Skolēnu pavasara brīvlaikā – tematiskas nodarbības Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

Skolēnu pavasara brīvlaikā, trešdien, ceturtdien un piektdien – 13., 14. un 15. martā Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz tematiskajām nodarbībām: “Kā dzīvoja senie rīdzinieki” (13.03. pulksten 12.00 un 14.00), ”Rīgas naudas ceļš cauri gadsimtiem uz eiro” (14.03. pulksten 12.00 un 14.00) un “Kuģniecība Latvijā: no liellaivas līdz buriniekam” (15.03. pulksten 12.00 un 14.00). Dalība skolēnu brīvlaika ekskursijās – ar muzeja ieejas biļeti.

Tematiskās nodarbības “Kā dzīvoja senie rīdzinieki” (13.03. pulksten 12.00 un 14.00) dalībnieki atgriezīsies senajos gadsimtos, kad Rīga vēl nebija dibināta, bet ļaudis šeit jau dzīvoja. Mājokļu fragmenti, darbarīki, sadzīves priekšmeti, rotaļlietas, apģērbu detaļas un rotas – seno iedzīvotāju atstātās liecības Rīgas zemes kultūrslāņos ir saglabājušies simtiem gadu. Šīs vēstures liecības meklē un pēta arheologi. Nodarbības laikā varēs uzzināt, kādas bija seno rīdzinieku ikdienas nodarbošanās un prasmes, kā tolaik cēla mājas, kā aizsargājās no iebrucējiem, kā darināja apģērbus, kā ģērbās un rotājās, kā ieguva pārtiku un ko ēda, kā tirgojās, kā audzināja bērnus, kādas bija bērnu rotaļlietas, ar ko un uz kurieni devās tālos ceļos. Būs iespēja gūt īpašu pieredzi, pašiem izpētot vairākus senos priekšmetus. Tematiskās nodarbības ilgums – apmēram 60 minūtes, tā piemērota 1.-4. klases skolēniem.

Tematiskā nodarbība “Rīgas naudas ceļš cauri gadsimtiem uz eiro” (14.03. pulksten 12.00 un 14.00) palīdzēs iepazīt mūsdienās tik pašsaprotamo jēdzienu “nauda”. Vai “nauda” vienmēr bijusi nauda? Nauda rīdzinieku un Rīgas viesu maciņos pirms gadsimtiem un pavisam nesen, kāda tā bija un kā mainījās dažādu varu ietekmē. Dalībnieki iepazīs senāko naudu Latvijas teritorijā un Rīgā, Livonijas laika, poļu – zviedru laika un citu vēsturisko periodu naudas vienības. Iespēja praktiski darboties būs arī pašiem, piedaloties naudas skaitīšanā, tās izpētē un tirgošanās ainas atveidē. Tematiskās nodarbības ilgums – apmēram 90 minūtes, tā piemērota visu vecumu dalībniekiem – gan mazajiem, gan lielajiem.

Tematiskā nodarbība “Kuģniecība Latvijā: no liellaivas līdz buriniekam” (15.03. pulksten 12.00 un 14.00) būs saistoša visiem, kam interesē jūrnieku un kuģu būvētāju vēstures stāsti cauri laikiem, kā arī zināšanas, kas nepieciešamas, lai orientētos milzīgajos jūru un okeānu plašumos. Nodarbības dalībnieki iepazīsies ar kuģniecības attīstību Latvijā un pasaulē, iepazīstot kuģu veidus, to pārveidi laika gaitā. Nodarbības laikā varēs apgūt jaunas iemaņas: izmantojot senas jūras kartes un navigācijā lietotus instrumentus, mēģināt noteikt kuģa kursu, rēķināt attālumus, noteikt kuģa atrašanās vietu, iepazīt darbībā “vēja rozi”, sekstantu, koordināšu tabulas. Tematiskās nodarbības ilgums – apmēram 90 minūtes, tā ir piemērota skolēniem, sākot ar pamatskolu. 

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Baltijas valstīs vecākais un viens no Eiropā senākajiem publikai atvērtajiem muzejiem, liela un nozīmīga Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma krātuve. Muzeja sākums ir pirms 251 gada, 1773. gada 22. februārī Rīgas rātes pieņemtais lēmums – dibināt publisko muzeju un nosaukt to par Himzela muzeju (Himselsches Museum). Lēmuma pamatā bija Rīgas ārsta Nikolausa fon Himzela (1729-1764) novēlējums nodot sabiedrības apskatei un izglītošanai privāto dabas un mākslas priekšmetu kolekciju. Gadu desmitu un simtu laikā muzeja nosaukums vairākkārt mainīts, kopš 1964. gada muzejam ir pašreizējais nosaukums. Muzejā pašlaik apskatāmas mainīgās izstādes “Katram savs krēsls. Krēsli un sēdēšana Rīgā no 13. gadsimta līdz mūsdienām” un “Iespiestas Rīgā. 17. gadsimta grāmatas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājumā”, kā arī pastāvīgā ekspozīcija 14 zālēs.

Tematiskās nodarbības notiks muzeja ekspozīcijas zālēs un muzejpedagoģisko nodarbību telpā “Himzela klase”, pulcēšanās uz tām – muzeja vestibilā. Dalība skolēnu pavasara brīvlaika tematiskajās nodarbībās – ar muzeja ieejas biļeti (skolēniem EUR 1.00, studentiem un senioriem EUR 3.00, pārējiem – EUR 5.00).

Papildu informācija: RVKM Komunikācijas darba nodaļā, tālr.: 67356676. Muzeja tīmekļvietne: https://www.rigamuz.lv/rvkm/. FB lapa: https://www.facebook.com/Rigamuz.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.31161118sec.