Publicēta raidījuma cikla «Latgales revīzija» pirmā sērija par jauniešiem Latgalē

Latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv, sadarbojoties ar pērn lielu rezonansi saņēmušās filmas “Daugavpils – iespēju vai nespēju pilsēta?” autoriem, piedāvā raidījumu ciklu “Latgales revīzija”. Tajā paredzēti trīs raidījumi, no kuriem pirmais – par jauniešu iespējām un sajūtām reģionā – portālā un YouTube platformā publicēts 2024. gada 9. janvārī.

Raidījumu cikla mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību Latgales reģionam, runājot par tām nozīmīgām tēmām, kā arī parādīt Latgales potenciālu un definēt lietas, kas traucē tam attīstīties. Pirmajā “Latgales revīzijas” raidījumā vārds tiek dots jauniešiem no Daugavpils un Līvāniem, atklājot viņu pārdomas par dzīvi šajās vietās – politiskajai situācijai, augstākās izglītības iespējām, dažādības pieņemšanai un citām tēmām. Raidījuma saturu papildina Valsts kancelejas stratēģiskās komunikācijas analītiķes Montas Zaumanes vērtējums. Pirmais raidījums “Latgales revīzija. Vai viegli būt jaunietim Latgalē?” pieejams te: https://youtu.be/fN4HjSJC7Kk.

“Latgales revīzijas” veidotāji uzskata, ka vairāk jāieklausās un jāseko līdzi tam, kas ir svarīgs tieši jauniešiem, jo šobrīd bieži vien politiķu un citu aktīvistu fokuss ir vērsts uz vecākās paaudzes interesēm. “Lai cik nepareizi tas izklausītos, bet mūsu visu nākotne būs tieši tik skaista un rožaina, cik šobrīd mēs ieklausīsimies jauniešu velmēs un viedokļos,” uzskata raidījuma producente un vadītāja Vladislava Romanova.

Pēc filmas “Daugavpils – iespēju vai nespēju pilsēta?” publicēšanas, kā arī aktivitātēm sociālajos tīklos, tās veidotāja tikusi aicināta likties mierā un neizplatīt melus par Latgali. Vladislava saka, ka aizdomājusies, vai tiešām vajag turpināt un vai, runājot par situāciju Latgalē, tai netiek nodarīts vēl sliktāk, kā komentāros ticis rakstīts “tiekot uzplēstas brūces”.  “Varbūt arī uzplēšu, taču nav iespējams atrast īsto ārstēšanas veidu, ja nav konstatēts, kurā vietā tieši un cik dziļa ir brūce,” saka raidījuma veidotāja. Viņa atzīst, ka Latgale ir problemātisks reģions. “Parasti es dzirdu “bet visur tā ir, ko piesējies?!” Latgale ir manas mājas un es redzu, cik ļoti reģiona attīstību ir ietekmējusi no realitātes atrauta infotelpa. Jā, arī Kurzemē un citur ir bezdarbs, nesaprašanās, nepiekrišana, bet Latgale ir manas mājas. Tādēļ sāku ar to, kas manai sirdij ir vistuvāk. Nekad nav par vēlu labot kļūdas un sākt piedomāt – šobrīd ir īstais laiks! Par Latgali jārunā. Daudz un godīgi! Daudz un ļoti atklāti. Ja nerunāt par problēmām atklātā veidā, tad kāda jēga? Mēs neejam pie psihoterapeita un nesākam mazināt savas sajūtas? Jo tikai tā ir īstā un vienīgā efektīva metode,” uzskata “Latgales revīzijas” veidotāja Vladislava Romanova.

Portāla lakuga.lv sadarbības projektu vadītāja Edeite Laime saka, ka portāls priecājas par “Latgales revīzijas” tapšanu, tā veidotājiem drosmīgi runājot par daļai sabiedrības neērtām tēmām. Reizē gan lakuga.lv pārstāve atzīst, ka raidījumu cikls varbūt nav ierasti tajā tematikā un žanrā, kādā top portāla saturs un pie kāda pieraduši lasītāji. “Šajā sadarbībā redzam iespēju ne vien atgādināt par Latgales reģiona problēmām, kas bieži vien līdz galam sabiedrībā netiek izprastas, paplašināt portāla saturu un formu, bet reizē tā ir iespēja popularizēt latgaliešu valodu, paplašinot tajā pieejamo tematiku, jo “Latgales revīzijas” raidījumiem titri tiek sagatavoti arī latgaliski,” skaidro Laime.

Šobrīd raidījumu ciklā “Latgales revīzija” paredzēti trīs raidījumi – jau publiskotais par jauniešiem, kā arī vēl divi – viens par valodas un otrs mediju telpas problemātiku. Nākamie raidījumi publiski pieejami būs janvāra beigās un febuāra vidū.
Raidījumu cikls “Latgales revīzija” top ar Mediju atbalsta fonda līdzfinansējumu. Projekta īstenošanu nodrošina latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.16079617sec.