Pateicas vietējiem uzņēmējiem par ieguldījumu ilgtspējīga tūrisma attīstībā Ķemeru Nacionālajā parkā

Lai pateiktos vietējiem uzņēmējiem par ieguldījumu Ķemeru Nacionāla parka (ĶNP) kā ilgtspējīga tūrisma galamērķa attīstībā, Dabas aizsardzības pārvalde īpašā pasākumā uzņēmumu pārstāvjiem pasniedza pateicības rakstus.
Pateicības rakstus saņēma tūristu apmešanās vietas, gidi, maršrutu izstrādātāji, tūrisma inventāra nomas pakalpojumu nodrošinātāji, ēdināšanas uzņēmumi un daudzi citi, pateicoties kuriem ĶNP nesen atkārtoti ieguva EUROPARC Federācijas izstrādāto hartas sertifikātu jeb kvalitātes zīmi.

Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Andris Širovs klātesošajiem pasākuma dalībniekiem uzsvēra, ka ilgtspējīga tūrisma attīstības pamatā ir visu pušu cieša savstarpēja sadarbība. Lai to paveiktu, ir nepieciešama pastāvīga komunikācija un sadarbība, gatavība pielāgoties un meklēt bieži vien nestandarta risinājumus kopīgo mērķu sasniegšanai, apzinoties galveno –bioloģiskā daudzveidība un dabas vērtības ir gan cilvēka labklājības, gan teritorijas kā tūrisma magnēta pamats. Tieši sadarbības aspektu pērn jo īpaši vērtēja komisija, izskatot ĶNP un citu pretendentu atbilstību Eiropas ilgtspējas tūrisma hartas sertifikātam.

Papildu daudziem citiem ieguvumiem Eiropas ilgtspējīga tūrisma hartas statuss ir veicinājis arī vairāku nozīmīgu infrastruktūras projektu īstenošanu ĶNP teritorijā, tostarp Ķemeru vēsturiskā kūrorta atjaunošanu Jūrmalas valstspilsētā, kā arī piekrastes labiekārtošanu un jaunu tūrisma maršrutu veidošanu Tukuma novada piekrastes ciematos (Ragaciemā, Lapmežciemā un Bigauņciemā). Ilgtspējīga tūrisma mērķis īpaši aizsargājamās dabas (ĪADT) teritorijās atbilstoši hartas principiem ir nodrošināt teritorijā esošo vērtību aizsardzību, vienlaikus maksimāli izmantojot šo vērtību milzīgo potenciālu sabiedrības izglītošanā, vietējās ekonomikas veicināšanā un citās jomās.

Tāpat pasākumā tika ieskicēti galvenie virzieni ilgtspējīga tūrisma tālākai attīstībai ĶNP, tostarp aicinot uzņēmējus pieteikties hartas sertifikāta saņemšanai individuālā līmenī, pilnveidojot apmeklētāju monitoringa sistēmu un veidojot jaunus, kopīgus, dabai draudzīgus tūrisma piedāvājumus.

Eiropas ilgtspējīga tūrisma harta ir praktisks vadības rīks, ko tūrisma plānošanai aizsargājamās dabas teritorijās piešķir EUROPARC Federācija – lielākā ĪADT organizācija Eiropā. ĶNP hartai pirmo reizi pievienojās 2012. gadā. Patlaban ĶNP ir vienīgā teritorija Latvijā, kurai piešķirts hartas sertifikāts. Igaunijā šādu sertifikātu saņēmuši trīs nacionālie parki, bet Lietuvā – viens. Kopumā Eiropā šāds sertifikāts piešķirts 94 ĪADT. Plašāka informācija vietnē https://www.europarc.org/sustainable-tourism/.

ĶNP ir dibināts 1997. gadā ar mērķi saglabāt šeit esošās dabas un kultūrvēstures vērtības, kūrortoloģiskos resursus, kā arī veicināt dabas izglītību un aizsargātu minerālūdeņu un ārstniecisko dūņu veidošanās procesus. Parks glabā daudzas retas dabas vērtības – neskartus augstos sūnu purvus, mitros melnalkšņu mežus, palieņu pļavas ar savvaļas zirgiem un govīm, kā arī ūdensputniem bagātus piejūras ezerus. Nacionālā parka centrālo daļu aizņem plaši augsto sūnu purvu masīvi. Tā ir īpatnēja pasaule bez ceļiem un takām – sūnu karaļvalsts ar mazām priedītēm, gariem, līkumotiem ezeriņiem un savdabīgu putnu un augu valsti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.07093501sec.