Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina piedalīties zibakcijā #Ziedonim90

Rakstniecības un mūzikas muzejs (turpmāk – RMM) sadarbībā ar Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtu, AS “Pasažieru vilciens” un Tukuma novada pašvaldību 3. maijā no plkst. 15.05 līdz plkst. 16.00 vilcienā “Tukums–Rīga” rīko zibakciju #Ziedonim90.

Iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa dzejoļa “Pats sev 90 gadu jubilejā vilcienā Ķemeri–Saulkrasti”, dzejnieka dzimšanas dienā 3. maijā simboliskā laikā - trijos un piecās minūtēs pasākuma organizatori aicina dzejnieka daiļrades cienītājus lasīt Imanta Ziedoņa darbus jebkurā vietā Latvijā vai pievienoties akcijas rīkotājiem un latviešu dzejniekiem vilcienā “Tukums-Rīga”.

“Imanta Ziedoņa dzīve un daiļrade ir cieši saausta ar visu latvisko. Viņa atstātie nospiedumi plešas no Zilupes līdz Ventspilij, no Valkas līdz Liepājai, tāpēc ar šo akciju mudinām dzejnieka jubileju svinēt visiem un visur Latvijā”, stāsta RMM projektu vadītāja Katrīna Kūkoja.

Akcijas dalībnieki var dalīties ar video un attēliem, lietojot tēmturi #Ziedonim90.  Aicinām sekot RMM un sadarbības partneru sociālo tīklu kontiem visas dienas garumā.

“Laikā, kad visa pumpurainā daba aicina rosīties, aicinām 3. maijā pievienoties zibakcijas stundā un noskandēt Ziedoņa dzejoli par prieku sev un ļautiņiem par prieku. Arī pārējās Ziedoņa jubilejas iniciatīvas atvērtas ikvienam, kurš vēlas svinēt Ziedoni: virtuālā izstāde būs pieejama no jebkuras pasaules malas, savukārt pop-up izstādi un diskusiju par apsveikumu un dāvanu tradīcijām varēs piedzīvot 10. maijā RMM”, atklāj LULFMI direktore Eva Eglāja-Kristsone.

Savukārt 10. maijā plkst. 18.00 RMM kultūrtelpā “Tintnīca” notiks diskusija un virtuālās izstādes atvēršana “Runā (p)ar Ziedoni”. Diskusijā piedalīsies literatūrzinātnieki Ausma Cimdiņa, Andra Konste un Jānis Oga, vēsturnieks Kaspars Zellis, RMM mākslas eksperte Zanda Šumska, Ziedoņa muzeja vadītāja Rūta Šmite. Sarunu vadīs literatūrzinātniece, LU LFMI direktore Eva Eglāja-Kristsone. Pasākuma laikā pop-up izstādē varēs aplūkot dažādus apsveikumus un dāvanas, kuras dzejnieks saņēmis svētkos no saviem laikabiedriem, tuviniekiem un talanta cienītājiem.

PATS SEV 90 GADU JUBILEJĀ

VILCIENĀ ĶEMERI—SAULKRASTI

Es šai vilcienā braucu pa zaķi.

Pirmīt kontroliere gāja

Un jau daudzus no vecajiem zēniem

Izsēdināja.


Kontroliere bez izkapts

Dzīves elektrovilciena īdoša,

Ar zilu lenti uz rokas

Un standziņām, mazām un spīdošām.


Pat ne štata kontroliere,

Bet, kā mēdz būt tagad, — sabiedriska.

Izknieba robiņu biļetē:

— Tālāk neder. Izkāpt!—


Vienkārši pateica:

— Tālāk neder. Kāp laukā! —

Citus izsvieda Babītē,

Citus — Zasulaukā.


Bet vēl Bulduros sitām kārtis

Un vienā bariņā sēdējām...

Baigi ir aiziet pirmajam,

Baigi ir palikt pēdējam.


Nupat izskrējām cauri Rīgai,

Cauri puteņiem, sarmai un salnām.

Bet biļete man bija

Tikai līdz Torņakalnam...


Pēc dažām minūtēm

Vilciens būs Vecmīlgrāvī.

Cilvēki, krāpiet nāvi,

Apzodziet nāvi!


Un, ja kāds jums teiks — tas nav godīgi,

Neklausiet tiem!


Katrs grib braukt līdz galam —

Līdz saviem Saulkrastiem.


Un tālāk?

Tālāk vilcieni neiet.

Raudiet vai smejiet,

Tālāk neiet.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.04398108sec.