Arī kaloriju skaitītāji var našķēties Ziemassvētku tirdziņos

Cukura vate, ceptas desiņas, cukuroti āboli, grauzdētas mandeles un karstvīns – saldi un garšīgi smaržo Ziemassvētku tirdziņu piedāvājums. Bet vai tas ir arī veselīgs? Palūkosim, ar ko Ziemassvētku tirgus būdās našķoties tiem, kas domā par veselīgu uzturu.

Arvien biežāk arī mūsu Ziemassvētku tirdziņos, bet jo īpaši Vācijā var iegādāties uz vietas lielās pannās ceptus šampinjonus. Ja arī sēnēs nav tik daudz vitamīnu kā svaigos brokoļos, salātos un cits dārzeņos, tie ir visnotaļ cienījams minerālvielu avots. Taču vēl būtiskākas ir kalorijas – ja vairumā našķu to ir pārpārēm, tad sēnes ar mazāk kā 50 kilokalorijām 100 gramos uzskatāmas gluži vai par diētiskām.

Salīdzināsim – 100 gramos mandeļu vai valriekstu ir vidēji 600 kilokalorijas, tik, cik dietologi iesaka uzņemt vienas pamata maltītes laikā. Lai gan kaloriju daudz, tomēr pētījumi liecina, ka ne jau no riekstu graušanas cilvēki pārlieku pieņemas svarā, jo riekstos esošās nepiesātinātās taukskābes organisms izmanto funkcionāli. Valrieksti piedevām satur ievērojamu melatonīna daudzumu, kam ir būtiska nozīme cilvēka miega ritma regulēšanā, savukārt mandeles pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmas veselību. Protams, Ziemassvētku tirdziņā jums visticamāk piedāvās cukurā grauzdētas mandeles, un tajās kaloriju skaits ir ievērojami lielāks.

Līdzīgi ir ar cukurotajiem āboliem, kas paši par sevi ir nenoliedzami veselīgi augļi, bet, ietērpti cukura glazūrā, kļūst par kaloriju bumbām. Ja tirdziņā palutināt sevi ar cukurotu ābolu, vislabāk tajā dienā atteikties no vakariņām!

Arī karstās vafeles un pankūkas nebūs gluži diētiskākais našķis, varat vienīgi sevi mierināt, ka kādreiz klosteru mūki ar tām mielojās, lai uzaudzētu mazliet vairāk tauku gaidāmajam gavēnim...

Ziemassvētku tirgus nav iedomājams bez piparkūku smaržas, bet pirms ķerties pie kārtējās lielās piparkūku sirds, varam atcerēties, ka Viduslaikos mūki un mūķenes medus piparkūkas tirgoja klosteru aptiekās kā līdzekli pret saaukstēšanos. Zinātnisku pierādījumu gan tam trūkst, tomēr īstās piparkūkās ir daudz kanēļa, kas patiešām iedarbojas antibiotiski, turklāt samazina cukura līmeni asinīs, kas uz Ziemassvētku gardumu fona nebūt nav slikti.

Kanēlis kopā ar citām garšvielām tiek pievienots arī praktiski visiem tipiskajiem Ziemassvētku tirdziņos pārdotajiem dzērieniem, piemēram, karstvīnam un punšam. Tikpat veselīgs kā kanēlis ir arī zvaigžņu anīss, muskatrieksts un krustnagliņas, bet tas gan neko daudz nemaina faktā, ka šie dzērieni augstā cukura daudzuma dēļ satur daudz kaloriju un alkoholu. Starp citu, cukura un siltuma ietekmē alkohols iedarbojas ievērojami ātrāk un pamatīgāk!

Kārtīgi pamieloties ar svētku kārumiem – tā ir visu Ziemassvētku tirdziņu galvenā ideja. Un Ziemassvētki nav visu gadu, tāpēc neliegsim sev pirmssvētku laikā arī pa kādam ne īpaši veselīgam našķim!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 04.05.2024 Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16477418sec.