No 6.decembra jūrmalniekiem – bezmaksas braucieni vilcienā

No trešdienas, 2023. gada 6. decembra, Jūrmalā deklarētie iedzīvotāji ar derīgu Jūrmalas iedzīvotāja karti var sākt izmantot bezmaksas braucienus ar vilcienu jebkurā maršrutā dzelzceļa posmā Ķemeri–Rīga–Ķemeri. Divas bezmaksas biļetes dienā pieejamas tiem Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem, kuriem ir noformēta Jūrmalas iedzīvotāja karte vai Jūrmalas skolēna apliecība.

Jūrmala ir pirmā un vienīgā pilsēta Latvijā, kas mērķtiecīgi virzās uz videi draudzīgāku un ērtu pārvietošanās iespēju nodrošināšanu saviem iedzīvotājiem. Kopš 2018. gada Jūrmalas iedzīvotājiem braukšana pilsētas autobusos ir bez maksas, un turpmāk arī divi braucieni dienā ar vilcienu jūrmalniekiem būs pieejami bez maksas. Tas ir pašvaldības mērķtiecīgs solis gan uzlabot iedzīvotāju mobilitātes iespējas, gan arī rūpēs par vidi veicināt videi draudzīgāka transporta izmantošanu, samazināt autotransporta satiksmes intensitāti.

Lai izmantotu bezmaksas braucienus, dzīvesvietai Jūrmalā jābūt deklarētai uz esošā gada 1. janvāra plkst.00:00. Ja 2023. gadā dzīvesvieta nav deklarēta Jūrmalā, tad, lai brauktu vilcienā bez maksas 2024. gadā, deklarēšanās Jūrmalā jāveic līdz 2023. gada 31. decembra dienas beigām, un tādā gadījumā bezmaksas braucienus varēs izmantot no 7. janvāra.

Pirms katra brauciena ir jānoformē bezmaksas biļete, noformēt vilcienā to nevarēs. Bezmaksas biļeti var noformēt vai nu elektroniski (vilciena pasažieru pārvadātāja “Vivi” tīmekļa vietnē vivi.lv, mobilajā lietotnē “Vivi Latvija”), vai Jūrmalas dzelzceļa staciju kasēs. Bezmaksas biļete vilcienā ir obligāti jāreģistrē pie konduktora kontroliera – ja trīs reizes pēc kārtas tas netiks izdarīts, bezmaksas braucieni tiks bloķēti uz 120 dienām. Šāds nosacījums ieviests, lai pašvaldība varētu veikt precīzus norēķinus par braucieniem ar AS “Pasažieru vilciens”, kas veic vilciena pasažieru pārvadājumus ar zīmolu “Vivi”.  

“Jūrmalas pašvaldības prioritāte ir nodrošināt iedzīvotājiem kvalitatīvu un ērtu dzīves vidi. Tīra, no pārlieku lielas satiksmes brīva pilsētas vide, ātra un ērta pārvietošanās gan pilsētas robežās, gan nokļūšana galvaspilsētā ir svarīgs aspekts labai dzīves kvalitātei. Jūrmalai kā vienīgajai kūrortpilsētai Latvijā īpaši būtiski ir rūpēties arī par vides aizsardzību,” uzsver Rita Sproģe, Jūrmalas domes priekšsēdētāja. “Valsts līmenī dzelzceļš ir noteikts kā transporta sistēmas mugurkauls, un ar bezmaksas braucienu vilcienā ieviešanu Jūrmala arī veicinās valsts stratēģijas īstenošanu videi draudzīgāka transporta izmantošanā. Sadarbībā ar AS “Pasažieru vilciens” esam paveikuši lielu un sarežģītu darbu sistēmas izstrādē un ieviešanā, ceru, ka paveiktais kalpos par piemēru arī citām pilsētām.”

Šī sadarbība ir apliecinājums paveiktajam darbam, lai attīstītu risinājumus Jūrmalas pašvaldībai un palīdzētu samazināt administratīvo slogu tās apmaksātu braucienu nodrošināšanā. Esam gandarīti redzēt, ka vilcienu kā ērtu, drošu un videi draudzīgu transportu arvien vairāk izvēlas ne vien indivīdu, uzņēmumu, bet arī pašvaldību līmenī, apmaksājot braucienus ne tikai atsevišķām iedzīvotāju grupām, bet arī tik plaši kā visiem Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem. Ticam, ka šis virknei jūrmalnieku būs pamudinājums arvien biežāk to izvēlēties savām gaitām,” norāda Rodžers Jānis Grigulis, AS “Pasažieru vilciens” valdes priekšsēdētājs.

Bezmaksas sabiedriskais transports autosatiksmes intensitātes samazināšanā, vides tīrības uzturēšanā tiek pielietots arī citviet pasaulē, kopumā vairāk nekā 100 pilsētās tiek nodrošināts sabiedriskais transports bez maksas vai ar ievērojamām atlaidēm. Piemēram, Tallinā bezmaksas sabiedriskais transports iedzīvotājiem ir pieejams kopš 2013.gada. Luksemburga bezmaksas sabiedrisko transportu – vilcienus, tramvajus un autobusus – tās iedzīvotājiem ieviesa 2020. gadā ar mērķi samazināt sastrēgumus un rūpēs par vides kvalitātes uzturēšanu. Arī Maltā kopš 2022.gada ir ieviests bezmaksas sabiedriskais transports.

Plašāka informācija par nosacījumiem pašvaldības tīmekļa vietnē www.jurmala.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.84739518sec.