Rīga šonedēļ uzņem Baltijas vēsturē nozīmīgāko vieglatlētikas notikumu – Pasaules pirmo čempionātu skriešanā

Pasaules čempionāts skriešanā (World Athletics Road Running Championships Riga 23) Rīgā, kas ir pirmais augstākā ranga jeb World Athletics Series vieglatlētikas notikums Baltijas vēsturē, jau šajā nedēļas nogalē norisināsies Rīgā, pasaules skriešanas galvaspilsētā. Čempionāta kulminācija gaidāma svētdien, 2023. gada 1. oktobrī, kad par pasaules čempionu tituliem jūdzes, 5 kilometru un pusmaratona distancēs Rīgas ielās cīnīsies planētas vadošie skrējēji, kuriem masu skrējienos pievienosies skriešanas entuziasti no vairāk nekā 100 pasaules valstīm. Čempionātu 29. septembrī ievadīs Pasaules čempionāta EXPO un atklāšanas preses konference Sebastjana Ko (Sebastian Coe) vadībā, savukārt, 30. septembrī pašus mazākos čempionus izskrieties aicinās Rimi Bērnu diena, kas lielo notikumu ieskandinās pie Brīvības pieminekļa. Nozīmīga Pasaules čempionāta sastāvdaļa būs arī vadošo skriešanas nozares profesionāļu saiets Pasaules skriešanas konferencē (Global Running Conference) 30. septembrī.

Pasaules čempionāta tautas skrējieniem, kuru dalībniekus 1. oktobrī finišā sagaidīs un godinās Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, jau reģistrējušies tūkstoši ikdienas tipinātāju un skriešanas mīļotāju, sportiskākie Latvijas uzņēmumi, kas sacentīsies Signet Bank komandu kausā, arī aktīvākās Latvijas skolas, kas pierādīs sevi Latvijas skolu kausā, un paši mazākie tipinātāji, kas čempionātu atklās Rimi Bērnu dienas skrējienos. Pirmoreiz Pasaules čempionātu vēsturē pie čempionāta medaļām veselās trīs distancēs varēs tikt ikviens skriešanas mīļotājs, kurš apņēmies pasaules skriešanas elitei pa pēdām iekarot Rīgas pusmaratona, 21 km stafetes, 5 km, kā arī jūdzes (1609m) vai Rimi Bērnu dienas distanču trasītes.

Reģistrēties masu skrējieniem organizatori iesaka līdz piektdienai, 28. septembrim, bet piedzīvot elites cīņu par čempionu tituliem, kā arī uzmundrināt masu skrējienu dalībniekus Rīgas ielās, svētdien varēs ikviens sporta fans. Pasaules čempionāta norisei un pasaules tiešraidei Latvijā līdzi varēs sekot LTV7 kanālā 1. oktobrī no plkst. 11.25 līdz 15.35.

Pasaules čempionāta skriešanā programma

29. septembris, piektdiena

10:00-20:00 EXPO Hanzas peronā - masu skrējienu dalībnieku numuru izņemšana

14:00-15:00 Pasaules čempionāta atklāšanas preses konference EXPO, Hanzas peronā, piedaloties Pasaules vieglatlētikas savienības (World Athletics) prezidentam Sebastjanam Ko, organizatoram Aigaram Nordam, Latvijas skriešanas leģendai Jeļenai Prokopčukai, kā arī čempionāta favorītiem – Peresai Jepčirčirai (Peres Jepchirchir), Džesikai Halai (Jessica Hull) un Semam Prakelam (Sam Prakel).

30. septembris, sestdiena

10:00-18:00 Pasaules skriešanas konference (Global Running Conference) Radisson Blu Latvija

10:00-20:00 EXPO Hanzas peronā masu skrējienu dalībnieku numuru izņemšanai

10:00-15:00 Rimi bērnu diena, Brīvības piemineklis

1. oktobris, svētdiena

Distances, kas startēs Akmens tilta pakājē, finišēs 11. novembra krastmalā, bet jūdze, kas startēs pie Mākslas muzeja, finišēs pie Brīvības pieminekļa.

10:00    5 km, masu starts, Akmens tilts

11:30    Jūdze, masu starts, Mākslas muzejs

11:50    5 km, elites sievietes, Akmens tilts

12:15    5 km, elites vīrieši, Akmens tilts

13:00    Jūdze, elites sievietes, Mākslas muzejs

13:10    Jūdze, elites vīrieši, Mākslas muzejs

13:30    Pusmaratons, elites sievietes, Akmens tilts

14:15    Pusmaratons, elites vīrieši, masu starts un stafete, Akmens tilts

15:30    Pasaules čempionu apbalvošanas ceremonija, 11. novembra krastmala

Masu skrējienu dalībnieki pēc numuriem dodas uz EXPO

Masu skrējienu dalībnieki savus starta numurus varēs izņemt Pasaules čempionāta skriešanā EXPO, kas norisināsies 29. un 30. septembrī no 10:00 līdz 20:00 Hanzas peronā. EXPO varēs iegādāties arī Asics, Pasaules čempionāta atbalstītāja, sporta inventāru, pasākuma oficiālo skriešanas kreklu ar latviešu vecmeistara Vilhelma Purvīša darbu “Pavasarī” uz tā, kā arī satikt Pasaules čempionāta favorītus un baudīt pirms-svētku atmosfēru. Organizatori aicina dalībniekus līdz 28. septembra vakaram reģistrēties www.riga23.com, lai gan reģistrācija par paaugstinātu maksu arī 29. un 30. septembrī būs iespējama gan oficiālajā mājas lapā, gan klātienē EXPO.

EXPO ietvaros 29. septembrī plkst. 14.00 norisināsies arī pasākuma atklāšanas preses konference ar Pasaules skriešanas savienības prezidenta Sebastjana Ko, organizatoru komandas vadītāja Aigara Norda, čempionāta vēstneses un Latvijas vieglatlētikas leģendas Jeļenas Prokopčukas, kā arī čempionāta favorītu - pusmaratona pasaules rekordistes Peresas Jepčirčiras (Peres Jepchirchir), Austrālijas rekordistes jūdzē Džesikas Halas (Jessica Hull) un pasaules šosejas jūdzes rekordista amerikāņa Sema Prakela (Sam Prakel) - dalību. Preses konferenci vērot varēs ikviens EXPO apmeklētājs.     

Pasaules čempionātu ieskandinās Rimi bērnu diena

Pasaules čempionātu skriešanā Rīgā ievadīs Rimi bērnu diena, kurai starts tiks dots 30. septembrī plkst. 10.00 pie Brīvības pieminekļa. Rimi bērnu dienas trasītes – rāpošanas trasīte Mazuļiem (0-3 gadi), 200 m (3-8 gadi) un 400 m (5 līdz 12 gadi) distances – ir bez maksas, savukārt 50m sprinta distancei Sprinta karalis un karaliene, kurai mazie dalībnieki (līdz 12 gadiem) saņems starta numurus ar čipu, lai fiksētu finiša laiku un ātrākos sprinterus, var reģistrēties par simbolisku maksu (trīs eiro). Visu Rimi bērnu dienas distanču finišētāji tiks pie oficiālajām Pasaules čempionāta skriešanā piemiņas medaļām un Rimi suliņām.

Pasākuma ietvaros bērnus izklaidēs gan Pasaules čempionāta skriešanā talismans Rīgas gailis, gan arī Rimi ābols un kukurūza, būs apskatāmi valsts un pašvaldības policijas auto un Latvijas zemessardzes spēkrati, turklāt ģimenes ar bērniem sagaida arī citi pārsteigumi. Organizatori aicina vecākus nekavēties ar reģistrēšanos Pasaules čempionāta Rimi bērnu dienai, jo reģistrācija Rimi Bērnu dienas distancēm tiks pārtraukta, sasniedzot 5 000 dalībnieku limitu.

Pasaules čempionāts skriešanā ar masu skrējieniem

Pasaules čempionātā par medaļām un čempionu tituliem trīs distancēs – pusmaratonā, 5 km un jūdzē – cīnīsies pieci pasaules rekordu īpašnieki. Kopumā startiem Rīgā pieteiktas 57 nacionālo valstu izlases ar 348 elites skrējējiem – 151 dāmu un 197 kungiem. Spēcīgākās izlases pārstāvēs Kenijas, Etiopijas un Ugandas skrējēji, lai gan visas iespējas parādīt sevi ir arī ASV, Austrālijas, Francijas, Vācijas atlētiem, kuru rindās ir gan Eiropas rekordisti un čempioni, gan pasaules rekordisti. Kā iepriekš ziņots, pasaules čempionātā ir iespējami arī vairāki jauni pasaules rekordi, kuru uzstādīšanai varēs sekot līdz ikviens skriešanas līdzjutējs klātienē vai arī pie Latvijas televīzijas ekrāniem.

Masu skrējieni, kas noritēs līdzās pasaules elites sacensībām, jebkuram skriešanas entuziastam sniedz iespēju gan tikt pie pasaules čempionāta medaļām, gan izskriet čempionātu trases – pusmaratonā, stafetē (10.2km + 10.9km), 5 km un jūdzē. Masu skrējieniem jebkurš aktīvās atpūtas piekritējs vēl var reģistrēties pasākuma oficiālajā mājaslapā www.riga23.com līdz pat 29. septembrim.  

Pasaules čempionāta medaļas – čempioniem un visiem masu skrējienu dalībniekiem

Medaļas, kuru dizaina autore Maija Rozenfelde iedvesmojusies no Niklāva Strunkes darba “Cilvēks, kas ieiet istabā”, īpašas padara fakts, ka pie tām tiks ne tikai pasaules elite, kas, iespējams, uzstādīs jaunus pasaules rekordus un iekaros čempionāta pjedestālu, bet pilnīgi visi masu skrējienu – jūdzes, 5km, pusmaratona, pusmaratona stafetes un Bērnu dienas distanču – finišētāji no Latvijas un visas pasaules, tādējādi Latvijas kultūru nesot tālu pasaulē.

5 km distances masu skrējiena finišā medaļas dalīs arī Latvijas 5 km rekorda īpašniece Agate Caune. Īpašais čempionāta viesis finiša zonā būs Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš apņēmies medaļas pasniegt un godināt vienas no tautas skrējienu distancēm finišētājus.

Čempionāta programma un medaļas apzināti veidotas tā, lai aktīvākie skrējēji, kuri iecerējuši iegūt visas čempionāta medaļas, var pieveikt visas trīs distances, sākot ar 5 km distanci, turpinājumā veicot jūdzi, bet pēcpusdienā noskrienot 21 km vai 21 km stafeti, kas dod iespēju pie pusmaratona medaļas tikt, katram dalībniekam pieveicot nedaudz vairāk par 10km.  

Satiksmes ierobežojumi

Precīzi gaidāmie satiksmes ierobežojumi, kartes un trases šķērsošanas punkti Pasaules čempionāta skriešanā mājaslapā www.riga23.com būs pieejami pēc Rīgas domes rīkojuma par satiksmes slēgšanu publicēšanu čempionāta nedēļas laikā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66139793sec.