No Nesijas Slokas karjerā līdz Sarkanās jūras delfīniem – iepazīsti daivingu izstādē «Outdoor Riga 2024»

2024. gada 5.–7. aprīlī līdzās močiem, velosipēdiem, makšķerēm, laivām starptautiskajā aktīvās atpūtas un vaļasprieku izstādē “Outdoor Riga 2024” varēs iepazīsties ar aizraujošu un meditatīvu atpūtas veidu – daivingu. Ja vēlies doties neaizmirstamā zemūdens piedzīvojumā – ielīst klints aizās, nopeldēties ar sardīņu bariem un ienirt līdz pat 40 m dziļumam –, tad noteikti lasi tālāk un uzzini Ķīpsalā.

Kas ir daivings?

“Diving” tulkojumā no angļu valodas nozīmē zemūdens peldēšana ar akvalangu, kas paver iespējas vienreizējiem piedzīvojumiem parasti cilvēkam apslēptā zemūdens pasaulē. Tā ir neaizmirstama aktīvās atpūtas pieredze, jo pilnībā izslēdz ikdienas burzmu un trokšņus, padarot to par meditācijai līdzīgu aktivitāti. “Daivings pievilina ar brīvības sajūtu – zem ūdens ķermenis paliek vieglāks un spēj pārvietoties visās trīs dimensijās, cilvēks it kā lido bezsvara stāvoklī. Starp citu, daivings arī lieliski palīdz uzlabot komandas garu, jo zem ūdens bez savstarpējas sadarbības un kopējiem piedzīvojumiem neiztikt,” stāsta Irina Žukova, sertificēta “PADI Master Instructor”, kura jau 24 gadus vada “DivingLatvia.lv” komandu.

Ko redzēt un piedzīvot zem ūdens?

Zemūdens pasaule ir pārsteigumu un brīnumu pilna. Nirstot tuvplānā var ieraudzīt un nofotografēties ar eksotiskām zivīm, koraļļu rifiem, jūras bruņurupučiem un pat delfīniem. Tāpat var ielīst zemūdens klints aizās un nopeldēties ar milzīgiem siļķu vai sardīņu bariem. Daudzviet nirējus vilina nogrimuši kuģi vai citi cilvēku atstāti zemūdens artefakti. Parasti šādus piedzīvojumus dodas meklēt uz siltajām zemēm, īpaši iecienīts mērķis ir Ēģipte, kurai blakus atrodama gan mierīgā Vidusjūra, gan dzidrā Sarkanā jūra, kas īpaši izceļas ar saviem koraļļiem. Reizēm arī parādās iespējas doties tālākos braucienos uz Dienvidaustrumāziju, kur tropiskie Malaizijas un Taizemes krasti priecē ar krāšņo zemūdens dzīvību, tai skaitā jūras bruņurupučiem un nelielām haizivīm.

Kur meklēt pašmāju Nesiju?

Lai gan daudziem liekas, ka interesantas zemūdens vietas ir atrodams tikai ārpus Latvijas, arī tepat ir ko aplūkot! Par Latvijas daiveru meku tiek saukts Slokas karjers, kur vasaras mēnešos garāmgājēji bieži novēro nirēju gaisa burbuļus uz ūdens tilpnes virsmas. Būdams kā svētceļojuma mērķis, tieši Slokas karjerā savu nirēja apmācību beidz liela daļa sertifikātu kārtotāji, un tur viņi var ieraudzīt priekšgājēju uzstādītās haizivs un “Nesijas” skulptūras. Vēl ievērojama ūdenstilpne ir Sauriešu karjers, savukārt, ja ir tieksme pēc piedzīvojumiem, tad var pievienoties ekspedīcijām uz kuģu vraku pētīšanu Baltijas jūrā. Jāņem vērā, ka ekspedīcijas jūrā var notikt tikai atbilstošos laikapstākļos – kad viļņi un ūdens straumes nav pārāk stipras.

Kā iegūt niršanas sertifikātu?

Lai iemēģinātu niršanu, instruktori no profesionālās nirēju organizācijas “DivingLatvia.lv” izstādes apmeklētājiem piedāvās īsu aprīkojuma instruktāžu, pēc tās ciešā instruktora pavadībā var ienirt drošā vidē – baseinā. Ja rodas vēlme doties tālāk zemūdens pasaules izpētē, tad savu niršanas ceļojumu var turpināt, iegūstot nirēju sertifikātu. Pasaulē izplatītākā ir PADI (Professional Association of Diving Instructors) izstrādātā kursu un sertifikācijas sistēma, kuras pirmais Open Water Diver sertifikāts sniedz prasmes pašam ienirt līdz 18 m dziļumam, zināšanas par niršanas aprīkojuma niansēm un visdažādākajām problēmsituācijām zem ūdens. Ar “DivingLatvia.lv” komandas profesionāļiem šo kursu iespējams nokārtot elastīgā režīmā – var apmeklēt nodarbības reizi nedēļā, vai arī intensīvi iziet visu kursu četrās dienās. Kursa laikā vajadzēs doties pirmajos zemūdens piedzīvojumos Latvijas karjeros. Savukārt, lai ienirtu dziļāk, nepieciešams iziet Advanced Open Water Diver kursu, kurā apgūst pilnīgu peldspējas kontroli, kā arī piedzīvo niršanu līdz 30 m dziļumam.

Ko ņemt vērā?

Niršana piedāvā neaizvietojamas piedzīvojumu iespējas, bet ir jāņem vērā, ka tas ir aktīvās atpūtas veids. Ja ir kādas sirds, plaušu, elpceļu vai mugurkaula problēmas, tad ir nepieciešams saņemt ārsta atļauju, pirms doties zem ūdens. Ar niršanu  ar sākt nodarboties jau no astoņu gadu vecuma, gan tikai baseinā un ciešā instruktora klātbūtnē. Sākot no 10 gadu vecuma, var sākt apmācību, lai iegūtu juniora sertifikātu, kas ļauj pievienoties vecākiem niršanā, bet Open Water Diving sertifikātu var iegūt no 15 gadu vecuma. Niršana nav starp lētākajiem atpūtas veidiem, jārēķinās, ka katru reizi ir jāmaksā par niršanas nodarbību vai ekspedīciju un aprīkojuma īri, savukārt aizrautīgākie niršanas entuziasti var iztērēt 1000 eiro vai pat vairāk personīgā aprīkojuma iegādei. Kursi sertifikāta iegūšanai maksā vidēji 350 eiro. Starp citu, izstādē, apmeklējot “DivingLatvia.lv” stendu, varēs saņemt lieliskas atlaides gan apmācībām, gan izmēģinājuma nodarbībai.

Viss aktīvai atpūtai izstādē “Outdoor Riga 2024”

Kā zināms, no 5. līdz 7. aprīlim Ķīpsalā notiks starptautiskā aktīvās atpūtas un vaļasprieku izstāde “Outdoor Riga 2024”, kas piedāvās sadaļas “Moto & velo”, “Medības un makšķerēšana”, “Baltic Boat Show” plašam interesentu lokam. Ikviens – piedzīvojumu meklētājs, dabas entuziasts vai aktīvās atpūtas cienītājs – izstādē atradīs ko noderīgu. Vairāk: www.OutdoorRiga.com

Izstādi rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73743606sec.