Cēsīs jau oktobrī atvērs Kosmosa izziņas centru

Cēsīs 2023. gada 4. oktobrī notiks svinīgais Kosmosa izziņas centra atklāšanas pasākums, bet 7. un 8. oktobrī  ar divu dienu atvēršanas svētkiem centrs durvis vērs publikai.

Kosmosa izziņas centrs piedāvās skolēniem iegūt interesi par par STEM priekšmetiem, pedagogiem apgūt  jaunas STEM priekšmetu mācīšanas metodes un ģimenēm jēgpilni pavadīt laiku kopā. Apmeklētāji centrā gūs  priekšstatu par to, cik daudz mūsu ikdienas procesi, zinātnes sasniegumi, izgudrojumi, cilvēciskās dotības ir  saistīts ar kosmosa izpēti un norādīs uz plašajām karjeras un biznesa attīstības iespējām, ko sniedz kosmosa  nozare. 

2023. gada februārī Kosmosa izziņas centra ēka, kas atrodas Cēsīs Cīrulīšu ielā 63, nodota ekspluatācijā. Viens  no būvniecības projekta galvenajiem mērķiem bija izbūvēt jaunu, ilgtspējīgu un enerģētiski pašpietiekamu  ēku. Uz ēkas jumta ir uzstādīti saules paneļi, kas nodrošinās pietiekami elektrības visām centra vajadzībām.  Ēka ir paredzēta ar zemu enerģijas patēriņu, kas ir plānota 15 kWh/m2 gadā. Galvenais siltumnesējs ir  siltumsūknis ar kopējo uzstādīto jaudu 70kW. Siltā ūdens ražošanai ir uzstādīti divi granulu apkures katli ar  kopējo jaudu 120kW. Ir uzstādītas siltā ūdens tvertnes un akumulācijas tvertnes. Vēl turpat atrodas arī iekārta  otrreizējai lietus ūdens izmantošanai, kas tiks savākts no ēkas jumta. Ārā ir izbūvētas pazemes tvertnes, kur  šis lietus ūdens tik attīrīts un pēc tam jau padots otrreizējai izmantošanai ēkā uz sanmezgliem. Ēkā darbojas  viedās vadības un kontroles risinājumi gan elektroenerģijas, gan siltumenerģijas patēriņa vadībai un  kontrolei. Savukārt blakus centram ir izbūvēta autostāvvieta ar 53 vietām, kā arī ierīkotas četras abpusējās  ātrās elektroatomobiļu uzlādes stacijas – astoņām automašīnām un viena autobusa uzlādes stacija. 

Projektu par ēkas celtniecību Cēsu novada pašvaldība īstenoja ar Latvijas valsts budžeta programmas Emisiju  kvotu izsoles instrumenta (EKII) finansējumu. Projekta kopējās izmaksas ir 11 354 188 eiro, no tām projekta  attiecināmās izmaksas ir 10 065 642 eiro, no tām EKII līdzekļi ir ne vairāk kā 49,67% no attiecināmajām  izmaksām, nepārsniedzot 5 000 000 eiro.

Kosmosa izziņas centra pirmā stāva ekspozīcijas saturs būs orientēts uz sabiedrību un vizuālu pieredzi.  Ienākot centrā, apmeklētājiem būs iespēja pārbaudīt, kā tiek saražota enerģija, staigājot pa soļu ģeneratoru  ražojošo grīdu, paralēli ekrānā būs iespēja sekot līdzi saražotās enerģijas daudzumam. Šāda grīda ir lielākā  uzstādītā Eiropā. Tālāk apmeklētājs ies caur cilvēces izpētes vēstures tuneli, lai gūtu iespaidu, kā attīstījusies  zinātne, inženierzinātne un pati sabiedrība sākot no aizvēstures, ka cilvēks vienmēr ir interesējies par  kosmosu, to pētījis līdz mūsdienās attīstījis iespēju tajā doties. Vēl šajā stāvā varēs apskatīt dažādus ar  kosmosu saistītu objektu modeļus - raķetes, robotus, roverus, satelītus, raķešu dzinējus, u.c.

Centra otrā stāva saturs paredzēts ar uzsvaru uz STEM - vairāk interaktīvs un balstīts uz dažādu uzdevumu  veikšanu. Daļa no otrā stāva ekspozīcijas ir par Marsa kolonizāciju, kur tiks parādīts kā STEM zināšanas  palīdzētu izdzīvot uz citas planētas. Pašu gatavotie eksponāti apmeklētājam parādīs kā organisko atkritumu  attīrīšana var nodrošināt svarīgus resursus ilgtermiņa izdzīvošanai, kā saražot elektrību, skābekli un degvielu  atrodoties uz citas planētas, paralēli izvairoties no radiācijas un citiem ierobežojošajiem faktoriem.

Kosmosa centra 3. stāvs paredzēts aktīvāks - būs iespēja pieredzēt kā trenējas astronauti, būs arī rotaļu  stūrītis mazākajiem apmeklētājiem un kosmosa objektu galerija.

Kosmosa izziņas centra galvenais un lielākais eksponāts būs Starptautiskās kosmosa stacija, kas divos stāvos  tika izbūvēta kā replika īstajai un tai dots nosaukums "Auseklis". Pirmajā kosmosa stacijas stāvā varēs  iepazīties ar astronautu ikdienu uzturoties misijās kosmosā, bet otrā stāvā kosmosa stacija būs sasaistīta ar  misijas vadības centru un apmeklētājiem pāros būs iespēja izspēlēt vairākas kosmosa misijas pašiem.

Topošā Kosmosa izziņas centra saturs tiek veidots ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un  Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021.gada perioda programmas "Pētniecība un izglītība" aktivitātes  "Inovācijas centri" projekta "Inovācijas centra izveidošana Cēsīs" atbalstu. Šī projekta kopējās izmaksas ir 2,15  miljoni eiro, no kurām 1,64 miljoni eiro ir Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums, 289 825 eiro - Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumu, bet 214 684 eiro - Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējums. Paredzēts, ka centru gadā apmeklēs līdz 100 000 cilvēku. 

Vairāk informācija par topošo Kosmosa izziņas centru – www.kosmosacentrs.lv un Facebook

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.96100593sec.