Zitas Sudņikas izstādes «Krāsu dimensija» virtuālā atklāšana Kērnsa – Jūrmala

28.februārī plkst. 10.00 Jūrmalas pilsētas muzeja kafejnīcā „City Cafe” (Tirgoņu iela 29) notiks mākslinieces Zitas Sudņikas gleznu izstādes „Krāsu dimensija” /”Dimensions of colour”/ virtuālā atklāšana.

Ideja par virtuālo atklāšanu radusies pateicoties moderno tehnoloģiju iespējām. To varētu saukt arī par ekskluzīvu Skype sarunu. Tas neapšaubāmi ir nākotnes stāsts, kas „ieradies” Jūrmalas pilsētas muzejā šodien. Kērnsas laikmetīgās mākslas telpā („C1907 Contemporary Artspace”) izstādi atklās Kērnsas pilsētas mērs Val Šīre (Val Schier). Pasākumu vadīs sadraudzības pilsētu komitejas priekšsēdētājs Alans Bleiks /Alan Blake/, bet Latvijas pusē -mākslinieks Benno Tālivaldis. Dažus vārdus Austrālijai un māksliniecei teiks Rīgas un Jūrmalas pilsētu domes pārstāvji, Jūrmalas pilsētas muzeja direktore Inta Baumane. Kērnsa ir nozīmīga Latvijai ar to, ka tā ir Rīgas sadraudzības pilsēta, ar kuru 1990. gadā parakstīts sadraudzības līgums un tajā paredzētās sadarbības jomas ir vides aizsardzība, izglītība, sports, tūrisms, mūzika un māksla. Jūrmalas pilsētas muzejā aicināti Jūrmalas mākslinieki, kā arī visi tie, kuriem interesē un ir tuva Zitas Sudņikas māksla. Gleznas tapušas pēdējā gada laikā speciāli šai izstādei Austrālijā un muzeja kafejnīcā būs „izstādītas” Power Point prezentācijā.

Zita Sudņika ir jūrmalniece, bet nu jau vairākus gadus dzīvo Kērnsā (Cairns), Austrālijā. Mākslinieces radošā dzīve bijusi cieši saistīta ar dzīves vietu – Jūrmalas pilsētu, Dagdas apkārtni Latgalē, kur tika pavadītas vasaras, bet nu jau vairākus gadus ar Austrālijas pilsētu Kērnsu.

2008. gada augustā, kad Jūrmalas pilsētas muzejā atklāja Zitas Sudņikas jubilejas personālizstādi „Dienvidu paralēle”, kurā bija skatāmi viņas Austrālijā tapušie darbi, atklāšanas runā māksliniece stāstīja, ka Austrālija ir kļuvusi par viņas dzīves nozīmīgu daļu, „Tās ir manas otrās mājas, mana paralēlā dzīve. Vienmēr saulaina, karsta, koši krāsaina – šī zeme ir tik ļoti citāda kā vēsā un mierīgā Latvija”.

Zita Sudņika studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā pie tādiem pedagogiem kā Edgars Iltners, Boriss Bērziņš, Konrāds Ubāns, Imants Vecozols. Kopš 1995.gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre, bet 2003.gadā ieguvusi Humanitāro zinātņu Maģistra grādu mākslā. Strādājusi izdevniecībā „Zinātne”, bet sākot ar 1989. gadu pievērsusies pedagoģiskajai darbībai, sagatavojot bērnus iestājeksāmeniem mākslas skolās, vadot mākslas galeriju Majoros un septiņus gadus strādājot par bērnu gleznošanas studijas vadītāju Bulduros.

Zita Sudņika izstādēs piedalās kopš 1985. gada. Sarīkojusi 24 personālizstādes un piedalījusies dažādās grupu izstādēs gan Latvijā, gan arī ārzemēs, kā arī savus darbus eksponējusi gandrīz visās Latvijas Mākslinieku savienības Jūrmalas nodaļas rīkotajās izstādēs. Kērnsā ir mākslinieku organizācija „Cairns Art Cociety”, kas ir līdzīga Jūrmalas mākslinieku grupai un tajā darbojas arī Zita Sudņika.

Kopš izstādes Latvijā ir pagājuši gandrīz četri gadi - mākslinieces pārdomas par sevi, izstādi un Austrāliju: „Divi gari Latvijas un Austrālijas ir savienojušies manī un katrs ieņem savu zināmu vietu manā dzīvē. Kad esmu Austrālijā, mans Latvijas gars stāv man klāt kā atspulgs ūdenī, kad esmu Latvijā mans Austrālijas fantoms seko man līdz. Divas atšķirīgas kultūras satiekas manī un komunicē savā starpā.

Katra glezna ir mans emocionāls stāsts par konkrētiem notikumiem, kuri transformējoties caur manu iekšējo pasauli iegūst citu nokrāsu. Mans stāsts ir par mūsu krāsainu pasauli, kura katram ir savādāka. Krāsa stāsta mums par mīlestību un bezgalību, skumjām un prieku, karstumu un aukstumu, skaņu un klusumu. Mūsu jūtas un emocijas piepilda pasauli ar dažādām krāsām un toņiem no kā izveidojās krāsains dzīves skatījums”.

Zitas Sudņikas gleznas apskatāmas mājas lapā www.zita-sudnika.com

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52011395sec.