Latvijas Nacionālais mākslas muzejs atklās gaismas festivālu «Staro Rīga»

Ceturtdien, 2016. gada 17. novembrī, plkst. 17:00 sāksies gaismas festivāls “Staro Rīga 2016”, ko atklās iespaidīga multimediju projekcija uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas fasādes (Rīgā, K. Valdemāra ielā 10), iedzīvinot Jaņa Rozentāla darbus.

Interaktīvā multimediju projekcija “Pieskaries gleznai” ir veltījums izcilā latviešu vecmeistara Jaņa Rozentāla (1866–1916) 150 gadu jubilejai. Gaismas festivāla “Staro Rīga” laikā – no š. g. 17. līdz 20. novembrim – uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja fasādes parka pusē katru vakaru no plkst. 17:00 līdz 23:00 ikviens varēs iesaistīties klasiķa darbu atainošanā.

Savā daiļradē Janis Rozentāls iemūžinājis noteikta laika iespaidus, paša redzēto un sajusto. Videoinstalācija ir kā tulks, kas uzbur gleznas atmosfēru, ievibrē fiksētos tēlus un piešķir visam papildu dimensiju. Lai atdzīvotos un pilnībā atklātos kāda no piecām mākslinieka gleznām, būs vajadzīgi sešu roku pieskārieni sensitīviem ekrāniem. Attēls reaģēs uz rokas tuvumu un kustību. Tikai vienlaicīgi pieliekot rokas visiem ekrāniem, projekcija iemirdzēs pilnā gaismā. Noņemot roku no ekrāna, attēls nomainīsies uz cita mākslas darba vizualizāciju, kas jau sāks parādīties pie nākamā pieskāriena. Gleznas tiks projicētas, izmantojot oriģinālo triepienu tekstūru un raksturu.

Līdz ar roku kustībām atdzīvosies arī skaņa, atainojot katras kompozīcijas unikālo gaisotni. Mūzika ir ļoti svarīga sastāvdaļa šajā multimediju animācijā: audio rinda tiks pieskaņota konkrētām ainām, tās ilustrējot, kā arī radot jaunu interpretāciju. “Pieskaries gleznai” – tā būs neparasta iespēja ne tikai atklāt, bet arī sadzirdēt meistardarbu.

Viens no projekta idejas autoriem Māris Kalve stāsta: “Tas ir mēģinājums iekļūt cilvēkā, kad viņš paskatās uz gleznu. Iztēle kaut ko izkustina, kaut kam piešķir nozīmi un uzsver. Projekcija nevarētu iztikt bez skaņām, tās gandrīz vienmēr piedalās kā uztveres un apziņas līdzdalībnieces. Projektā “Pieskaries gleznai” izceļam mākslas vērošanas brīdi. Tas parasti ir personisks pārdzīvojums, bet šoreiz to intriģējošāku padara interaktīvā forma, kas ļauj ielūkoties mirklī tikai kopā ar vēl kādu.”

Interaktīvo multimediju projekciju “Pieskaries gleznai” īstenojuši pieredzes bagāti animatori “Kalvestudija” un “Everything Art”. Uģis Vītiņš veicis audio celiņu komponēšanu un apstrādi. “Overly” Aināra Kļaviņa vadībā projektējis, izgatavojis un programmējis “Arduino”, izveidojot kodu savienojumam ar projekcijas sistēmu.

Uz festivālu aicināti visi interesenti! Mēs Jūs gaidām!

Staro, Rīga! Staro, muzejs! Staro, Rozentāls!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Latvija
“Baltijas kauss vindsērfingā" Burtniekos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
8. un 9. jūnijā Burtniekos jau tradicionāli notiks Baltijas lielākās vindsērfinga sacensības “Baltijas kauss vindsērfingā 2024". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.05.2024 - 31.05.2024 Piestāj kādā no hosteļiem Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ja dodies ceļā vai vienkārši vēlies pārnakšņot! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.05.2024 - 26.05.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Trakai TIC
,


Valmieras novada Tūrisma pārvalde
,


Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
,


Viesistaba
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.37635303sec.