Ugunsdzēsēji glābēji 348 reizes likvidēja spēcīgā vēja un negaisa radītās sekas

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no 2023. gada gada 7. augusta plkst. 6.30 līdz 8. augusta plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 427 izsaukumus – 37 uz ugunsgrēku dzēšanu,  316 uz glābšanas darbiem, bet 74 izsaukumi bija maldinājumi.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji 348 reizes devās novērst spēcīgā vēja un negaisa radītos postījumus, no tiem 52 gadījumos VUGD palīdzība nebija nepieciešama – kokus novāca iedzīvotāji pašu spēkiem vai citi seku likvidēšanas darbos iesaistītie dienesti. Pirmie izsaukumi uz Dobeles novadu tika saņemti dažas minūtes pirms pusdienlaika. Pēc tam par postījumiem iedzīvotāji ziņoja arī no Tukuma novada. Pēc pulksten diviem strauji pieauga izsaukumu skaits no Rīgas un tai tuvākajiem novadiem. Savukārt vakarpusē visvairāk izsaukumu tika saņemts no Latgales un Vidzemes. Jaunu izsaukumu pieteikumu skaits samazinājās pēc pulksten astoņiem vakarā. Šorīt vairākās vietās Latvijā turpinās seku novēršanas darbi, jo tiek saņemti jauni izsaukumi uz negaisa postījumiem, līdz ar to kopējais izsaukumu skaits pieaugs.

Visvairāk izsaukumu reģistrēts Rīgas pilsētā, kur ugunsdzēsēji glābēji 86 steidzās palīgā. Latgalē saņemti 77, Zemgalē 68 , Vidzemē 60, Rīgas reģionā 50, bet Kurzemē septiņi izsaukumi uz negaisa un vēja radīto seku novēršanas darbiem. Savukārt, pašvaldībās visvairāk izsaukumu reģistrēts Rīgā – 86, Daugavpils pilsētā – 40, Dobeles novadā – 33, Augšdaugavas novadā 18 izsaukumi.

Lielākajā daļā gadījumu vēja lauzti koki bija nokritušu uz ceļa braucamās daļas. Ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama arī, lai kokus novāktu no automašīnām un ēku jumtiem. Augšdaugavas novada Sventes pagastā koks bija uzkritis cilvēkam. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās iedzīvotāji cilvēku atbrīvoja un nodeva NMPD darbiniekiem. Madonu stiprais vējš bija norāvis trīsstāvu dzīvojamās mājas jumta siltinājumu. Madonas novada Aronas pagastā stiprā vēja dēļ bija sasvērusies vienstāva fermas dzelzbetona siena, apdraudot 13 lopus. Dzīvnieki tika nogādāti drošā vietā. Dārza ielā Jelgavā koks bija uzkritis uz dzīvojamās mājas. Āzenes ielā Rīgā koks bija uzkritis uz divām automašīnām un ceļa braucamās daļas. Ogres novada Ogresgala pagastā vairāki koki bija nokrituši uz divām dzīvojamām mājam un ceļa braucamās daļas. Līdumu ielā Rīgā koks bija nokritis uz dzīvojamās mājas jumta. Jelgavas novada Vilces pagastā pusotra kilometra garumā bija nokrituši 50 līdz 70 koki. Vēl vairākās vietās Latvijā koki bija nokrituši uz vieglajām automašīnām un ēkām.

Izsaukumos smagākie postījumi novēroti Dobeles novadā. Dobeles novada Dobeles pagastā vairākām ēkām vējš bija norāvis jumtus, bet Auru pagastā koks bija uzkritis uz piecstāvu dzīvojamās mājas, savukārt pagalmā koki bija nokrituši uz vairākām vieglajām automašīnām. Puķu ielā Dobelē koks bija uzkritis uz trīs automašīnām. Naudītes pagastā divstāvu dzīvojamai mājai bija izsisti stikli un daļēji norauts jumts. No ēkas evakuējās 13 cilvēki.

Ugunsdzēsēju glābēju reaģēšana uz izsaukumiem notika, izvērtējot iespējamo bīstamību un apdraudējumu iedzīvotājiem, kā arī izsaukumu saņemšanas secībā. Vēja un negaisa vissmagāk skartajās vietās, lai likvidētu spēcīgā vēja radītās sekas, tika iesaistīti VUGD papildspēki no apkārtējiem novadiem, kā arī ugunsdzēsēji glābēji, kas atradās no dienesta pienākumu izpildes brīvajā laikā.

Vakar pēcpusdienā tika saņemts izsaukums uz Ludzas novada Briģu pagastu, kur cilvēks apmaldījies mežā. Sazinoties telefoniski, tika norādīta aptuvenā atrašanās vieta un kopā ar Valsts Robežsardzes un Valsts policijas darbiniekiem, cilvēks tika atrasts un izvests no meža un nodots NMPD mediķiem.

Vakar ugunsdzēsēji glābēji palīdzēja diviem cilvēki, kuri bija apmaldījušies Talsu novada Ģibuļu pagasta mežos. Izmantojot autocisternas skaņas signālu, tika norādīts pareizais virziens izejai no meža.

Plkst. 22.11 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Aizkraukles novada Jaunjelgavu, kur dega dārza māja 15 m2 platībā. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks.

Vakar no rīta Tukumā no Melnezera ugunsdzēsēji glābēji izcēla bojāgājušo un nodeva Valsts policijas darbiniekiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 05.05.2024 Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.74945498sec.