Sinfonietta Rīga stīgu kvarteta koncerts Jaunās mūzikas dienas 2012

Sinfonietta Rīga stīgu kvarteta koncerts Jaunās mūzikas dienas 2012

22. martā Spīķeru koncertzālē 20 00

Trīs latviešu komponistu pirmatskaņojumi stīgu kvartetam.

Dzīļu un būtību izzinātāja Andra Dzenīša Pirmais stīgu kvartets Trataka. Point noir pirmatskaņojumu piedzīvo pērnpavasar Tallinā, Jaunās mūzikas dienas sniedz iespēju to noklausīties arī Rīgā. Komponists saka “Trataka sanskritā ir kāda ārēja objekta vērošanas prakse. Tā tiek lietota jogā kā vingrinājums, kas attīsta koncentrāciju un nostiprina acis. Pirmajā fāzē praktizētājs fiksē savu uzmanību uz jantras simbolu, otrā fāze ir sveces liesmas vērošana, līdz acis sāk asarot. Tad tās tiek aizvērtas, cenšoties koncentrēties uz attēlu, kas paliek pēc acu aizvēršanas.” Andra Dzenīša Otrais stīgu kvartets Amrita Jaunās mūzikas dienās piedzīvos savu pirmatskaņojumu. Komponists jēdzienu raksturo kā jēdzienu, kas dažādās austrumu kultūrās tiek izparsts un skaidrots atšķirīgi.” Taču kopīga ir jēdzieniskā sakne – tā ir dievišķa viela, dievišķs šķīdums, kurš spēj piešķirt nemirstību. Skaņdarba kontekstā tas ir mīlestības un apskaidrības nektārs. Šajā gadījumā Amrita ir kā pretpols pirmajam stīgu kvartetam Trataka. Point noir.”piebilst komponists. .

Latviešu mūzikas vecmeistars Romualds Kalsons savu skaņdarbu “Epizode ar dažiem kontrastējošiem elementiem” komentē šādi: “Pēc nosaukuma jau var spriest, ka šeit atrodami kontrasti: ļoti specifisks, dinamisks kontrasts, faktūras kontrasti un klusinātāju pielietojums čella un vijoles dialogā, kurā viens spēlē vairāk agresīvu lomu, otrs ir kā atbalss.”

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kompozīcijas katedras vadītāja profesore Selga Mence: “Programatisku nosaukumu savam jaunajam skaņdarbam neesmu devusi, bet katrai daļai ir nosaukums – “Melodijas tapšana”, “Pavedieni un mezgli”, “Domas”, “Kustība”, Šie daļu nosaukumi klausītājam var būt zināmi un var arī palikt nezināmi. Skaņdarba vienotību veido saites no katras daļas beigām uz nākošās sākumu.”

Trīs pirmatskaņojumus papildinās Viļņā dzīvojošais smalkās skaņu pasaules modernists Mārtiņš Viļums ar savu Otro stīgu kvartetu , kura poēzija tuva izsmalcinātai haiku estētikai.

Sinfonietta Rīga stīgu kvartets izveidots līdz ar Valsts kamerorķestraSinfonietta dibināšanu, Jaunās mūzikas dienās jums muzicēs Kristiāna Šīrante, Agnese Kanniņa-Liepiņa, Artūrs Gailis un Kārlis Klotiņš.

Biļetes Biļešu Paradīzes kasēs. http://www.bilesuparadize.lv/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.05.2024 - 31.05.2024 Piestāj kādā no hosteļiem Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ja dodies ceļā vai vienkārši vēlies pārnakšņot! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.05.2024 - 03.06.2024 Vairāk nekā 50 "geocaching" slēpņi Bauskā! Bauskas TIC
Piedalies mūsdienu dārgumu medībās un atklāj Bauskas novadu no jauna! | Skatīt vairāk
Nometnes & sporta spēles Bauskas novadā Bauskas TIC
Plāno nometnes & sporta spēles Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KUKUL ceptuve TUKUMĀ! Tukuma TIC
Meklē vietu, kur nobaudīt smalkmaizītes, bulciņas, maizīti, cepumiņus vai sāļās uzkodas kopā ar gardu, smaržīgu kafiju vai tēju? Kukul Elizabete | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50361896sec.