Pārgājiens Murjāņos atklās, kā restartēt pļavu

Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) sestdien, 14.oktobrī, plkst. 11.00 aicina ikvienu interesentu piedalīties pārgājienā gar Gauju uz Ozolleju sausieņu pļavu Murjāņos. Triju stundu laikā, mērojot četrus kilometrus, pieredzējusī zālāju biotopu eksperte Daina Bojāre atklās, kāpēc un kā pļavas restartēt jeb atjaunot, ja tās ir aizaugušas ar krūmiem, ilgus gadus nepļautas, klātas ar sūnu slāni vai biezu kūlu. Dalība pasākumā jāpiesaka iepriekš, aizpildot reģistrācijas anketu: https://ej.uz/murjāņupārgājiens.

“Dabiskās pļavas ir attīstījušās vietās, kur ilgstoši notikusi tradicionāla, ekstensīva pļavu apsaimniekošana. Izmainoties cilvēku dzīvesveidam, pļavas vairs netiek apsaimniekotas, aizaug ar krūmiem, tajās uzkrājas kūlas slānis un samazinās sugu skaits. Vienas no retākajām un krāšņākajām pļavām ir sausieņu pļavas jeb “puķu pļavas”, kas izzūd gan Gaujas Nacionālajā parkā, gan citur Latvijā. Lai gan pirms gadsimta bioloģiski vērtīgās pļavas aizņēma trešo daļu no visas Latvijas, mūsdienās tās aizņem vairs nepilnu vienu procentu no valsts teritorijas,” pauž pārvaldes īstenotā projekta “Biotopu un sugu dzīvotņu atjaunošanas” zālāju eksperte Daina Bojāre.

Pārgājiena dalībnieki varēs iepazīt Gaujas Nacionālā parka Ozolleju pļavu, tās vērtību, kultūrvēsturisko nozīmi un uzzināt, kā tā saglabājusies līdz mūsdienām. Pārgājiena sākumpunkts plkst. 11.00 stāvlaukumā pie veikala “Vīganti”, pie pagrieziena uz Imanta Ziedoņa muzeju. Līdzās ir arī sabiedriskā transporta pietura ar nosaukumu “Murjāņi”. Pārgājiens paredzēts ar atgriešanos sākuma punktā. Aicinām ģērbties atbilstoši laika apstākļiem un izvēlēties pastaigai dabā piemērotus apavus.

Gaujas Nacionālajā parkā ir konstatēti deviņi Eiropas Savienības nozīmes zālāju biotopi, kas kopumā aizņem 848 hektāru platību. Pēdējos gados pārvaldes biotopu atjaunošanas projektā ir notikusi vērienīgākā pļavu biotopu atjaunošana Gaujas Nacionālajā parkā, kas ir ilgtermiņa ieguldījums šī biotopa saglabāšanā.

Plaši biotopu kopšanas darbi ne tikai pļavās, bet arī citos biotopos notika pārvaldes īstenotā Kohēzijas fonda finansētā projektā “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” jeb “Biotopu un sugu dzīvotņu atjaunošanas” (Nr.5.4.3.0/20/I/001). Plašāk par projektu: https://www.daba.gov.lv/lv/projekts/biotopu-un-sugu-dzivotnu-atjaunosana.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 30.04.2024 NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā Tukuma TIC
30. aprīlī plkst. 19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Džeza dienas koncerts”. Ieeja bez | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41738701sec.