā bijuši vairāki kodumi. Šādā gadījumā pretalreģijas līdzekļi samazinās niezi un pietūkumu un uzlabos kopējo pašsajūtu. Tomēr, ja ir piesūkusies ērce, tad tā uzmanīgi jāizņem, vislabāk ar speciāli tam paredzētu ierīci, kas ir nopērkama aptiekā. Ērces izvilkšanai nekādā gadījumā nedrīkst lietot eļļu vai sviestu. Pēc ērču koduma pāris nedēļas noteikti jāvēro koduma vieta, kā arī jāseko vispārējam ķermeņa stāvoklim. Noteikti jāpievērš uzmanība tādiem simptomiem kā galvassāpes, muskuļu vājums, augsta temperatūra un nespēks un nepieciešamības gadījumā jāvēršas pie ārsta,” uzsver farmaceite.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
Latvija no 150 EUR
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 05.07.2024 Vēsturisko dārzu dienas Cesvainē Madonas TIC
Šā gada “Vēsturisko parku un dārzu dienu” ietvaros, ko jau sesto gadu jūlija mēnesī organizē Latvijas Piļu un muižu asociācija, aicinām ciemos | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 02.07.2024 "Marta & Neftali"  Irlavā Tukuma TIC
No 5. - 7. jūlijam Irlavā tiks svinēti Irlavas pagasta svētki- Irlavas 570. jubileja! Visi tiek aicināti svinēt svētkus kopā ar Saksofonu duetu | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Hotel Jūrmala SPA
,


Siguldas novada TIC
,


Krāslavas TIC
,


Gulbenes novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com