Valsts akadēmiskais koris «Latvija» un Liepājas Simfoniskais orķestris aicina uz komponista Imanta Ramiņa jubilejas koncertu

2023. gada 10. novembrī plkst. 19.00 koncertzālē “Latvija”, Ventspilī, izskanēs Imanta Ramiņa 80 gadu jubilejas koncerts, kurā uzstāsies Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Liepājas Simfoniskais orķestris, solistes Laura Zariņa (vijole), Viktorija Majore (soprāns), Oksana Ņikitjuka (mecosoprāns) diriģenta Māra Sirmā vadībā. Koncertā izskanēs komponista Imanta Ramiņa Koncerts vijolei un orķestrim pirmatskaņojums Latvijā un spilgtākie kora mūzikas skaņdarbi.

Šogad diriģents un komponists Imants Ramiņš atzīmē 80 gadu jubileju. Viņš piedzima 1943. gada 18. septembrī Ventspilī, bet jau 11 mēnešu vecumā zēns kopā ar māti un trim vecākajām māsām devās bēgļu gaitās uz Vāciju. Četrus gadus vēlāk ģimene ieradās Kanādā, kur apmetās Kokrenas pilsētā Ontārio provincē. Tieši ar Kanādu arī visvairāk saistīts Imanta Ramiņa mūžs un ceļš mūzikā, nepazaudējot latvisko identitāti. 1989. gadā Imants Ramiņš pēc Vankūveras kamerkora diriģenta lūguma sacerēja jaunu "Pūt, vējiņi!" apdari. Šī apdare ir neatņemama sastāvdaļa latviešu amatieru un profesionālo koru repertuārā. Latvijas Radio arhīvā atrodami gandrīz simts Imanta Ramiņa mūzikas ieraksti, no kuriem lielākā daļa ir kormūzika. Ramiņa darbi Latvijā tiek atskaņoti, ierakstīti un tos izpilda gan Latvijas Radio koris, Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Rīgas Doma meiteņu koris “Tiara”, gan kori “Ave Sol”, “Kamēr..." u.c.

"Priekš manis mūzika nekad nevar būt atsvešināta no ikdienišķas dzīves. Tamdēļ esmu vienmēr bijis nodarbināts visās mūzikas nozarēs: kā komponists, diriģents, pedagogs, vijolnieks, laiku pa laikam pat kā dziedātājs. Vienīgā lieta, ko nevēlos un nespēju darīt, ir izskaidrot manu mūziku. Kurš īstenībā var pateikt, kā putns laižas, kāpēc daba tik krāšņa, no kurienes nāk mīlestība?," - tā par savu ceļu un mūziku saka Imants Ramiņš.

Koncerta mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais pēc autora īpašā lūguma koncertā Ventspilī iekļāvis a cappella skaņdarbus "Stabat Mater" un "Alleluia, Amen", kā arī skanēs kora skaņdarbs "Jūrai" (autora veltījums Valsts Akadēmiskajam korim "Latvija") un "Jau sauļeite" (autora veltījums Mārim Sirmajam) u.c.

Muzikoloģe Gunda Miķelsone par Imanta Ramiņa darbiem izteikusies tā: “Pat, ja skaņdarba attīstībā pavīd arī kāds tumšāks brīdis, tā vien šķiet, ka Ramiņa mūzikā gaisma līst, stiepjas un veļas pāri malām, un pats radītājs izbauda tās glabātāja un tālāknesēja lomu”.

Imanta Ramiņa 80 gadu jubilejas koncertu 10. novembrī plkst. 19.00 koncertzālē “Latvija” finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils valstspilsētas pašvaldība. Biļetes pieejamas biļešu tirdzniecības tīklā “Biļešu paradīze” un koncertzāles “Latvija” kasē.

Pasākuma laikā iespējama fotografēšana un video filmēšana. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos, koncertzāles “Latvija” mājas lapas un sociālo tīklu kontos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.90599108sec.