Ventspils Digitālajam centram 2023. gads pagājis nozīmīgu jubileju zīmē

2023. gads aizritējis nozīmīgu jubileju zīmē – Ventspils Digitālais centrs atzīmēja 20. pastāvēšanas gadu, savukārt Ventspils zinātnes centrs VIZIUM krāšņi nosvinēja 1. jubileju. Neskatoties uz svinīgajiem notikumiem, Digitālais centrs arī šogad ir nenogurstoši darbojies, organizējot apmācības lieliem un maziem, rūpējoties par pilsētas IKT infrastruktūras attīstību, kā arī nodrošinot zinātnes centra darbību.

Aizvadītais gads ir atnesis rekordlielu mācīties gribētāju skaitu – vairāk kā 6000 ventspilnieku un iedzīvotāju no citām Latvijas pilsētām ir cītīgi apguvuši un pilnveidojuši digitālās prasmes, piedaloties visdažādākajos kursos, semināros, tehnoloģiju pēcpusdienās un citos izglītojošos pasākumos klātienē Digitālajā centrā un Digitālās transformācijas centrā, kā arī tiešsaistē, kas kļūst arvien populārāks apmācību formāts.

Tāpat kā iepriekš, arī pērn Digitālais centrs izstrādājis un piedāvājis īpaši pielāgotus apmācību kursus pedagogiem, kas ir liels atbalsts skolotājiem, nodrošinot mācību procesu atbilstoši programmas Skola 2030 noteiktajām vadlīnijām. Populārākie un pieprasītākie kursi sagatavoti un nu jau tiek piedāvāti arī e-kursa formātā, kas sniedz iespēju pedagogiem mācīties jebkurā sev ērtā laikā un vietā!

Digitāla centra mērķis un misija ir izglītot ne tikai pieaugušos, bet arī bērnus un jauniešus, sākot jau pirmsskolas vecuma, parādot, cik plašas iespējas paver mūsdienu digitālās pasaules rīki, ja vien ir atbilstošas zināšanas, lai tos pilnvērtīgi izmantotu! Tāpēc Digitālais centrs turpina nodrošināt tehnoloģiju nodarbības Ventspils pirmsskolas izglītības iestādēs, mācot bērniem burtus, ciparus, zināšanas par Latviju un apkārtējo vidi, izmantojot digitālās tehnoloģijas un robotiņus, kas bērniem sniedz iespēju apgūt zināšanas saistoša veidā – caur spēli!

Mācību gads vairs nav iedomājams arī bez Digitālā centra Tehnoloģiju nodarbībām, kas nu jau otro gadu norisinās krāsainajās zinātnes centra klasēs. Šogad skolēniem bija iespēja izvēlēties kādu no 31 nodarbības, kā ierasts, piedāvājot daudz dažādu jaunumu gan pulciņu tēmās, kā arī izmantotajās programmatūrās un tehnoloģijās! 2023./2024. mācību gadā Digitālā centra Tehnoloģiju nodarbībās darbojas vairāk kā 600 skolēnu, tāpat ikvienam skolēnam tika piedāvāta iespēja piedalīties attālinātājas nodarbībās, ko izvēlējās 95 skolēni, tai skaitā skolēni no citām Latvijas pilsētām.
Bez dažādām izglītojošām, izzinošām un digitāli izklaidējošām aktivitātēm neiztikt arī ārpus mācību gada - šogad tā bija nometne “TehnoEko” vasaras brīvlaikā, IT skoliņa “Iegūsti enerģiju” pavasara brīvlaikā, rudens brīvlaika “Spēļošanas dienas” un “STEAM Ziemas zinību darbnīcas” ziemas brīvlaikā!

Savukārt skolēni ne tikai no Latvijas pilsētām, bet arī no Baltijas valstīm, jau 8. reizi tika izaicināti pārbaudīt savas zināšanas radošā tehnoloģiju pielietošanā konkursā “Ventspils IT izaicinājums”, šoreiz aptverot ilgtspējas un dabas zinību jautājumus, kā galveno konkursa tēmu šogad izvirzot “Domā zaļi!”.

Viens no spilgtākajiem gada notikumiem viennozīmīgi bija VIZIUM 1. Digitālie svētki, atzīmējot zinātnes centra VIZIUM 1. gada jubileju! Svētku viesi tika aicināti uz svētku kūku, kuras sastāvdaļas bija mūzika, tehnoloģijas, zinātne, atrakcijas, radošās darbnīcas, spēles, maģija un ne tikai! Savukārt par muzikālu dāvanu parūpējās mūzikas grupa “Citi zēni”, kuru enerģiskais priekšnesums iekustināja svētku viesus, pat neskatoties uz pēkšņajām lietusgāzēm!

Rosība VIZIUM nepazūd arī ikdienā – 2023. gada izskaņā zinātnes centrs ir uzņēmis gandrīz 250 000 viesu no Latvijas un citām pasaules valstīm, piemēram, Lietuvas, Igaunijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Ukrainas, Somijas, Vācijas un pat no Filipīnām, Amerikas, Ķīnas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem!

VIZIUM ir nemainīgi populārs galamērķis arī skolēnu ekskursijām – ekspozīcijas zāli, radošās darbnīcas un zinātnes šovus ir apmeklējušas vairāk nekā 900 skolēnu grupas, kas sevī ietver vairāk kā 43 000 skolēnu, šogad jau tā plašo tehnoloģiju darbnīcu klāstu papildinājušas Vides radošās darbnīcas, kas kļuvušas īpaši pieprasītas ekobērnudārzu un ekoskolu vidū!

Izglītoti tiek ne tikai skolēni un jaunieši, bet ikviens VIZIUM apmeklētājs – zinātnes centrs nemitīgi piedāvājis jaunas tehniski radošās darbnīcas, aptverot visdažādākās STEM tēmas, piemēram, elektrība, kustība, laikapstākļi, skaņa, daba, u.c., kuras gada laikā apmeklējuši gandrīz 12 000 interesentu! Savukārt krāšņos un izglītojošos zinātnes šovus šogad vērojuši vairāk kā 25 000 apmeklētāju, izzinot ķīmiju, fiziku un pasauli ap mums pavisam neierastā veidā.

Arī 2023. gadā nav aizmirsts par pašiem mazākajiem zinātnes centra apmeklētājiem – teju 1200 mazo ķiparu nedēļas nogalēs apmeklēja “Mazo pētnieku darbnīcas” pirmsskolas vecuma bērniem, kopā ar draudzīgajiem pasniedzējiem apgūstot daudz jaunu prasmju un rotaļājāties Mazo pētnieku galerijā. Tāpat VIZIUM nemitīgi plāno un organizē dažādus tematiskus pasākumus gan lieliem, gan maziem, piedāvājot jēgpilni pavadīt laiku izglītojošās, erudītās un jautrās aktivitātēs, piemēram, “Kokteiļi un zinātne”, “HaloVIZIUM”, “Senioru dienas”, “Droša interneta diena”, Ziemassvētku aktivitātes VIZIUM Brīnumainajā mežā un citās!

Zinātnes centra kolektīvs nes VIZIUM vārdu arī ārpus skaistās ēkas, piedāvājot plašu izbraukuma aktivitāšu klāstu, kā arī piedaloties dažādos lielos pasākumos, piemēram, “Balttour”, “Skola 2023”, “FizMix Eksperiments”, “Meža ABC”, “Latvijas Meža dienas” Tērvetē u.c.

Arī 2023. gadā turpinājās Ventspils valstspilsētas pašvaldības IKT infrastruktūras uzturēšana un attīstība. Atbilstoši pieaugošajiem un mainīgajiem kiberdraudiem ieviesti efektīvi un samērīgi drošības pasākumi IKT infrastruktūras un informācijas sistēmu aizsardzībai – izvērtēta un ieviesta datu un to kopiju glabāšanas prakse ārpus Latvijas teritorijas, ieviesti tehniskie risinājumi vairākfaktoru autentifikācijas nodrošināšanai un citi risinājumi, lai mazinātu kiberdrošības riskus.

Ventspils Digitālā centra izveidotajā un uzturētajā Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru (VPVKAC) pakalpojumu vadības sistēmā līdz 2023. gada beigām reģistrēti jau vairāk kā 1 150 000 pieteikumu un konsultāciju pakalpojumu pieteikumi.

2024. gadā plānots atvērt vēl 51 jaunu VPVKAC, kur iedzīvotājiem būs iespējams saņemt dažādus Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts zemes dienesta un citu iestāžu pakalpojumus, kā arī palīdzību un konsultācijas portālā Latvija.lv pieejamo elektronisko valsts pārvaldes pakalpojumu izmantošanā. Tiek turpināts darbs, lai attīstītu iespējas valsts pārvaldes pakalpojumus saņemt attālināti, videozvana veidā, nodrošinot iedzīvotājiem drošu un ērtu vidi, samazinot valsts pārvaldes izdevumus pakalpojumu sniegšanai.

Digitālais centrs sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju ir izveidojis un turpina uzturēt oficiālās elektroniskās adreses pārlūku parvaldiba.lv, ar kura palīdzību ir apstrādāti teju 1 400 000 ziņojumu.

Gads ir bijis gana rosīgs arī Lietotāja atbalsta dienesta puišiem, atrisinot gandrīz 5000 problēmu pieteikumus un izmaiņu pieprasījumus, kas visbiežāk tiek paveikts telefoniski.

Izceļot kiberdrošības aktualitāti un nozīmīgumu, tika organizēti pasākumi Ventspils uzņēmējiem un tehnoloģiju entuziastiem Ventspils #TechUP “Kiberdrošība un ģeopolitiskie konflikti” un “Kā uzņēmējiem (ne)pazaudēt naudu internetā?”.

Turpinot iesākto virzienu un domājot par turpmāko pilsētas IKT infrastruktūras attīstību, 2023. gadā tika izstrādāta un apstiprināta Ventspils Digitālās transformācijas stratēģija un rīcības plāns 2023. – 2030. gadam, kas sevī ietver 4 galvenos stratēģiskos mērķus digitālo prasmju, publisko pakalpojumu, infrastruktūras un uzņēmējdarbības attīstībai līdz 2030. gadam, ņemot vērā, ka mērķiem jābūt ne mazākiem kā Latvijas un Eiropas Savienības izvirzītie.

Ventspils Digitālā centra kolektīvs saka paldies ikvienam, kurš jebkādā veidā ir pielicis roku, lai iestādes darbi virzītos uz priekšu, kā arī iedzīvotājiem, kuri ar prieku iesaistījušies apmācībās un piedāvātajās aktivitātēs!
Ventspils Digitālā centra 2023. gads video formātā: www.adre.se/vdc2023.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.589504sec.