Rīgas Zoodārza speciālisti konferencē guvuši apbalvojumus un jaunus sadarbības partnerus

No 2023.gada 12. līdz 16. septembrim Helsinkos norisinājās EAZA ikgadējā konference (EAZA Annual Conference), kurā kopā ar speciālistiem no pasaules zoodārziem piedalījās arī Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza komanda.

EAZA (Eiropas Zooloģisko dārzu un akvāriju asociācija) konferences laikā Rīgas Zoodārza komanda ne tikai guva jaunas zināšanas par aktualitātēm dzīvnieku labturībā, pētniecības metodēm un atklājumiem, jaunumiem un svarīgāko sugu aizsardzības programmās, bet arī prezentēja savus zinātniskos atklājumus. Zinātnes un izglītības nodaļas pārstāvji konferencē prezentēja trīs posterus, iepazīstinot citu zooloģisko dārzu kolēģus ar Rīgas Zoodārzā apveikto zinātniskās pētniecības un sugu aizsardzības jomās. To radīšanā piedalījās Zinātniskās darbības vadošais speciālists Alessandro Di Marzio, Sugu saglabāšanas un labturības speciāliste Elza Birbele un Izglītības un zinātnes nodaļas vadītāja Rebeka Šķērstiņa.

Posteru sesijā Rīgas Zoodārza speciālisti prezentēja pētījumu par pūču fluorescenci, kas tapis sadarbībā ar Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtu, pētījumu par toksisku vielu uzkrāšanos Baltijas jūrā dzīvojošajos roņos, kura izstrādē piedalījusies Mursijas Universitāte Spānijā, kā arī paveikto Latvijā apdraudēto abinieku izpētē un aizsardzībā,. Prezentētie pētījumi ieguva atzinību no konferences dalībniekiem, un jau uzsākta sadarbība ar citu valstu zoodārzu vadošajiem speciālistiem.

Konferences noslēgumā ikgadēji tiek pasniegts EAZA apbalvojums par mūža ieguldījumu (EAZA Lifetime Achievement Award) – balva, kas zoodārza speciālistu nozarē ir pielīdzināma Nobela prēmijai. Tas tiek pasniegts, izvērtējot dažādus kritērijus – nozarē nostrādāto laika periodu, kā parādīta atzinības vērta apņemšanās, kā ieguldītais darbs ir rezultējies nozīmīgā ieguldījumā savas darbības jomā un kā speciālists atšķiras no citiem, kuri veic līdzīgu darbu.
Šogad apbalvojumu par mūža ieguldījumu saņēma Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza Dzīvnieku kolekcijas vadītāja Guna Vītola. Viņa teju 30 gadus ir darbojusies Rīgas Zoodārzā, veltot savu dzīvi sabiedrības izglītošanai par bioloģiskās daudzveidības un dzīvnieku labturības principiem. Tā ir viņas aizraušanās un misija, nodrošinot augsta līmeņa dzīvnieku labturību atbilstoši jaunākajiem pētījumiem un ekspertu ieteikumiem, kā arī audzinot izglītotu zoodārza darbinieku un apmeklētāju paaudzi.

Anete Bilzēna, Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza Valdes locekle: “Gunas Vītolas ieguldījumu Rīgas Zoodārzā var saskatīt ikkatrs apmeklētājs. Viņas veidotā profesionālā sadarbība ar citiem pasaules zoodārziem ļāvusi Rīgas zoodārzā apskatīt gan sudrabainos kalitriksus, gan zeltainos lauvtamarīnus, gan pēc iepriekšēja pārtraukuma atgriezties apmeklētāju iemīļotai sugai – Amūras tīģerim. Ieguldījumu savā nozarē pierāda Gunas Vītolas dalība starptautisku direktīvu izstrādē, veiksmīgi īstenotās sugu vairošanās un reintrodukcijas programmas. Gunas Vītolas profesionālajam viedoklim un padomam uzticas ne tikai kolēģi, bet arī Latvijas varas iestādes un mediji.”

Gunai darbs ir sirdslieta, strādājot viņa tiecas uz profesionalitāti un precizitāti, nedomājot par to, vai par darīto saņemtas uzslavas, taču iegūtais apbalvojums ir patīkams pārsteigums. "Tā ir ļoti liela atzinība, nekad nebiju domājusi, ka to varētu piešķirt man. Mirklis, kad saņēmu apbalvojumu, bija pārsteidzošs – ar
aptuveni pusi no konferences dalībniekiem esmu sadarbojusies iepriekš, un tik daudzi nāca klāt un no sirds apsveica. Šajā mirklī atskatos uz pagātni un saprotu, cik daudz patiesībā ir paveikts." Guna Vītola uzskata – indikators tam, ka atrastais darbs tev patīk, ir tas, ka tev patīk cilvēki, ar kuriem strādā. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 30.04.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.24519515sec.